Türk siyasi tarihinde asker, Dışişleri Bakanı, Başbakan, Cumhurbaşkanı ve muhalefet lideri olarak görev yaparak, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde iz bırakan İsmet İnönü, tüm Türkiye’de olduğu gibi Çanakkale’de de anıldı. Milli Şef İnönü, Cumhuriyet Halk Partisi tarafından, Heykeli önünde gerçekleştirilen törenle anıldı.
Asker ve siyaset adamı kimliği ile Türkiye Cumhuriyeti tarihinin önemli isimlerinin başında yer alan İsmet İnönü, Atatürk’ün ardından Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmasının yanı sıra Osmanlı döneminde albay, Cumhuriyet döneminde orgeneral ve eski Genelkurmay Başkanı, Cumhuriyet’in ilanı sonrasında Türkiye’nin ilk Başbakanı, İstiklal Madalyası sahibi asker ve siyasetçi olarak unutulmayacak başarıları ile tarihte yerini aldı. Uzun yıllar boyunca siyasetin içerisinde yer alan İsmet İnönü, 25 Aralık 1973’te hayatını kaybetti. Ölümünün 47. Yıldönümü nedeni ile Tüm türkiye’de olduğu gibi Çanakkale Cumhuriyet Halk Partisi tarafından düzenlenen törenle anıldı. Muammer Aksoy Parkında bulunan Heykelinin önünde gerçekleştirilen törene Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, İl Başkanı Metin Ümit Ural, Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Serdar Soydan, partililer ve vatandaşlar katıldı.
Çelenklerin koyulmasının ardından 1 dakikalık saygı duruşunun ardından bir konuşma yapan CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural “Büyük Atatürk’ün yakın silah ve dava arkadaşı; Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Başbakanı, ikinci Cumhurbaşkanımız, Partimizin ikinci Genel Başkanı, büyük devlet ve siyaset adamı, Lozan kahramanı ve kurtuluş savaşımızın Garp Cephesi komutanı Sayın İsmet İnönü’yü aramızdan ayrılışının 47. Yıl dönümünde saygıyla anıyoruz. İsmet İnönü; Ulusal Kurtuluş Savaşında ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu yolunda her zaman büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’le birlikte mücadele vermiş, eşsiz bir diplomat, bir dava ve inanç adamı olarak tarihi görevler üstlenmiş büyük bir liderdir.
İsmet İnönü özellikle Mudanya ve Lozan antlaşmalarının imzalanmasındaki diplomatik başarısıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsız bir devlet olarak dünya sahnesinde yerini almasını sağlamıştır. İsmet İnönü daima toplumumuza, demokrasimize, bağımsızlık ve hürriyet anlayışımıza katkı sunmuş, geliştirmiştir. Kurtarıcımız ve kurucumuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hayali olan; sağlığında tüm çabalarına rağmen hayata geçiremediği, çok partili siyasi yaşama geçişi; kansız, kavgasız ve barış ortamı içerisinde gerçekleştirmiş olup, bir anlamda çok partili döneme geçişin mimarı olmuştur. 14 Mayıs 1950’de yapılan çok partili genel seçimlerin sonucunda iktidarın el değiştirmesini; ‘En büyük yenilgim en büyük başarımdır. Sukunetle ve sulh yoluyla iktidarı devir ediyorum bundan daha büyük mutluluk var mı?’ sözü ile açıklamıştır.
‘Bir memlekette namuslular en az namussuzlar kadar cesur olmadıkça o memleket için kurtuluş yoktur.’ Sözüyle bugünlerde de tüm yurtseverler için yol göstericiliğini sürdürmekte ve bugün hala bu sözleriyle birilerini rahatsız etmektedir. Kendi başarısızlıklarını kapatmak için, karanlık zihinlerce hala saldırılan bir fikir insanıdır. İsmet İnönü’nün hayatını okudukça, naifliklerini gördükçe, her geçen gün seviyesizleşen, faşizmin dozunu arttıran, bizleri korkutarak baskılamak isteyen siyasi iktidarı gördükçe kendisine olan minnetimiz ve özlemimiz daha da artmaktadır.
İsmet İnönü dünya siyasetinde Türkiye Cumhuriyeti’nin onurunu ve bağımsız duruşunu korumak için çalışmıştır. Ülkemizi ikinci Dünya Savaşı’nın büyük yıkıntılarından koruyan İsmet İnönü, “Gerekirse yeni bir dünya kurulur ve Türkiye orada yerini alır.” Diyerek çok net bir tavrın sahibi olmuştur. İnönü’nün, Cumhuriyetimizin ‘Demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti’ karakterinin kökleşmesine katkısı emsalsizdir. Günümüzde demokrasiyi yok ederek tek adam rejimi kurmak isteyenleri, diktatörlük ve tiranlık sevdasına kapılanları görmek, O’nun yaklaşık yarım asır önce gerçekleştirdiği devrimin büyüklüğünü çok daha açık bir şekilde göstermektedir. Çağdaş ve laik Cumhuriyetle hesaplaşmasını İsmet İnönü üzerinden yürütmekte olanlar şunu bilmelidirler ki İsmet İnönü büyük devlet ve siyaset adamı olarak Türk halkının gönlündeki yere çoktan yerleşmişti. Onu oradan söküp atmaya bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kimsenin gücü yetmeyecektir. Bu duygu ve düşüncelerle; Ulusal Kurtuluş Savaşımızın kazanılmasında, ardından laik ve demokratik, çağdaş Cumhuriyetimizin kurulmasında gelişip güçlenmesinde önemli rol oynayan, seçkin devlet ve siyaset adamı, İsmet İnönü’yü aramızdan ayrılışının 47. Yıldönümünde bir kez daha saygı ve şükranla anıyoruz” dedi.
Şerife Erdem