Alışa gelmiş bildik manzaranın, yeniden oluşmaması için sesini yükselten,  Çevre ve Doğa Denekleri Federasyonu Başkanlığı oldu.
BİLDİK GÖRÜNTÜLER ÇARPICI SORU GETİRDİ;
“UZAKTAN BAKINCA İÇİ SU DOLU…  PEKİ YA;  SANDALLAR NEDEN KARAYA  OTURDU…!”
Sürekli gözlenen ve çözülemeyen sorundan bahsederken; “Sarıçay(Çöpçay)” tanımı yapan Federasyon Başkanı Tonka;
“Kıyısında ve yatağında yapılacak çalışmalar ile Çanakkale’nin en gözde adresine dönüşebilecek iken, çözüm için tek adım atılmaması üzücü” dedi.
Boğazın diğer yakası Asya’ da, Kilitbahir limanında derinleştirme çalışması yapan Yüzer Kepçe’ nin bin benzerinin,  Anadolu yakasına  Sarıçay’a çağrılıp,  yaşanan sıkıntılara son verilebileceği  fikrini ortaya atan Federasyon Başkanı Bünyamin Nami Tonka oldu.
“ÇÖZÜM, 0.8 MİL UZAKTA...!”
Ulaştırma Bakanlığı’na ait Yüzer Kepçe gibi deniz araçları ile  Sarıçay’ ın yatağında biriken kum ve balçığın tahliyesinin yapılabileceğini anımsatan Tonka;
“Böylelikle bildik manzaralar bir daha oluşmaz, su dolu çayda barınan tekneler karaya oturmaz.” dedi ve ekledi;
”Soruna çözüm üretebilecek kepçe, boğazın en dar noktası olarak bilinen iki yakanın diğer ucunda, Kilitbahir limanında.  İlgililer orada gözlem yapsa, benzer bir aracı Çanakkale’ye çağırsa, Sarıçay, Çöyçay olmaktan pekala kurtulur.”
-------------------------------------------------------
Çevre ve Doğa Dernekleri, Çözümü Gösterdi; 
“GELSİN BÖYLE BİR KEPÇE, SARIÇAY KURTULSUN…”
-------------------------------------------------------
Yakın ilgiye muhtaç tek adresi olarak gösterilen Sarıçay için, Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu yine sesini yükseltti. Oluşan son görüntüler için manidar ve bir o kadar da yüz gülümseten cümle kuran Federasyon başkanı Tonka; “UZAKTAN BAKINCA İÇİ SU DOLU, İYİ AMA SANDALLAR NEDEN KARAYA OTURDU…!” diye sordu.
Sarıçay’da ekmek teknesi bulunan kıyı balıkçılarının, yıllardır çözümlenemeyen sorunu için sesini yükselten isim, Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanı Bünyamin Nami Tonka oldu.
Kıyı balıkçılarının kronikleşen sorununa çözüm olabilecek çalışmayı, Liman derinleştirme çalışmalarında kullanılan yüzer kepçelerin benzeri araçların yapabileceğini anımsatan Tonka,
“Çözmek için niyeti olanlar, Sarıçay’ a sadece 0.8 mil uzğındaki Kilitbahir limanına şöyle bir göz atsınlar.. Benzer bir araç ile, Sarıçay’ ın sorununa çözüm üretilebilir”
Federasyon Başkanı Tonka, kronikleşen sorunları nedeni ile şehrin en bilindik adresinden söz eder iken yaptığı benzetmeyi tekrarladı; “Sarıçay(Çöpçay) oldu” diyerek çarpıcı sözler ile konuştu.
“Biz, Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu olarak, Çanakkale 'nin bu alandaki bütün problemlerini gündeme getiriyoruz... Daha önce, Madenler, JES' ler, RES'ler, Termik Santrallar konularını kamuoyunun gündemine getirmiştik... Bu arada, Çanakkale il merkezinin içinden geçerek denize dökülen Sarıçay(Çöpçay) için de,Federasyon olarak çıkarttığımız, Çevre ve Doğa Dergimizde bir dosya konusunu kamuoyunun bilgisine tüm detaylarıyla sunmuştuk... İşte, dergimizin Sarıçay(Çöpçay) konulu sayısında, yapılması gerekenleri yirmi beş msdde halinde yazmıştık...
Bu maddelerden birisi de, Sarıçay'ın( Çöpçay'ın) balıkçılarımız için bir barınak olarak kullanıldığını; ama, bunun da, hizmetler açısından hiç de iyi yapılmadığını belirtmiştik. Çünkü, Sarıçay(Çöpçay) hem denizden gelen dalgaların tesiriyle hem de on bir kilometrelik kanal görünümüyle dışarıdan getirilerek dökülen çöpler, molozlar ve toprakla dolduruluyor hem de  kanalizasyon artıkları ve suyu ile kirlendiği gibi yağmur sularıyla gelen alüvyonlu toprak ve kumla da dolmaktadır... Bu yüzden Sarıçay( Çöpçay) önce daraltılan müdahalelerden kurtulup sonra da derinleştirilerek ulaşım için de kullanılacak duruma getirilmelidir, demiştik... Yine, Hava Alanı'nın doğu tarafına Çaka-1 ve Çaka-2 balıkçı teknelerinin yapım yerleriyle sandal çekek yerleri yapılmalı;ayrıca, Cuma Pazarı da, olduğu yerden kaldırılarak Çevre Yolu' nun Doğu tarafına hergün açık katlı  bir pazar yeri yapılmalı görüşümüzü de, dile getirmiştik... Bunların olması için de, her şeyden önce ulaşımda kullanılacak bir derinliğin sağlanmasını ifade etmiştik... Bunlar yapılırsa iyi olur, deriz...”
Federasyon Başkanı Tonka, Ulaştırma Bakanlığı’ na ati, liman derinleştirme, kum ve balçık temizleme işleminde kullanılan bir Yüzer kepçesinin, Sarıçay’ ın biraz uzağında, 0.8 mil mesafedeki Kliitbahir limanında çalıştığını, Sarıçay için çözüm üretmekte ciddi olanların, buradaki çalışmaları gözlemleyip, benzeri bir araç sayesinde  Sarıçay’ ı kurtarabileceklerini savundu.
 Sarıçay'ı(Çöpçay) tekrar gündeme getirme sebebinden bahseder iken,  tanık oldukları kıyı balıkçısının mağduriyetine vurgu yapan Tonka; “Biz gibi, o inanılmaz fotoğraf karelerini herkes gözüyor. İçi su dolu çayda, tekneler karaya oturmuş..
Biz de fotoğrafladık. İçi su dolu çayda karaya oturanları değil, oturma sebebini ortadan kaldırabilecek  bir deniz aracını.. Gördüğümüz bir derinleştirme yapan teknedir...
Hemen Kilitbahir İskelesi'nde derinleştirme işlemi yapan çok yönlü deniz teknesi bize bir umut ışığı olur mu? Diye düşündük... Bu tekne, aparatlarıyla Sarıçay (Çöpçay) 'ın denize döküldüğü yerden girerek önce İnönü Köprüsü, Tahta Köprü, Ezine(İzmir) Yolu Atatürk Köprüsü, Yaya Köprüler ve nihayet Truva Köprüsünden de geçerek  derinleştirme çalışması yapsa ne güzel olur... Sonra, Çevre Yolu Köprüsünü ve Sarayçık Köprğsünü de geçerek Baraja kadar derinleştirme işini sürdürse fena mı olur?
Sonra, derinleşen yerlerde, mavna lokantalar, butik oteller, kır düğünü yapılabilecek bahçe düzenlemeleri, spor tesisleri, tekne yapım atölyeleri, sanat merkezleri, el sanatları ve takı üretim merkezleri yapılsa şehir farklı bir kimliğe bürünmez mi?
Hayali bile çok güzel... İşte, DLHMİ GM derinleştirme aracı bize bunları düşündürttü.. Bence, çok da zor değil...
Arada, 0.8 mil, bir değişle de, 1330 metre mesafe var... İşe başlansa arkası gelir, derim... Siyaset kurumu bu işi bir düşünsün isterim... Yoksa, siyaset kurumundan çok şey mi istemiş oluyoruz?
Bu iş makineli deniz aracı için bu çok da zor olmasa gerek... İnşallah yapılır...
Hayali bile güzel, bu çalışmanın yapılması için gereğini kamuoyuna ve yetkililere duyururuz...
Çanakkale 'yi güzelleştirecek her şeye evet, derim...” ifadelerini kullandı.

Cuma Deren