Hafta içi 21:00-05:00 arası ile hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasında 4’üncü haftayı da geride bıraktık. Vatandaşlar kısıtlamaya büyük ölçüde uyarken, vakalarda düşüş haritalarda ise yoğunluk azaldı.

2020’nin başında Çin’de ortaya çıkan ve dünyaya yayılan Koronavirüsnin ilk vakası ülkemizde Marta ayında görülmüştü. Zorlu geçen süreç sonucunda 1 Haziranda hayat normale dönmüştü. Ancak havaların soğuması, grip mevsimine girmemiz ve  vatandaşların tedbiri elden bırakması ile Ekim ayında vakalar ve ölüm sayıları yeniden yükselişe geçmişti. Yaşanan yükselişlerin önüne geçmek amacı ile günler sonra yeniden sokağa çıkma kısıtlaması gelmişti. 30 Ekim’de yapılan Kabine toplantısı bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hafta içi 21:00-05:00 saatleri arası Hafta sonu ise Cuma Akşam saat 21:00 ile Pazartesi saat 05:00’a kadar sürecek olan  kısıtlama getirilmişti.

Kısıtlamanın 4’üncü haftasını geride bıraktığımız bu zorlu süreçte özellikle vakalar yükselişten durağan döneme geçti. 4 haftadır uygulanan kısıtlamaya tam şekilde uyan Çanakkale’nin yoğunluk haritasında da alarm seviyesi düştü. Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması üzerinde gösterilen yoğunluk haritasında büyük değişim yaşanan Çanakkale’de bir önemli açıklama da anakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Alper Şener’den geldi. Şener “Son bir haftadır Çanakkale’de olgu sayısında bir durağanlaşma oldu, bunu yaşıyoruz ama yine de bir yorum yapmak için çok erken. Biliyorsunuz 14+14 yani 28 günlük hasta sayılarında durağanlaşma olup, olmadığını görmemiz gerekiyor. Buna bir yorum yapmak için henüz daha erken. Bizim elimizdeki veriler şu anda 21 günlük periyodu içeriyor. 21 günlük periyotta Çanakkale’de yavaş yavaş yoluna girmeye başladı diyebilirim” dedi.
 
Şerife Erdem