Covid-19 virüsü birçok sektörü etkilediği gibi Çanakkale’de emlak sektörünü de etkiledi. Emlakçılar ve ev sahipleri Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi’nin en azından ‘hibrit’ eğitim olmasının emlak sektörüne can suyu vereceğini düşünüyor.

2020 Mart ayından bu yana ülkemizde görülen Koronavirüs salgını etkisini devam ettirirken, zorlu süreçten en çok zarar gören sektörlerden bir tanesi de Emlak sektörü oldu. Koronavirüs nedeni ile kapanan Üniversite ile emlak potansiyeli olan yaklaşık 50 bin öğrencinin memleketlerine gitmesi ve uzaktan eğitime geçilmesi nedeni ile Çanakkale’de evler boş kaldı. Kiraların da düşmesine rağmen, evlerin boş kaldığı Çanakkale’de emlakçılar ‘Hibrit’ sistemi istiyor. Çanakkale’de emlakçılık yapan Barış Erol, Çanakkaleli emlakçıların sorunlarını dile getirirken, emlak sektörünün korona virüs ile beraber neredeyse yüzde 50’lik bir düşüş yaşadığını, Pandemi döneminde işlerin durduğunu ve bu dönemde ekonomik anlamda çok büyük bir darbe aldıklarını söyledi.  Erol, Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi’nin ‘hibrit’ eğitim modeline geçmesinin ise, hem öğrencileri hem de Çanakkale esnafını çok rahatlatacak bir hamle olacağını düşündüğünü ifade etti.

Emlak Sektörü Yüzde 50’lik Bir Düşüş Yaşadı
Çanakkale’de Barış Emlak’ın sahibi Barış Erol, geçtiğimiz sene Mart ayında başlayan virüs sürecinden olumsuz yönde etkilendiğini söyledi. Barış Erol, “Korona virüsün Türkiye’de görülmesiyle birlikte biliyorsunuz birçok iş yeri kapanmıştı. Biz de bu süreçte ofisimizi kapatmak zorunda kaldık. Emlak sektörü bu süreçte yüzde 50’nin üzerinde ekonomik bir düşüş yaşadı diyebilirim. 2 Mart’tan itibaren yeni normalleşme sürecine girdik, ama bu durumun emlak sektörüne nasıl bir yararı olur, yaralarımızı sarmaya yeter mi bilemiyorum. Çünkü bu dönemde çok darbe aldık” dedi.

Vatandaşlar Artık Şehir Dışındaki Yapıları Tercih Ediyor
Koronavirüs nedeni ile vatandaşların yaşam tarzlarının da değişmesi ile birlikte emlak sektöründe de farklı bir döneme girilmiş oldu. Ev arayan vatandaşların artık şehir merkezlerinden uzak daha sakin evleri tercih ettiklerini belirten Barış Erol “ İnsanlar bu virüsle beraber kendilerini daha çok izole etmeye başladı. İnsanlar artık birbiriyle iç içe olmak, yaşamak istemiyor. Genelde müşterilerim şehir merkezinden uzak, daha sakin ve müstakil yapıları tercih etmeye başladı. Bunun haricinde de bütçesi müstakil eve yetmeyenler daha çok yeni yapılmış, balkonlu yapıları tercih ediyor” dedi.  

Hibrit Modeli Hem Öğrencileri Hem De Esnafı Rahatlatacaktır
Emlakçı Barış Erol, özellikle üniversite eğitimlerinin ‘online’ olarak gerçekleşmesinin de emlak sektörüne vurulmuş bir darbe olduğunu, en azından üniversite eğitiminin ‘hibrit’ modelinde olmasının emlakçılık sektörüne can suyu vereceğini söyledi. Erol, “Çanakkale’de kiralar ciddi oranda düştü ama buna rağmen evler boş kaldı. Ve bu durum yaklaşık 1 senedir bu şekilde. Amacım kimseyi riske atmak değil ama ben üniversite öğrencilerinin ‘hibrit’ eğitim modeline geçildiğinde çok dikkatli davranacağını düşünüyorum. Neredeyse 50 bin öğrencisi olan güzel bir üniversitemiz var. Çanakkale’yi öğrenci şehri olarak tanımlayabiliriz. Emlak sektörü zor günler yaşıyor, virüsün en çok etkilediği sektörlerin başında geliyoruz. Türkiye’de ‘hibrit’ modelini uygulayan üniversiteler varken Çanakkale neden bunlardan biri olmasın? Üniversite öğrencilerinin bir kısmı bile Çanakkale’ye gelse bu emlak sektörüne can suyu olacak. Bence ‘hibrit’ modeli hem öğrencileri hem de Çanakkale’nin yerel esnafını rahatlatacak bir hamle olacaktır”  dedi.
 
Şerife Erdem