İçişleri Bakanlığı tarafından 2021 yılı “Afet Eğitim Yılı” olarak ilan edildi. Bu kapsamda AFAD İl Müdürlüğü tarafından Çanakkale’de faaliyet gösteren yerel ve ulusal Basın mensuplarına   “Birey ve Aileler için Afet Bilinci Eğitimi” verildi.
 
Deprem Kuşağının birinci bölgesinde yar alan Ülkemizde olduğu gibi Çanakkale’de fay hattı bölgesinde yer alıyor. Deprem kuşağının birinci bölgesinde yer alan Çanakkale’de yaşanabilecek olası bir depreme, yangın veya sel felaketinde  vatandaşların hazır olması büyük bir önem taşıyor.  Bu kapsamda 81 ilde verilen eğitimlerle vatandaşlar afetlere karşı bilinçlendiriliyor. Afetlere  karşı halkı bilinçlendirmek amacı ile   İçişleri Bakanlığı tarafından 2021 yılı Afet Eğitim Yılı olarak ilan edildi. Bakanlık, afetlere hazırlıklı bir Türkiye için toplumda önlem alma kültürü oluşturmayı  hedefleyen , bu dönüşümü gerçekleştirmek ve vatandaşların  afetlerde güvende kalabilmeleri için  2021 yılı ‘Afet Eğitim Yılı’ olarak  ilan edilmesinin ardından, 81 İlde olduğu gibi Çanakkale’de de AFAD ekipleri eğitim çalışmalarını sürdürüyor. Kamu kurum ve kuruluşlarına yönelik sürdürülen eğitimler kapsamında  Çanakkale’de faaliyet gösteren yerel ve ulusal Basın Mensuplarına da eğitim verildi.
İllerde Valilerin, ilçelerde Kaymakamların koordinesinde mahalli şartlar ve Covid-19 pandemi süreci seyri gözetilerek, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünce gerçekleştirilen   Afet Eğitimleri ve Afet Farkındalığının arttırılması ve yaygınlaştırılması amacı ile gerçekleştirilen Eğitim Kolin Otelde gerçekleştirildi.  Programda AFAD İl Müdürü İbrahim Tarı’nın yanı sıra toplantıya çok sayıda Basın Mensubu katıldı.  Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren AFAD İl Müdürü İbrahim Tarı  “2021 Yılı İç İşleri Bakanlığımızca Afet Eğitim Yılı ilan edilmiş.  Şehirlerin afete hazırlanması için bir çok  faaliyet yürütülmekte, afet tehlikelerinin öğretilmesi, dolayısı ile bunun farkındalığının oluşması  afetlere hazırlıkla ilgilidir. Afet yönetimi ile birlikte  bir pürüz halindeki yönetim  olarak ifade edilse de esas olan afetin öncesi, afetin sırası ve afetin sonrasında  yapılmış olanlardır.  Afet öncesi, afet anı ve sonrasında yapılacak olanların tamamı Afet yönetimi olarak tanımlanmaktadır.  Nasıl hazırlanmalı? afet anında neler yapılmalı? ve sonrasında neler yapılmalı  yapılacaklar hakkında eğitim vermek hedefimiz.  Şehrimizde yaşayan herkesin afete hazır olması afetin en önemli önlemlerinden bir tanesidir. Afetle mücadelede tek başına bir kamunun görevi değil. Afet pek çok kurumun görevidir.   Biz afete hazırlık için pek çok sektörle işbirliğini  yapmaktayız.    2021 Afet Eğitim yılında halkımızın afet alanında neler yapabileceği,  anlamında onların hazır olması anlamında eğitimlerimiz çok önemlidir.  AFAD Başkanlığı ve AFAD İl Müdürlükleri Türkiye çapında çeşitli faaliyetler yapmaktadır.  Eğitimlerimizde yalnızca felaketler öncesinde değil, felaketler sonrasında da yardım edeceğimiz yer almaktadır.   Bu anlamda 5 Ocak’tan bu yana uzaktan eğitim ve  pandemi sürecine uygun yüz yüze eğitimlerle  vatandaşları bilgilendiriyoruz” dedi.
 
AFAD İl Müdürü İbrahim Tarı’nın konuşmasının ardından basın mensuplarına Eğitim Uzmanı Erkan Sadi Uysal tarafından Afet Farkındalık Eğitimi verildi. Uysal, afete hazırlığın önemi,   yaşam çevremizdeki riskler, afet ve acil durum planı, afet ve acil durum çantası, afet sırasında doğru davranış şekilleri afet ve acil durum anında ilk 6 saatin önemi, afet sigortası, bina güvenliği, tahliye ve toplanma alanları gibi konular hakkında bilgiler verdi.
 
Cuma Deren