Geçtiğimiz Hafta Başında Meteoroloji hem yurt geneli hem de Çanakkale için yoğun kar yağışı uyarısı yaptı. Beklenen yağışlar Cumartesi Gece yarısı başladı.  Çanakkale genelinde etkili olan kar yağışı Kent Merkezinde eğlenceye dönüşürken Yüksek kesimlerde ise çileye döndü. Çanakkale Kent Merkezinde vatandaşlar kısıtlamaya rağmen sokaklarda karın keyfini çıkartırken özellikle köylerde ve bazı yerlerde  yolda kalan araçlara Jandarma ve Karayolları ekipleri yardım etti.

2004 yılında soğuk ve Kar yağışlı bir kış geçiren ve zorlukların yaşandığı o yıldan sonra bir daha beklenen kar yağışı gerçekleşmedi. Her yıl Yüksek kesimlere yağsa da kent merkezinde etkili olmayan yağış için yıllar sonra Meteoroloji Hafta başında uyarı yaptı. Tüm yurtta olduğu gibi  Çanakkale’de de yoğun kar yağışı için teyakkuza geçildi. Meteoroloji  uyarısını yaptığı kar yağışı Cumartesi günü gece yarısı etkili olmaya başladı. İlk olarak yüksek kesimlerde başlayan kar yağışı havanın 0 derecenin altına düşmesi ile kent merkezinde de etkili olmaya başladı. Kalınlığın 17 santimi aşan kar yağışı, kent merkezlerinde eğlenceye dönüşürken özellikle köylerde durum çileye dönüştü. Çanakkale Kent ve İlçe Merkezlerinde belediye ekipleri Çevre yolu ve köy yollarında ise ulaşımın aksamaması için Karayolları ekipleri yoğun mesai harcadı.

Vali Orhan Tavlı Kritik Süreçte Teyakkuzdaydı
Meteorolojinin uyarılarını dikkate alan Vali İlhami Aktaş, Karla mücadele planlamasının yapılması ve olası bir durumda kriz masası oluşturdu. 112 Acil Çağrı Merkezinde oluşturulan Kriz Masasında  İl Jandarma Komutanı J. Kd. Albay Tahsin Saruhan,  İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman ve  AFAD Müdürü İbrahim Tarı  yer aldı. 24 saat boyunca  il merkezi ve ilçelerde olası olaylar değerlendirilerek anında müdahale edilmek için kurulan Kriz Masasında olaylar anbe an takip edildi.  Olası bir durumda  vatandaşların arayabileceği 112 Acil Çağrı Merkezi personelini ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi alan Vali İlhami Aktaş,  tüm personele çalışmalarında başarılar diledi. Vali İlhami Aktaş, sahada da kontrol noktalarını ziyaret ederek son durum hakkında bilgiler aldı.
 
Başkan Gökhan Sahadaydı

Geçtiğimi hafta başından itibaren yoğun kar yağışı uyarılarını sık sık gerçekleştirilen Meteopolojinin bu uyarılarını dikkate alan Belediye ve Karayolları ekipleri, yoğun kar yağışı için teyakkuzda bekledi. Çanakkale Belediye ekipleri de kar öncesi, yağışların başlaması ile yapılacak çalışmalar için planlama gerçekleştirdi. Kar yağışı öncesi teyakkuza geçen ekipleri ziyaret eden Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da yapılacak planlama hakkında bilgiler aldı.   Pazar günü etkili olan kar yağışında da sokakta olan  Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, çalışmaları sokakta takip etti.  Yapılan çalışmalar ile ilgili bilgiler veren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan “Kar yağışının şiddetli olacağını biliyorduk ve hazırlığımızı ona göre yaptık.  Yapılacak çalışmalar için İtfaiyede konuşlandık. Açtığımız yolları kar hemen kapatıyor ama devamlı  takipteyiz.  Özellikle Hastane ve ana hatlardaki yolları açık tutuyoruz” dedi.

Jandarma Yolda Kalan Vatandaşlara Destek Oldu
Kent Merkezinde kar kalınlığının 17 santime ulaştığı anlarda Yüksek kesimlerde ve köylerde kar yağışı devam etti.  Pazar günü Tipi şeklinde yağan kar nedeniyle Karayolları Genel Müdürlüğü 14. Bölge Müdürlüğü 142. Şube Şefliği ile İl Özel İdaresi ekipleri, Çanakkale-İzmir Karayolunda tuzlama ve küreme çalışmaları yaptı. Kent merkezi, ana yollar ve köy ulaşımlarında aksama yaşanmazken, Çanakkale Emniyet Müdürlüğü ekipleri şehrin giriş ve çıkış noktalarında denetledi.  Köy yollarında yolda kalan vatandaşların imdadına ise Jandarma ekipleri yetişti. Özellikle Karın yoğun olarak yağdığı Yenice İlçesinde yolda kalan vatandaşların imdadına yine jandarma ekipleri yetişti. Yenice İlçe Jandarma Komutanlığına bağlı ekipler yolda mahsur kalan vatandaşların yardımına koştu. Ekiplerin devamlı teyakkuzda olduğunu belirten Yenice Kaymakamı Musa Göktaş, “Jandarma ekiplerimiz yolda kalan vatandaşlarımızın yardımına koşarken, sokaktaki dostlarımızı beslemeyi de ihmal etmiyorlar. Zorlu kış şartlarında 7/24 görevinin başında olan tüm görevlilerimize teşekkür ediyorum”  dedi.

Ezine İlçesinde ise Belediyeye bağlı zabıta ekipleri kara saplanan araçların kurtarılmasına destek oldu. Yoğun yağışın etkili olduğu Ezine ilçesinde de görev için hazır bulunan Ezine Belediyesi Arama Kurtarma ve Trafik Zabıta ekipleri vatandaşların imdadına yetişti. Zaman zaman tibiye dönüşen yağışlar nedeni ile kara saplanan araçları kurtaran Ezine Belediyesi Zabıta ekipleri, zincir takamayan vatandaşlara da yardımcı oldular.

112 Çağrı Merkezini Arayarak Yardım İsteyen Vatandaş Kurtarıldı
Lapseki İlçesi Kocaveli köyünde  bulunan  çiftliğinde yaşayan S.E. yoğun kar yağışı nedeniyle çiftlik evinde mahsur kaldı.  S.E.  yolların kapanması nedeni ile ilçeye inemeyince 112 çağrı merkezini arayarak yardım istedi. Yolların kapalı olması dolayısı ile İlçeye inemeyen S.E.  için i Jandarma ve Lapseki Kaymakamlığı Köylere Hizmet götürme Birliği ekipleri seferber oldu.  SS.E.’nin ihbarı üzerine  kurtarma çalışması başlatan Jandarma ve Lapseki Kaymakamlığı Köylere Hizmet götürme Birliği ekipleri tarafından bölgeye iş makineleri ile ulaşıldı. Lapseki İlçesi Kocaveli köyünde çiftlik evinde mahsur kalan S.E.   Jandarma ve Lapseki Kaymakamlığı Köylere Hizmet götürme Birliği ekipleri tarafından bulunduğu yerden kurtarıldı. Sağlık durumu iyi olan S.E. ikamet ettiği ilçedeki evine bırakıldı.
 
Kar Yağacağına İnanmadı Karısı İle Köyde Mahsur Kaldı

Çocuklarının ‘Kar yağacak’ uyarısını dinlemeyen ve akarın yağacağına inanmayan 85 yaşındaki Kadir Yıldız, eşi Fatma Yıldız’ı da yanına alarak hafta sonunu geçirmek üzere köy evine gittiler.   Köylerindeki evlerinde sobalarını yakamayan dolayısı ile yemek de hazırlamayan yaşlı çifte yağacağını inanmadığı kar da sürpriz yapınca mahsur kaldılar.  Zaman zaman tipiye dönüşen kar yağışı yolları da tıkayınca yaşlı çiftin dönüş yolu kapandı.   Bunun üzerine  yaşlı çift kendilerini uyaran ve Gelibolu merkezde yaşayan çocuklarından yardım istediler. Ancak çocukları da kardan kapanan köy yoluna ulaşamadı. Son olarak  aile, Gelibolu Belediyesi ekiplerine durumu bildirdi. Belediye ekipleri, iş makinesiyle yolu açarak gittikleri köyde, mahsur kalan yaşlı çifti alıp, ilçe merkezine getirdi. Hastanede yapılan sağlık kontrolünün ardından Yaldızlı çifti, evlerine teslim edildi.  Kadir Yaldızlı, uyarılara aldırmadığını belirterek, "Keşke dinleseydim. Çocuklarım kar yağacağını ve köyde mahsur kalacağımızı söyledi. Ancak ben inanmadım. Bizi, perişan olmaktan kurtaran belediye ekiplerine teşekkür ediyoruz. Artık meteorolojinin uyarılarını dinleyeceğim" dedi.

Kar Yağışı Köylerde Çileye Merkezde Neşeye Dönüştü
Meteorolojinin uyarı yaptığı kar yağışı yüksek kesimlerde yoğun bir şekilde gerçekleşti. Köy yollarının kapanması nedeni ile mahsur kalan vatandaşlar için kar çileye dönüşürken Çanakkale Merkez ve İlçe Merkezlerinde yaşayan vatandaşlar için ise neşeye dönüştü. Zaman zaman şiddetini arttıran kar yağışını neşeye çeviren vatandaşlar kısıtlamaya rağmen sokaklarda kar topu oynadı. Kar yağışların vazgeçilmezi ise kardan adamlar oldu. Sokaklarındaki kapı önlerine inen vatandaşlar çocukları ile beraber karın keyfini çıkararak kardan adam yaptılar.

Sokak Hayvanları Unutulmadı
 Son yılların en soğuk kışını yaşadığımız hafta sonunda etkili olan kar yağışında zorda kalan vatandaşların yanı sıra zorda kalan sokak hayvanları için de çalışmalar gerçekleştirildi. Çanakkale b Belediyesine bağlı ekipler, merkez ve mu¨cavir alanlar ic¸inde bulunan Dardanos ve Gu¨zelyalı’daki beslenme noktalarına mama takviyesi yapıldı. Ayrıca Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezimizdeki  hayvanlar için de ısıtıcılar yakılarak can dostların ısınması sağlandı.
Öte yandan Kuzey Ege’nin tatil beldelerinden Geyikli, Türkiye’yi etkisi altına alan yoğun kar yağışından nasibini aldı. Belediye ekipleri, vatandaşların olumsuz bir durum yaşamamaları için gerekli önlemleri alırken, sokak hayvanları da unutulmadı. Beldede etkili olan kar yağışı nedeniyle yiyecek bulamayan sokak hayvanları için belirlenen bölgelere mama bırakıldı.  Geyikli Belediyesinin yanı sıra Tüm İlçe ve Belde Belediyelerine bağlı ekipler, Jandarma ve polis ekipleri tarafından sokak hayvanları için belirli alanlara mamalar bırakıldı.

Kar Yağışı Sonrası  Donmalar Meydana Geldi
Pazar Günü, gün boyunca etkili olan kar yağışının Pazartesi sabahlarında kesilmesi ile donmalar meydana geldi. Pazartesi günün ilk saatlerinde tuzlamaya başlayan ekipler temizliğe de başladı. Dükkanların önü bir bir temizlenirken, Koronavirüs kısıtlaması nedeni ile kapılarını açamayan vatandaşların dükkanlarının kapılarında ise buz oluştu.  Kaldırıma yağışarak donan karlar vatandaşların düşmesine neden olurken, oluşabilecek kazaların önüne geçmek için de belediye ekipleri kaldırımları hızla temizleme çalışmaları başlattı.

Vatandaşlar Bol Bol Kar Manzarası Paylaştı
Yıllar sonra Çanakkale Merkezde ilk defa kar kalınlığı 10 santimetreyi geçerek 17 santime ulaştı. Hal böyle olunca da  her taraf kar manzarası oldu. Fırsatı kaçırmak istemeyen vatandaşlar karlı fotoğraflar çekerek sosyal medyada paylaştı. Vatandaşların hafta sonu  paylaşımlarının tamamı kar manzarası oldu.
 
Cuma Deren – Şerife Erdem – İsmail Şen