Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği’nin başlattığı mücadele kapsamında, JES’ ler için Yargı yolu açılmış, çıkan karar yüzleri güldürmüştü.
Sevinç kısa sürdü. İddiaya göre, JES projeleri karara karşın sürüyor.
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nin yıllardır süren JES mücadelesi bir yana, Ayvacık Tuzla bölgesindeki iki projeye yönelik alınan mahkeme kararı, Çanakkale kamuoyunda gündem yarattı.
JES Projelerine yönelik, dava üzerine dava açan STK’ lar, davaları kazanmasına rağmen, Davalık şirketlerin başka isim adı altında ve başka yöntemler kullanarak çalışmalarını sürdürdüğü ididası, kamuoyuna bomba gibi düştü.
-----------------------------------
YÜRÜTMEYİ DURDURMA VAR,
PROJELER HIZLA SÜRÜYOR…
------------------------------------
Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği’nin başlattığı mücadele kapsamında, toprağın verimini kaçırdığı iddia edilen JES’ ler için Yargı yolu açılmış, çıkan karar yüzleri güldürmüştü. Sevinç kısa sürdü. İddiaya göre, JES Projeleri kararı uyuyor ve çalışmalarını hıza sürdürüyor.
Ayvacık Tuzla’dan gelen iddiaya göre, JES’ler mahkeme kararına uymuyor
Projelerin, domatesi ile meşhur bölgede, toprağın verimini bitirdiği bölge yaşayanlarının uzun süredir dile getirdiği bir iddiaya dönüşmüştü.
Son olarak, geçtiğimiz yılın son oylarında, Tuzla çayı bölgesinde gözlenen toplu balık ölümlerinin sorumlusu da ilan edilen JES projelerine ilişkin açılan davalarda karar çıktı. Karar bölge yaşayanlarının ve geçimin tarım ile sağlayanların yüzünü güldürmeye yetti.
Çevreye ve çitçilere verdikleri zararla gündeme gelen Ayvacık ilçesine bağlı Tuzla bölgesindeki iki Jeotermal Enerji Santrali’ne (JES) açılan dava sonunda mahkeme net bir şekilde “dur” dedi.
Ancak, iddiaya göre Şirketler karara karşın çalışmalarını sürdürüyor.
Bölgedeki Çevre dernekleri mahkeme kararına rağmen alanda çalışmaların devam ettiğini savundu, çalışmaları hem görüntüledi hem de fotoğrafladı.
VİTAMİN Haber merkezine ulaşan Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği, mahkeme kararına karşın süren çalışmaları anlatır fotoğrafları gösterip,”Yargıya rağmen.. Son durum tam da bu” şeklinde ifadeler ile duruma tepki gösterdi.
Bölgede halen, 2 JES’in faaliyette olduğunu ve 2 JES’in ise kurulma çalışması yürüttüğünü öne süren Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği temsilcileri,
“Başlattığımız mücadele kapsamında davalar açıldı, çıkan kararlar yüzümüzü güldürmüştü. Bu sevinç kısa sürdü” dedi.
Çevre katliamının adı oludğunu söyledikleri JES’ lerin, , Tuzla Çayı’nda peş peşe meydana gelen toplu balık ölümlerinin de başlıca nedeni olduğunu savunan Çevreciler, Ayvacık İlçesine bağlı Tuzla bölgesinin, sebze ve meyve deposu durumunda iken, şimdilerde ekilen ürünün toprakta kaldığını da sözlerine ekledi.
Toprağın verimi kaçınca, ağız tadının da kaçtığını, çünkü meşhur ürünlerin yetişmez olduğunu savunan köyüler, gözlene duruma ateş püskürdü.
HER SENE, YENİLERİ EKLENİYOR
Bölgede aktif olarak 2 JES projesinin sürdüğünü anlatan yöre halkı, bu JES’lerin hem doğaya hem de tarım deposu konumundaki tarım arazilerini olumuz etkilediğini öne sürdü.
JER projelerinin verdikleri zararların saymakla bitmediğini savunan köylülere göre, hemen her sene yeni projelerin bölgede faaliyet için uğraşları bulunduğunu da ileri sürdü.
Cuma Deren