Durumdan sorumlu ilan edilen JES’ ler için, Üreticiden, Siyasetçiye, STK temsilcilerinden, Vatandaşa, adeta söz birliği edildi.
“JES’LERİ; İS-TE-Mİ-YO-RUZ…!!!”
Domatesi ile ünlü coğrafyadan, JES Projelerine tepki yağıyor.
 Yöre halkını isyan ettiren, “Bardağı taşıran son damla “ olarak, Tuzla Çayı’ndaki toplu Balık ölümleri gösterilmişti.. 
JES’ lerin bölgedeki tarımı bitirdiğini öne süren üreticiler ve yöre halkı ardından, CHP’ nin Ayvacık İl Genel Meclis üyesi Nizamettin Akça, hayli yüksek oktandan sözler etti.
 Jeotermal Enerji Santralleri’nin (JES) bölgeye verdiği zararları sıralayan Akça,  Geçen yıl da aynı durumla karşılaştıklarının altını çizip şu görüşü savundu;
“JES’ler nedeniyle balıklar ölüyor,  ürünler tarlada kuruyor.  İçme suyu zarar görüyor.”

------------------------------------------
ÇEVRECİLER SUSKUN,
VATANDAŞ KONUŞUYOR…
-------------------------------------------

Ayvacık Tuzla’nın yaşayanları söz birliği etti. Üretici ve vatandaşın savunduğu görüşü Siyasetçiler de dile getirdi.
Tuzla’da hayata geçen JES projelerinin, bölgeye verdiği zarardan yakınan yöre halkı günlerdir sesini duyurmaya çalışıyor.
Çanakkale’nin yerel Parlamentosu İl Genel Meclisi’nin, CHP’ li Ayvacık Meclis üyesi Nizamettin Akça, Tuzlalıların karşı çıktıkları JES’ lere ilişkin dile getirdikleri;“Görünen köy kılavuz istemez. Toprakların verimi gitti, Domatesin tadı kaçtı. Üretici perişan” görüşe destek veren isim oldu.
 Geçtiğimiz yıl olduğu gibi, 2019’ da da benzer Balık ölümlerinin gözlendiği Tuzla çayında, hayatın sonlanmaya başladığına dikkat ve sorumlu olarak da  JES’ leri gösteren Ayvacıklı İl Genel Meclis üyesi Nizamettin Akça, hayli çarpıcı ifadeler ile sesini yükseltti.
“Balıklar ölüyor, Ürünler tarlada kuruyor, içme Sularımız kirleniyor” dedi.
Ayvacık ilçesine bağlı Tuzla Çayı’nda son iki yıldır gözlenen peş peşe toplu balık ölümleri vakaları, dikkatleri bölgeye çekmeye yetti.
Bölge halkı yanı sıra, Tuzla savunuculuğunu uzun süredir yapan Gülpınar’da ki  Çevre Derneği ardından, CHP Ayvacık İl Genel Meclisi Üyesi Nizamettin Akça’da Jeotermal Enerji Santralleri’ni (JES) sorumlu ilan etti.
JES’lerin bölgeye verdiği zararları sıraladı. 2020’ de olduğu gibi, geçen 2019’da da aynı durumla karşılaştıklarına dikkat çeken CHP’ li  Akça,  JES’ler nedeniyle ölümlerin gerçekleştiğini, doğal yaşamın sona geldiğini ileri sürdü.
 Domatesi ile ünle Tuzla ve yöresinde, ürünlerin tarlada kuruduğuna vurgu yapan CHP’ li İl Genel Meclis üyesi Akça, içme suyu kaynaklarının da durumdan olumsuz etkilendiğini söyledi.
 Türkiye’nin tarım deposu konumundaki Çanakkale’nin marka değerlerinden olan Ayvacık Kösedere ve Tuzla domatesi için tehlike çanlarının uzun süredir çaldığını savunan üreticiler, tarlada kuruma vakaları için JES’ leri sorumlu tuttu.
Özellikle domatesi ile nam salan Tuzla bölgesinde, kısa süre önce toplu balık ölümleri meydana gelmişti,
Tuzla köyündeki çayın yüzeyi ve çayın denizle buluştuğu kumsalı kaplayan ölü balıkların, durumun ciddiyetini gösteren fotoğraf karesi olarak sayılmasını söyleyen yöre halkının bu iddialarını savunan CHP’ li Akça; ; “Önlem alınmalı. Üretici perişan” diye konuştu.

ATIK İÇİN KANAL HAZIRLAMIŞLAR…
CHP Ayvacık İl Genel Meclisi Üyesi Nizamettin Akça,  JES’lerin atıklarını direk dereye attığına savundu.
“Bunlar katı atıklarını jeotermal atıklarını, kimyevi maddelerini dereye salmak için kanal gibi bir yer yapmışlar.
Yalnız bu dereye salındığı yer tam dere yatağının olduğu yer. Buradan biraz ileri geçerek bıraksalar en azından bu tarım alanı kurtarılmış olur. Ayrıca geçen yıl dereye salındıktan sonra yapılan sulamada bir vatandaşımızın yonca tarlasının kuruduğu ve bunun da firma tarafından satın alındığı vatandaşlar tarafından bize söylendi. Kesin net bilgiye sanıp değilim ama oradaki vatandaşların söylemi bu.” İfadelerini kullandı.
2020 sonlarında olduğu gibi benzer toplu balık ölümlerinin bir önceki yılda da yaşandığını tekrarlayan Akça; “Tuzla Ovasında jeotermal enerji sistemleri var.
Bu jeotermal enerji sistemleri yerin dibine 1500-2000 metreye yaptıkları sondajla çıkan kimyevi atık maddeleri dereye saldığı ve geçen yıl deredeki balıkların öldüğü birçok canlı yaşamın öldüğü tespit edilmiştir.
Gözlediklerimizi fotoğraflarla tespit ettik. Görsellerde,  bir kimyevi maddenin salındığını anlatır kareler görmek mümkün. Bölgede çalışmalarını sürdüren bir JES enerji sistemi şirketi ile bu katı atık maddelerini salındığı gözlenen yer,  1300 nüfuslu Gülpınar köyünün dinde. Gülpınar’ ın  iki tane su kuyusu var.  Bunların tam ortasına salınıyor. Bir tanesi 150 metre bir tanesi 300 metre mesafede. Bunun 1000 metre altında da Tuzla’nın içme suyunu tedarik ettiği tekrar ayrı bir kuyu var.” anlatımında bulundu.

Cuma Deren