Bu yıl Koronavirüsü nedeni ile özellikle tarım alanında büyük bir dengesizlik oldu. Çiftçilerin ürettiği bazı ürünler kapış kapış satılırken, bazı ürünler de çiftçilerin elinde kaldı. Zararına bile satılamayan ürünlerden bir tanesi de Çanakkale’nin coğrafi işaretli Bayramiç Elması oldu. Depoların  yüzde 80 dolu olduğu elma üreticileri dert yanarken destek için bir çağrı da Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’dan geldi.  Üreticilere destek olmak amacı ile Çanakkale Belediyesi tarafından alınan elmalar iki haftadır ihtiyaç sahibi vatandaşlar başta olmak üzere dağıtılırken, Çanakkale’nin markası elmaların satılması için Başkan Gökhan mevkidaşları olan diğer illerin Belediye Başkanlarına da bir mektup yollayarak destek istedi.
Son birkaç yıldır tarımda yaşanan sorunlar git gide derinleşirken ürünlerin tarla ile market fiyatları arasında da uçurum var. Hal böyle olunca üretici üretemiyor, Tüketici sağlıklı ürünlere ulaşamıyor. Özellikle Koronavirüs Salgınının yaşandığı bu yılda tarım adeta alt üst oldu. Üreticiler ektiği ürünü satmazken stokçular ise piyasayı boşaltıp fırsat  kolluyor. Özellikle Koronavirüs pandemisinde bazı ürünler yok satarken bazı ürünler ise çiftçilerin elinde kaldı.  Yapılan ihracatlar da çiftçilerin külfetini arttırırken ürünler depolarda çürüyor.  Yaz başlarında Kapya biber  başta olmak üzere Çanakkale markası bir çok ürün çiftçinin elinde kalırken Coğrafi işaretli Bayramiç elması da yüzde 80 depoda kaldı.  Elmaların depolarda çürüdüğü bu günlerde halde 3 liraya satılırken marketlerde bu fiyat 7-8 TL oluyor. Fahiş  fiyatlar ile ilgili her ne kadar hükümet tarafından önlem alınsa da denetimin olmadığı bir ortamda  her şey pahalanıyor.

Pazarların Kalkması Elma Üreticilerini  Zor Durumda  Bıraktı
Bilindiği üzere Koronavirüs nedeni ile Hafta sonları sokağa çıkma kısıtlaması getirildi. Bu kapsamda Büyükşehirlerde Özellikle İstanbul’da hafta sonları pazarlar kurulmuyor.  Dolayıs ile  alıcısının büyük bir kısmının hafta sonu oluşan pazarlarda bulunan Bayramiç Elması alıcı bulamıyor.  Hal böyle olunca  elma üreticileri de zor durumda. Bayramiç ilçesinde elma üreticileri sıkıntılı günler yaşıyor. Elmaların para etmediğinden yakınan üretici ve tüccarlar, depoların halen yüzde 80 dolu olduğunu belirtti. Elmacılar üreticileri, bunun sebebini büyük şehirlerde cumartesi pazarlarının kurulmamasına bağlıyor.

Çanakkale Belediyesi Aldığı Elmaları 2 Haftadır Vatandaşlara  Dağıtıyor
Zor durumda kalan üreticilere destek olmak için Çanakkale Belediyesi  satın aldığı elmaları, başta ihtiyaç sahipleri olmak üzere Çanakkale’de vatandaşlara dağıtıyor. Çanakkale’nin önemli marka ürünleri arasında yer alan elmaların vatandaşlar  ile buluşturulmasının yanı sıra, kentlileri sağlıklı beslenmeye teşvik etmek amacıyla da gerçekleştirilen çalışma kapsamında,   sıcak yemek desteği alan ihtiyaç sahibi vatandaşlar ile başlayan elma dağıtımı, Fevzipaşa ve Atatürk Mahallelerinde de gerçekleştirildi.

Başkan Gökhan, Destek İçin Yerel Yönetimlere Mektup Gönderdi
 
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale’nin altını olan elma üreticilerinin ellerinde kalan ciddi miktarlardaki stok için yerel yönetimlere çağrıda bulundu.  Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale’nin coğrafi işaretli ürünü olan elmaların tüketilebilmesi, üreticiyi destekleyerek yerel kalkınmanın sağlanması ve Kaz Dağları’nın “altını” olan Bayramiç elmasının tanıtılması amacı ile yerel yönetimlere çağrıda bulundu. İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyükşehir belediyeleri başta olmak üzere yaklaşık 60 belediyeye mektup gönderen Başkan Gökhan; “Gerek sosyal sorumluluk gerekse yardım projelerinizde yöremizin coğrafi işaretli ürünü olan Bayramiç elmasını tanıtmak ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak isterseniz, bizleri çok mutlu etmiş olursunuz” diyerek, Çanakkaleli üreticilere destek olama çağrısında bulundu.
Başkan Gökhan’ın Yerel Yönetimlere gönderdiği mektubundaki mesajında “Çanakkale’nin hayatıdır Kaz Dağları; bereketi saymakla, destanı anlatmakla bitmez. Bu bölge, ormanları, endemik türleri, mitolojik öykülere kaynaklık etmiş coğrafyası, verimli tarım toprakları, tarihsel, kültürel ve doğal özellikleri ile derinliklerinde büyük bir hazineyi saklamaktadır. Bu coğrafi bereketin ve mitolojinin göz bebeği de yörede yetişen elmadır şüphesiz. Çanakkale Belediyesi olarak bizler, Kazdağı eteklerindeki Bayramiç ilçesi ve köylerindeki üreticileri desteklemek, Kaz Dağları’nın doğası hakkında farkındalık yaratmak, bölgede yapılan altın arama çalışmalarının vereceği zararlara dikkat çekmek ve kentlileri sağlıklı beslenmeye teşvik etmek amacı ile her sene öğrencilerimize ve kentlilerimize 'Kaz Dağları’nın altını elma' sloganıyla elma dağıtımı yapıyoruz.
Sayın Başkan,  Biliyorsunuz ki pandemi dönemi hayatlarımızı büyük ölçüde etkiledi. En çok da esnaflarımız ve üreticilerimiz pandeminin zorlu şartlarında mücadele etmeye, hayatta kalmaya çalışıyor. Çanakkale’de geçimini sürdüren ve hali hazırda elinde yüklü bir miktar stok bulunan elma üreticilerimizin de bu anlamda bizlerin desteğine ihtiyaçları var. Gerek sosyal sorumluluk gerekse yardım projelerinizde yöremizin coğrafi işaretli ürünü olan Bayramiç elmasını tanıtmak ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak isterseniz, bizleri çok mutlu etmiş olursunuz. Her daim olduğu gibi bu zorlu süreçte de üreticilerimizin ve kentlilerimizin bizlere ihtiyacı var.  Olumlu haberlerinizi ümitle bekler, çalışmalarınızda esenlikler dilerim” ifadelerine yer verdi.
 
 Cuma Deren