Koronavirüs salgını nedeni ile bu yıl çok az sayıda katılımla gerçekleştirilen 1 Mayıs, getirilen 17 Günlük tam kapanma nedeni ile kısıtlamanın son günü olan Perşembe günü gerçekleştirildi. Cumhuriyet Meydanında az sayıda katılımla Hak-İş Konfederasyonu, Öz Orman –İş Sendikası ve Öz-Sağlık İş Sendikası tarafından hazırlanan ve İşçilerin haklarının yer aldığı 1 Mayıs Bildirisi okundu.
 
Hak-İş Konfederasyonu Çanakkale İl Başkanı Vedat Yılmaz, Öz Orman –İş Sendikası Çanakkale Bölge Başkanı Hikmet Benli ve Öz-Sağlık İş Sendikası Çanakkale İl Başkanı Recep Esen’in de katılımı ile COVID-19 Salgını sebebi ile ülkede kitlesel kutlama imkanı olmadığı için  1 Mayıs bildirgesini Cumhuriyet Meydanında aza sayıda katılımla okundu. Üç sendika adına Bildiriyi okuyan Hak-İş Konfederasyonu Çanakkale İl Başkanı Vedat Yılmaz “Bizler, Türkiye'nin bütün emekçileri, kadınları, erkekleri, gençleri, emeklileri,  yaşlıları, engellileri, işsizleri, yoksulları, meslek sahipleri olarak; tüm dünya emekçileriyle birlikte bugün yine 1 Mayıs'ta birlikteyiz.  Hak-İş olarak, 1 Mayıs ruhunu en güçlü şekilde yansıtmak için, ekranlarda, dijital platformlarda, illerde ve her yerdeyiz. 1 yılı aşkın süredir devam eden salgın nedeniyle emekçi kardeşlerimizle omuz omuza alanlarda olamasak da, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününde Emekçilerin hakkı için,  Sağlık, huzur ve refahı için, İş güvencesi için, Sorunların çözümü için taleplerimizi tüm dijital platformlarda sunuyoruz” dedi.
 
İşçilerin Talepleri Açıklandı
 
Bildiriyi okuyan Hak-İş Konfederasyonu Çanakkale İl Başkanı Vedat Yılmaz, işçi ve emekçilerin taleplerine de değinerek  “Hak-İş olarak, bu 1 Mayıs’ta Örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını, sendikal örgütlülüğün teşvik edilmesini istiyoruz.  Başta KİT’ler olmak üzere, tüm kamu kuruluşlarındaki şirketlerde çalışan taşeron işçilerin kadroya geçirilmesini talep ediyoruz.   Adaleti, refahı ve güvenceyi sağlayan Kamu TİS istiyoruz. Ücretlerdeki vergi dilimlerinin yüzde 20’de sabitlenmesini istiyoruz.  Herkes için düzenli asgari gelir yardımı sisteminin kurulmasını istiyoruz. Mevsimlik ve geçici işçilerin sorunlarının tam çözümünü istiyoruz.  COVID-19 salgınının tüm işçiler için meslek hastalığı sayılmasını istiyoruz.  Tüm emekçilerimiz için daha fazla iş ve gelir güvencesi istiyoruz.  İşyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin daha fazla yaygınlaştırılmasını istiyoruz1” dedi.  
 
 
Emekçilerin Hakkı Hak-İş’e Emanet
 
Hak-İş Konfederasyonu Çanakkale İl Başkanı Vedat Yılmaz “Bizler bugün, Emek ve Dayanışma Gününde;  Güçlü ve Güzel Yarınlar için,  Güçlü gelecek için, Sağlığımız için, İşimiz, ekmeğimiz ve tüm emekçilerimiz için taleplerimizi yine yüksek sesle haykırmak için meydanlardayız. Salgınla mücadele sürecinde iş başında cesurca ve özveri ile çalışan,  tüm sektörlerdeki emekçi kardeşlerimize, milletimize ve Hak-İş teşkilat mensuplarımıza gönülden teşekkür etmek için buradayız.  Emekçi kardeşlerimize Hakkın Hak-İş’e emanet demek için buradayız. Tüm emekçilerimizi, erdemli ve şeffaf sendikacılık için, dünya sendikal hareketi ile dayanışma için, demokrasi ve sosyal adalet için HAK-İŞ’le birlikte mücadeleye davet ediyoruz.  Bizler, daha fazla dayanışma, daha çok önlem,  daha çok iş güvenliği, örgütlü toplum ve daha güçlü Türkiye için 1 Mayıs’ta yine meydanlarda, ekranlarda ve her yerdeyiz.

Tüm emekçilerimizle birlikte üretmeye, büyümeye ve güçlenmeye devam edeceğiz” dedi.
 
Kardeşçe Eşit Şartlar Olsun İstiyoruz
Hak-İş Konfederasyonu Çanakkale İl Başkanı Vedat Yılmaz  “Hak-İş olarak Asgari Ücretin insan onuruna yakışır olmasını istiyoruz. Kayıt dışı istihdamın önlenmesini, istihdamın artırılmasını ve yoksulluğun önlenmesini istiyoruz. Sendikal örgütlenmenin teşvik edilmesini istiyoruz. İşyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin artırılmasını istiyoruz.  Biz çalışanlar, emekçiler olarak; milli gelirden, ekonomik büyümeden ve refah artışından hak ettiğimiz payı istiyoruz.  İnsanı merkeze alan, daha adil ve sürdürülebilir bir dünya ve Türkiye istiyoruz.    Emekli aylığı alt sınırının asgari ücret düzeyine yükseltilmesini talep ediyoruz. Çalışanlara yönelik her türlü şiddet ve mobbingin önlenmesini istiyoruz.  Çocuk istismarının önlenmesini, kadına yönelik şiddetin son bulmasını istiyoruz. İstihdamda kadın, genç ve engelli bireylere daha çok yer verilmesini istiyoruz. Çocuk işçiliğinin her türüyle mücadele edilmesini istiyoruz. Annelik hakkının korunmasını, kreş ihtiyacının ve bakım hizmetlerinin karşılanmasını istiyoruz.  Gençlerin eğitim, staj ve işe giriş imkânlarının geliştirilmesini istiyoruz.  Engelli bireylerin sosyal hayata katılımının artırılmasını istiyoruz.  Hangi ülkeden olursa olsun ülkemize sığınan mülteci ve göçmen kardeşlerimiz için, entegre edilebilir, sürdürülebilir, ulusal ve uluslararası uyum politikalarının ve işbirliğinin geliştirilmesini istiyoruz.  Biz 83 Milyon vatandaşımız ve 4 milyon göçmen kardeşimiz ile birlikte Türkiye’yiz diyoruz. Hepimizin temel haklardan, eşit şartlarda ve eşit sorumlulukla yararlanmasını istiyoruz.
 
Dünyanın dört bir yanında mazlumların uğradığı zulmün son bulmasını, tüm dünyada barış, özgürlük, adalet, demokrasinin tesis edilmesini ve insan haklarının geliştirilmesini istiyoruz. Biliyoruz ki; Ülkemizin yaşadığı bu zor günleri, önlemlere uyarak, sabrederek, dayanışma ve el birliğiyle atlatacağız. Refahın, kardeşliğin, huzurun ve hoşgörünün artarak hâkim olduğu bir Türkiye’nin kıvancını yaşıyoruz. Ülkemize, insanlarımıza ve emekçilerimize güveniyoruz. Ülkemizin potansiyeline, gücüne ve geleceğine yürekten inanıyoruz.  Geleceğimiz ve emeğimiz için umutluyuz” dedi.
 
Cuma Deren