Her yıl 14 Mart’ta kutlanan Tıp Bayramı, genellikle sağlık çalışanlarının sorunlarına değinilir ve çoğu kişi bu bayramı hatırlamaz bile. Ancak 2020’nin başlarında başlayan çağımızın vebası Koronavirüs ile en ön safta mücadele eden ve bu uğurda can veren sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramını Bu yıl 7’den 70’e herkes kutladı.

İnsanlık tarihi boyunca en onurlu mesleklerden biri olan Sağlık çalışanlarının önemi son bir yılda daha iyi anlaşılıyor. Yeri geldi savaşların gerisindeki sahra hastanelerinde, yeri geldi bir dağın en uç köyünde memleketin her köşesinde büyük bir özveri ile çalışan Sağlık çalışanları için her yıl 14 Mart Tıp Bayramı olarak kutlanıyor.  Osmanlı Padişahlarından 2. Mahmut döneminde 14 Mart 1827'de Şehzadebaşı'daki Tulumbacıbaşı Konağı'nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kuruldu. Bu tarih Türkiye'de modern tıp eğitimlerinin başladığı gün olarak kabul edilmekte ve  Bu nedenle okulun kuruluş tarihi olan 14 Mart tarihi Tıp Bayramı olarak her yıl ülkemizde de kutlanıyor.  Her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanan Tıp Bayramı, bu yıl yaşanan salgın nedeni ile buruk kutlanıyor.

2020 yılının başından Çin’den ortaya çıkarak dünyaya yayılan Koronavirüsü kısa sürede dünyaya yayıldı. Dünya Sağlık Örgütünün pandemi ilan etmesi ile tüm dünya teyakkuza geçti. Ülkemizde de ilk vaka 11 Mart 2020 tarihinde görüldü. İlk vakanın görülmesi ile alınan önlemler ve salgın ile başlatılan savaşta sağlık çalışanları en ön safta yer aldı. Bir yılını geride bıraktığımız Koronavirü salgınında 35 bin 126 can kaybettik.

387 Kahraman Koronaya Yenik Düştü
Dünyanın mücadele ettiği Koronavirüs ile mücadelede Sağlık Çalışanları hep ön saflarda mücadele etti. Salgın ile mücadelede bir yılı geride bıraktığımız bu aya kadar canlarını hiçe sayarak hastaları hayatta tutmak için canını hiçe sayan 387 sağlık çalışanı kahraman hayatını kaybetti. Salgının birinci yılını geride bıraktığımız bu ay içinde 14 Mart Tıp Bayramı buruk kutlandı. Genelde sağlık çalışanlarının sorunlarının dile getirildiği ve çeşitli etkinliklerle kutlanmasına rağmen çoğu kişinin hatırlanmayan 14 Mart Tarihi, Bu yıl 7’den 70’e herkes tarafından kutlanarak sağlık çalışanlarına minnet duyuldu.
 
Şerife Erdem