2018 Troya Yılı kapsamında kapılarını ziyaretçilerine açan Troya Müzesi, Geçen sürede bir çok başarı elde etti. Her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği Troya Müzesi girdiği her ödül yarışmasında başarı ile çıkarken Koronavirüs nedeni ile yapılamayan , Avrupa Konseyi'nin himayesinde Avrupa Müze Forumu (EMF) tarafından her yıl verilen en uzun soluklu ve en saygın müzecilik ödülleri olan 'Avrupa Yılın Müzesi Ödülleri' sahiplerini buldu. Troya Müzesi, '2020 Avrupa Yılın Müzesi Özel Ödülü’nün sahibi oldu.

Tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Mitolojide güçlü bir yere sahip olan Çanakkale’de bulunan kadim tarih Troya’nın UNESCU kültür mirasına girdiğinin 20. Yılı olan 2018 Yılı Troya Yılı ilan edilmişti.  Ülkede bir çok destinasyonlara da öncülük eden ve sonrasında Göbekli Tepe Yılına da öncülük eden ve adeta bir turizm hareketinin doğduğu 2018 yılında Çanakkale’de hayata geçirilen bir başka yapı da Troya Müzesi oldu. Troya Ören Yeri Başta olmak üzere Çanakkale’nin bir çok yerinde yapılan arkeolojik kazılarda bulunan tarihi eserler müzede sergilenirken, eserler Medeniyetlerin geçmişine Troya Müzesinde ışık tutuyor. Henüz üç yaşında olmasına rağmen önü Ülke dışına çıkan ve her yıl binlerce yerli ve yabancı turistlere ev sahipliği yapan Troya Müzesi, açıldığı günden bu pek çok ilkleri de beraberinde getirdi. Mimarisi ve içinde bulunduğu konum gereği, girdiği tüm yarışmalarda da ödülle çıktı.

3 Yılda Bir Çok Başarı
Tarihe Işık tutan Troya Müzesi  ilk olarak, Attraction Star Awards yarışmasında zorlu rakiplerinin arasından  En başarılı müze seçilmişti. Müze, 2020 yılı, Mimarlar Odası 17. Ulusal Mimarlık Ödülleri’nde, Ulusal Mimarlık Ödülü’ne layık görüldü. Bu sürede Troya Müzesi, Avrupa’da Yılın Müzesi Ödülleri’nde ise finale kalmıştı. Pandemi sebebiyle ertelenen yarışma sonucu ise  önceki gün belirlendi ve  Troya Müzesi 2020 Yılı Avrupa Yılın Müzesi Özel Ödülü'ne layık görüldü.

Binlerce Kişi Müzeyi Ziyaret Etti
2018 Troya Yılı Kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımı ile kapılarını açan Troya Müzesi, her yıl yerli ve yabancı binlerce  ziyaretçi ağırladı. Koronavirüs salgını nedeni ile kapılarını ziyaretçilerine kapansa da sanal ortamda ve Müze Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan canlı yayınlarla Müzedeki eserler ziyaretçilerin ve takipçilerin  evine taşındı. Açılışından bu yana dünyaca ünlü oyuncu ve manken  Megan Fox başta olmak üzere Ülkemizde de tanınan bir çok ünlüde  Troya Müzesini ziyaret etti.

2020 Yılı Avrupa Yılın Müzesi Özel Ödülü
Bir çok ödülü müzesine götüren Troya Müzesi Geçtiğimiz yıl Avrupa’da Yılın Müzesi Ödülleri’nde finale kalmıştı. Ancak Koronavirüs salgını nedeni ile belirlenemeyen özdülün müjdesini önceki gün Kültür ve Turizm Bakanlığı Sosyal Medya Hesabundan duyuruldu. Bakanlık sosyal medya hesbından yapılan açıklamada “ Avrupa Konseyinin himayesinde Avrupa Müze Forumu (EMF) tarafından her yıl verilen en uzun soluklu ve en saygın müzecilik ödülleri olan "Avrupa Yılın Müzesi Ödülleri" bu akşam sahiplerini buldu. Troya Müzesi, 2020 Yılı Avrupa Yılın Müzesi Özel Ödülü'nün sahibi oldu” ifadelerine yer verildi. Müzenin bu başarısı Çanakkale Turizminde ve siyasi kesimlerde de tebriklerle kutlandı.

Bu Gurur Çanakkale’mizin, Türkiye’mizin
AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Troya Müzesi’nin 2020 Yılı Avrupa Yılın Müzesi Özel Ödülü almasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Troya Müzesi’nin, Avrupa’nın en prestijli müzecilik ödüllerinden birini kazandığının altını çizen Turan; “Çanakkale'mizde 5 bin yıllık geçmişe sahip Troya Antik Kenti'nin vitrini olan, tüm görkemiyle adeta tarihe ışık tutan Troya Müzesi’nin, 2020 Yılı Avrupa Yılın Müzesi Özel Ödülü'nü almasından dolayı büyük bir mutluluk duyduk. Troya Müzesi, hem Çanakkale’mizin hem de ülkemizin önemli sembollerinden biri. Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle açılışını gerçekleştirdiğimiz Troya Müzesi adeta ödüllere doymuyor. Daha önce de “En Başarılı Müze” seçilmişti. Çanakkale'mizin, tarihin ve insanlığın ortak değeri Troya Müzesi’nin elde ettiği bu önemli başarı, Çanakkale’mizin uluslararası marka değerini artıracak, bununla birlikte şehrimizin ve ülkemizin turizmine hızlı bir ivme kazandıracaktır.

Çanakkaleliler olarak, oldukça gururluyuz. Milletvekilimiz Jülide İskenderoğlu ile birlikte şehrimizin marka değerini artıran çalışmalara destek olmaya devam edeceğiz. Emeği geçenlere teşekkür ediyor, tebrikler Troya diyoruz.” şeklinde konuştu.

15 Yıllık Hayalime Kavuşacağım
Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük ise sosyal medya hesabı üzerinden duygusal bir paylaşımda bulunarak başarısını ve hayalini dile getirdi. 15 Yıllık hayali olan ödülü aldıklarını belirten Rıdvan Gölcük ‘Girdiğim sınav sonucunda 2007 yılında Muğla’ya müzeci olarak atanacağımı öğrendiğimde babam bir kez daha sormuştu: ‘Oğlum, memur maaşının ne demek olduğunu bilmiyorsun, bir kez daha düşün!’ ‘Düşündüm baba, ben mesleği seviyorum, mesleğimi yapacağım’ demiştim. Meslek sevgimin önüne daha çok para kazanmayı daha refah bir hayat sürmeyi koyamamıştım. Ardından Aylin’le Muğla’ya taşındık. Babam maaş konusunda haklı çıkmıştı. Sanat tarihçinin aldığı maaş pek parlak değildi açıkçası ama ben de meslek sevgimde haklı çıkmıştım. Müzeciliği çok sevmiştim. Bir kültür varlığına dokunmak, onu araştırmak, sergilemeyi planlamak büyük bir heyecan veriyordu bana. Müzecilik konusundaki mevzuatları fotokopi makinasında yaklaşık yüzde 50-75 boyutunda küçültüp cebimde taşıyordum ezberlemek için. Bir yanda da ICOM yayınlarını takip edip bizdekinden farklı Müzecilik yapan ülkeleri takip etmeye çalışıyordum.

Müzeciliğe girdikten kısa bir süre sonra Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin 1997 yılında Avrupa Yılın Müzecilik Ödülü’nü aldığını okumuştum. Çok heyecanlanmıştım. Ödülü araştırdım. Ödülü daha önce alan müzeleri incelemeye başladım. Ülkemizin iyi müzecilerini yakında tanımaya çalıştım. Yazdıkları her satıra, ağızlarından çıkan her lafa dikkat kesildim. Zamanın Çorum Müze Müdürü Önder Bey’in izledim mesela, bir zamanlar Türk İslam Müzesi’nde Müze Müdürlüğü yapan Nazar Ölçer’i… Bir çok başarılı ismi yakından takip ediyordum. Uluslar arası camia da ise Hermitage Müze Müdürü Mikhail Piotrovsky izlemeye başladıklarım arasındaydı.

Muğla Müzesi’nin bilenler bilir, tescilli eski cezaevi binasıydı. Son derece mütevazi bir müzeydi. Hayallerim, umutlarım içine sığmıyordu. “Avrupa Müze Ödülünü alan bir müzenin kapısından ertesi gün girip mesaiye başlayabilir miyim acaba Aylin?” diye soruyordum eşime.  Eşime soruyordum çünkü bu hayalimi başka birisi ile paylaşmamın mümkünü yoktu çünkü “deli” derlerdi adama.

Sonra Kocaeli Müzesi’nde çalışmaya başladım. Orayı da çok sevdim. Evim bildim çok çalıştım. İdarecilik görevi alınca müzecilik konusundaki düşüncelerimi hayata geçirme fırsatı buldum. Çalışma arkadaşlarım harika işler başardılar. Ama Muğla’da ki hayal tüm canlılığı ile zihnimdeydi Avrupa Müze Ödülünü alan müzede ertesi gün mesaiye gelmek, o kapıdan içeriye adım atmak. Birkaç toplantıda arkadaşlarımla belli belirsiz bu hayali paylaştığımı hatırlıyorum. Kocaeli’ de çocuk eğitim atölyesinde, gezici müze uygulamasında, konferanslarda, seminerlerde ve bir çok konuda bir hayli tecrübe edinmiş ve önemli başarılara imza atmıştık. Ardından Çanakkale…

Çanakkale’de, Troya Müzesi’nde görev yapmak meselesi hayatımızın hiç beklenmedik bir döneminde çıktı ortaya. Ailemiz için zor karardı. Kolay olmadı. Sevgili karım ve kızlarımın desteği ile zorlukları bir bir aştık. Troya’yı, Müzeyi çok sevdim. Çalışma odamın kapısını her gün “Allah’ım sana şükürler olsun” diye açıyorum. Abarttığımı düşünebilirsiniz ama Troya Müzesi’ne büyük bir sevgiyle, tutkuyla bağlandım. Çalışmaya başlamak elbette kolay olmadı. Ama çalışma arkadaşlarım ile her geçen gün daha iyi dostlar olduk. Araya pandeminin tüm zorlukları girdi. Çalışabilmek, üretmek daha da zorlaşmıştı ama tüm zorluğa rağmen daha çok ürettik. Bunları burada tek tek saymayacağım. Bu işlerin büyük kısmına sizler de şahit oldunuz. Tabii her şey birkaç satıra sığdırdığım gibi kolay olmadı. Engeller, sınırlılıklarımız, hayal kırıklarımız, düşmelerimiz, duvarlara çarpmalarımız… Hepsini yaşadık ama pes etmedik!

Ve dün…  Aslında ödül töreni tam bir yıl ertelenmişti. Oysa ki 29 Nisan 2020’DE Cardiff’ de olacaktı tören. Tören Cardiff’te olacağı için çok şanslı hissediyordum kendimi. Cardiff, rahmetli Naim Süleymanoğlu’nun milli formayı sırtına ilk kez geçirdiği yerdi. Naim Avrupa’nın en iyisi olmuştu Cardiff ‘de Troya Müzesi de olacaktı. İnanmıştık!  Pandemi, ölümler, kapalılıklar, uçuş engelleri derken 6 Mayıs 2021 gününe kalmıştı EMYA finali. Artık Cardiff yoktu, yüzlerce kişi bir youtube ekranına sığmıştık. 6 Mayıs Hıdrellez Bayramı’ydı bizim için. Bu kez de Hızır’ın, İlyas’ın yardıma koşacağına inandık. Öylede oldu. Troya Müzesi Avrupa Yılın Müzesi Özel Ödülü’nün sahibi oldu.
15 yıllık hayalim… Bir gün AVRUPA Yılın Müzesi Ödülü’nü almış bir müzede ertesi gün kapısından girerek mesai yapmak. Saatler sonra hayallerime kavuşacağım.  Avrupa’nın en prestijli müzecilik ödülünü almış Troya Müzesi’nin kapısından gireceğim ve arkadaşlarımla mesaiye başlayacağım. Kapıdan içeri bir adım atacağım ve hayalime kavuşacağım. Ama o meşhur hikâyede anlatıldığı gibi; 1 adım artı 15 yıllık emek, ter, sebat” dedi.
 
Şerife Erdem