Son alınan kararlarla ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Ünal Özcan, “Saat 21:00’e kadar hizmet vermek turistik yerlerde yeterli değil, ama gerçekçi olmak gerekirse, biz de birden eski saatlere dönebileceğimize ihtimal vermedik. Haziran’daki yoğun aşılama, vaka sayısının düşmesi ile kazanılacak ivme bizim saatlerimizin uzatılmasına ve ruhsatta yazan saatlerde hizmet vermemize olanak sağlayacaktır. Aşılama yüzde 80’lere ulaşmak zorunda. Kurallara uyarsak ve aşılama hızlanırsa Haziran ayı sonunda saatler uzayabilir” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısının ardından yeni normalleşme döneminin detaylarını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sokağa çıkma kısıtlamalarıyla ilgili, "Haziran ayı boyunca sokağa çıkma sınırlamaları hafta içi ve cumartesi günü akşam 22 ile sabah 5 saatleri arasında uygulanmaya devam edilecek" dedi. Kafe, restaurant ve işletmeler ise 07:00-21:00 saatleri arasında hizmet verecek.
 
“BİRDEN ESKİ SAATLERE DÖNEBİLECEĞİMİZE İHTİMAL VERMEDİK”

Başkan Ünal Özcan, “Bir buçuk yıldır yaşadığımız Covid-19 salgınında zor süreçten geçtik. Bütün esnafın beklentisi mekanların açılması yönündeydi. Pandemi Kurulu Toplantısı kararlarını bekledik. Kararlar açıklanmadan çok fazla sorular oluşmuştu, acabalar vardı. Esnafımız temizliğini yaptı, hazırlıklarını tamamladı. Biz de gerçekçi olmak gerekirse, birden eski saatlere dönebileceğimize ihtimal vermedik. Haziran ayında saat 21:00’e kadar açık olmak elbette turistik yerlerde ve lokanta, kafe, işletmelerde yeterli değil. Ama kurallara uyarak Haziran ayında süreci takip ediyor olacağız” dedi.

“KAPALI KALMAKTANSA, BU ŞEKİLDE OLMASI DAHA İYİ”
“Bu noktada aşılama en önemli kriter” diyen Ünal Özcan, “Haziran ayında yoğun aşılama programı olacağını biliyoruz. 50 yaş altında aşılama konusunda aşama hızlanırsa Haziran ayı sonunda saatler uzayabilir. Kapalı kalmaktansa, bu şekilde olması daha iyi. Kurallara uyacağız, her şey bizim elimizde. Aşılama, vaka sayısının düşmesi ile kazanılacak ivme bizim saatlerimizin uzatılmasına ve ruhsatta yazan saatlerde hizmet vermemize olanak sağlayacaktır. Aşılama oranında yüzde 80’lere ulaşmamız lazım. Bir an önce 1,5-2 milyon aşı gelirse ve esnaf da aşı olursa bu süreci de atlatırız. Haziran ayında ilk yarıda elli yaş, sonrasında 50 yaş altı da aşı olursa belki de 15 gün sonra yeni kararlar çıkabilir. Şu anda hafta sonunda sadece Cumartesi hizmet verecek olan esnaf, belki Pazar günü de açar” dedi.    

Şerife ERDEM-İsmail ŞEN