Bir yıldır doğru dürüst iş yapamayan esnaf Kiralar, kredi ödemeleri, vergileri ödemekte zorluk yaşarken, bu zorluğun üstesinden gelebilmek için de çare arıyor. Bu kapsamda önceki gün bir toplantı gerçekleştiren  Esnaf Odaları Başkanları Cumhurbaşkanına sunmak üzere esnafın sorunlarının ve çözüm önerilerinin yer aldığı bir Raporu Ankara Genel Merkeze yolladı.  Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken teslim edilen rapor Cumhurbaşkanına sunulacak.
Çanakkale Esnaf Odaları Birliğine bağlı Oda Başkanlarının katılımı ile Çarşamba günü gerçekleştirilen toplantıda esnafın sorunları ve talepleri rapor haline getirildi. Dün ise Ankara’ya giden Çanakkale ESOB Başkanı Ünal Özcan, taleplerin yer aldığı raporları Genel Başkan  Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken teslim etti. Tamamı Çanakkale esnafının sorunlarının yer aldığı rapor ise bugün Cumhurbaşkanına teslim edilecek.
Çanakkale’de Esnaf Odaları Başkanlarının katılımı ile oluşturulan rapor hakkında da bilgiler veren Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan “Dün (Çarşamba) Birliğimiz kurullar toplantısında, oda başkanlarımız ile birlikte almış olduğumuz kararlar, bugün (Perşembe) itibarıyla Ankara’da Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonumuz kurullar toplantısında rapor halinde Genel başkanlığımıza sunulmuştur. Bu taleplerimiz, Sayın Genel Başkanımız tarafından yarın, Sayın Cumhurbaşkanımız ile bire bir yapacağı toplantıda Devletimize iletilecektir. Özetle;  Esnaf ve Sanatkarlarımızın Halk Bankası ve Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla kullandığı kredi ödemelerinin faizsiz olarak en az 6 ay ertelenmesi.  Devletimiz tarafından ödemeleri başlanan Gelir Kaybı ve Kira desteği başvurularının uzatılması, bu desteklerin 3 ay değil, aylık olarak pandemi süreci geçinceye kadar, tüm esnaflarımızı kapsayacak şekilde verilmesi.  İkinci kez kapatılan işyerlerimizin, HES Kodu uygulaması yapılarak ivedi olarak açılması. İşyeri kapalı ve iş hacmi düşen esnaflarımızın 3 ay ötelenen Bağ-kur, SSK, Vergi ödemelerinin pandemi sürecinde Devletimiz tarafından karşılanması. Devletimizin işyerleri için verdiği desteğe ilave olarak, mümkünse faizsiz, değilse düşük faizli en az BİR YIL ödemesiz 5 yıla yayılacak nakit desteği verilmesi.   Ticari araçlarımızın, işyerlerimiz gibi çalışamadığı sürelerde, Bağ-Kur, SSK, Vergi ödemesinin yanında araç sigortalarının alınmaması, araç muayene sürelerinin uzatılması” dedi.
 
Cuma Deren