15 Şubat’ta önce köylerdeki okullarda başlayan yüz yüze eğitimler 2 Martta tüm okullarda eğitimler yüz yüze yapılmaya başlandı. Ancak geçen iki haftada eğitim camiasında da vakalar artmaya başladı. Gökçeada’da okullar karantinaya alınırken, yaşanan artışları değerlendiren Çanakkale Eğitim Sen Şube Başkanı Yasin Hacımusalar, İlçelerde iki hafta öncesine kadar vakaların üç katına çıktığını belirtti.

Yeni normalleşme ile başlayan yüz yüze eğitimde ikinci haftada  vakaların yükselmesi ile okullardaki karantinalar arttı. Eğitim camiasında yaşanan artışları değerlendiren Çanakkale Eğitim Sen Şube Başkanı  Yasin Hacımusalar, Vakaların 2 hafta öncesine göre vakaların üç katına çıktığını söyledi.  Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Yasin Hacımusalar “Gün geçtikçe Çanakkale’deki Koronavirüs vaka oranı hızlı bir şekilde artıyor. Aynı şekilde Çanakkale’ de Milli Eğitim bünyesinde çalışan eğitim çalışanları ayrıca okullarda yüz yüze eğitim gören öğrencilerde de yoğun bir şekilde pozitif vakalar olduğuna yönelik sürekli bilgiler ulaşıyor bize. Çanakkale’de merkez ilçe dahil tüm ilçelerde 2 hafta öncesine göre 2 kat, 3 kat daha fazla pozitif vakaların olduğu ve okullarda karantina uygulanan sınıfların artığı yönünde bilgiler var. Özellikle Biga ilçemizde çok sayıda öğretmenin pozitif olduğu, izinli öğretmenlerin olduğunu bilgileri var. Hatta izinli öğretmenlerin kim olduğu ile ilgili okulda bulunan öğretmenlere bilgi verilmemesi yönünde bir talimat verildiği ifade ediliyor. Yani okullarda pozitif olan vakalarında gizlendiği yönünde bilgiler geliyor. Bu durum hem öğretmenleri hem velileri çok yoğun tedirgin ediyor. Örneğin bir öğretmen arkadaşımız kendi okulunda 2 öğretmenin pozitif olduğunu tesadüf olarak öğrenmiş.” dedi.

Vakaları Atlatan Öğrenciler Telafi Sınavına Giriyor Öğretmenler Tedirgin
Yüz yüze eğitimlerin başlaması ile yüz yüze sınavların da yapıldığını ancak sınav sürecinde bazı öğrencilerin karantinada olması dolayısı ile telafi sınavların yapıldığını ve buna bağlı olarak öğretmenlerin bu sınavlara girmekten çekindiklerini belirten Yasin Hacımusalar  “Basında da çok gündeme geldi yine Gökçeada’ da okullar karantinada şu anda. Ada’nın tamamında uzaktan eğitim yapılıyor. Rum okulları da dahil. Sadece meslek lisesinde uygulamalı bölümlerde eğitim yapılıyor. Türkiye’ nin birçok ilin de ilçesinde benzeri pozitif vakalar ile ilgili sorunlar gelmeye başladı. Bu süreçte yüz yüze sınavlar geçen Cuma itibari ile bitti. 29 Mart’ta yüz yüze yapılan 2. sınavlar yapılacak. Yani bu vaka artışlarının yaşandığı dönemde yine yüz yüze sınavlar var. Bir örnek vereyim vahit tuna okulunda 900 öğrenci var. 1 öğretmen arkadaş günde 2-3 sınıfta sınavda görevli oluyor. O kadar çok sayıda öğrenci ile muhatap olunuyor ki aynı günde 100-150 öğrenci ile sadece bir öğretmen muhatap oluyor. Yine Cevatpaşa’da bu örnek verdiğim okullar kalabalık okullar. Bir öğretmen günde 3-4 sınavda görev almak zorunda kalıyor. Bunlar çok ciddi sorunlar. Öğretmenler çok kaygılı bir şekilde bu sınavlara görevli olarak giriyor. Ayrıca yine  yüz yüze telefi sınavları var. Telafi sınavı dediğimiz geçen iki hafta önce karantinaya alınmış ve sınavlara giremeyen öğrenciler yada pozitif olan öğrenciler önümüzdeki hafta telafi sınavına girecekler. Sınavlar okullarda hala devam ediyor. Üstelik vakaları atlatan öğrenciler bu telefi sınavına girecek.” dedi.

Öğretmenlere Şeffaf Bilgi Verilmiyor
Milli Eğitim Müdürlüğünün özellikle Koronavirüs hakkında öğretmenlere net bilg vermediğini bunun içinde öğretmenlerin sürekli olarak tedirgin olarak derslere girdikleri için verim alamadıklarını belirten Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Yasin Hacımusalar  “Ortada çok kirli bilgi dolaşıyor. Net bilgiler dolaşmıyor. Bu ne demektir? Milli Eğitim Bakanlığının  ve il Milli Eğitim müdürlüğünün   öğretmenlere, velilere ve öğrencilere şeffaf bir bilgi vermesini ve kişilerinde ona göre tedbir alarak okula gitmesini istiyoruz. Zaten olmazsa olmaz koşulumuz öğretmenlerin ve eğitim çalışanlarının mutlaka aşılanması. Yine eğitimde aç kapa, aç kapa yöntemine gidilecek ve öğretmenler ve öğrencilerin moralleri gerçekten bozuk. Veliler çok büyük sıkıntıdalar. Öğretmenler zaten etkin ve verimli ders işleyemiyor. Bu belirsizlik devam ettiği sürece de  öğretmenler verimli ders işleyemeyeceği görülüyor. Bu kaygıların bir an önce giderilmesi lazım. Gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor. En azından test yapılması gerekiyor. Öğrenci v e öğretmenlere test yapılması gerekir. Çünkü öğretmen ve öğrencilerin Coronavirüs ile ilgili durumları her hafta değişebilir. Okullara yeterli maskede verilmesi halen sınavlara maskesiz gelen öğrenciler var. okullardaki temizlik konusunda sıkıntılar var. Personel yetersiz. Tekrar söylüyorum öğretmenler ve eğitim çalışanları olarak olmazsa olmazımız aşı. Ben  30 yıllık öğretmenim. Başvuru yaptığımda “Henüz öncelikli sırada değilsiniz“ deniliyor. Neden ? şuanda 200 öğrenci ile aynı ortamda eğitim öğretim yapıyoruz. Yani özetle hepimiz kaygılıyız. Tabi tedbirler alınıyor ama anlık vaka değişimlerini bilemiyorsunuz. Buda tedirginlik ve sıkıntı yaratıyor” dedi.

Şerife Erdem