Pdf belge üzerinde, iddialarını detaylandıran denizcilik sektörü uzmanı, VİTAMİN’ e konuştu.
“Bunu anca, Denizci olan anlar..!” şeklinde manidar bir ifade eşliğinde, kamuoyunda tartışılan gemi alımlarına yönelik değerlendirmede bulunan Çanakkaleli tanınmış Denizci;
“Aranması gereken asıl şartlar es geçilmiş, görülmesi gereken değil, tarifi yapılan gemiler adeta alınmış.”  şeklinde çarpıcı ifade eşliğinde, Sektörün olmazsa olmazı detayların, alınan feribotlarda hiç sorgulanmamış olduğunun gözlendiğine vurgu yaptı.
Tasarruf açısından, yakıt kullanımından, Güvenli taşıma için Dünyada kabul görmüş Normlara, Olmazsa olmaz kriterler yerine, ‘Gemi olsun da…’ mantığının işlemesinin sakıncalarına, birçok konuda görüş bildiren Çanakkaleli Denizcilik uzmanı;
“Ustaları çırak çıkartan böylesi anlayış, tartışmasız marka GESTAŞ’ a çok zarar verir” görüşünü savundu

--------------------------------------
TANINMIŞ DENİZCİ VİTAMİN’E KONUŞTU;
“GÖZLENEN ŞU; ŞARTLAR DEĞİL, TARİF EDİLEN GEMİLER…!”
---------------------------------------

Bir bilen, GESTAŞ’ ın tartışılan gemi alımları için konuştu.  Hazırladığı pdf üzerinden, VİTAMİN’ e açıklamada bulunan Çanakkaleli Denizci,”Ustaları çırak çıkartan böylesi anlayış, tartışmasız Çanakkale markası GESTAŞ’ a çok zarar verir” iddiasını savundu  
Çanakkale kamuoyunda tartışılan, “Pandemi sürecinde işler durdu, gemiler alındı.” şeklinde değerlendirmeleri de alan GESTAŞ’ ın filosuna kazandırdığı 6 gemi için, Denizcilik sektörünün uzmanı bir isim çarpıcı yorumlarda bulundu.
Adının açıklanmasını istemeyen, bunun nedenini ise; “İsim verip Polemik yaşamak yerine, Şehrimizin ve Türk Denizciliği’ nin marka değeri olmuş GESTAŞ’ ı korumak için uğraşalım.” diyerek anlattı.    
Tarifi yapılan gemilerin satın alındığını, aranması gereken şartların aranmüadğından anlaşılıdğını ileri süren Çanakkaleli Uzman Denizci;   
“Pandemi nedeniyle duran hayat gibi, Boğaz hattında Deniz ulaşımı da adeta durma noktasında. Bunu gözlemeyenimiz yok.. Gelelim, tarifi yapılanlar meselesine.” dedi ve özel hazırladığı pdf üzerinde, olmazsa olmazların aranmasının neden gerekli olduğunu anlattı.

BAŞLIKLAR AÇTI, OLMAZSA OLMAZLARI SIRALADI…
 Çanakkaleli Denizcilik uzmanı, gemi alımlarında aranması gereken özelliklerin, dünyanın kabul ettiği normlarla da sıralandığını dile getirip, şu anlatıma imza attı;

 “GESTAŞ 2ADET 2.EL FERİBOT ALIMI İÇİN İHALEYE ÇIKTI…”  başlığı açıp,  “İHALEDE TAMAMEN ÖNCEDEN BELİRLENMİŞ GEMİLER TANIMLANMIŞ.” İddiasında bulunan Çanakkaleli Denizcilik uzmanı;
“Bir feribotun satın alınması için en önemli unsurlar kapasitenin yanında hızı ve yakıt tüketimidir.
GESTAŞ’ ın yayınlamış olduğu şartnamede gördük ki, yakıt tüketiminden hiç bahsedilmiyor. Normalde yakıt tüketimi feribot’un değeri kadar önemlidir. GESTAŞ’ ın almaya çalıştığı feribotların yakıt tüketimi 4 makinalı feribotlara göre en az 2 kat daha yüksektir.
Kısacası, 5 yıl içinde her iki feribotun yaptığı toplam maliyete (SATINALMA+YAKIT MALİYETİ) bakılarak karar verilmesi gerekirdi.
Ayrıca, Çanakkale’de çalışması için alınmaya çalışılan gemilerin yabancı klas kuruluşuna ait olması istenmekte, milli klas kuruluşumuz olan TÜRK LOYD’u kabul edilmemektedir.
Oysa başta IDO olmak üzere Marmara denizinde çalışan bütün feribotlar TÜRK LOYD’ u tarafından klaslanmaktadır. İhale öncesi uyarımız sonucunda, Türkiye’ nin Milli Klas Kuruluşu Türk Loydu IACS değildir dedik ve Zeyilname yaparak düzenlemeye gittiler.

(ZORLAYICI YART OLARAK KONULAN ÖZELLİKLER)
1-GEMİ BOYU:80-90 METRE
Çanakkale boğazında 70 metreden 110 Metreye kadar bütün gemiler çalışır. Boyu   bu kadar    sınırlamak  rekabeti sınırlar. Oysa şu anda alınmaya çalışılan feribotların boyu 89,96 metre’dir. Yani 91 Metere boyunda olan feribotlar, hız yakıt tüketim ve iç garaj yüksekliği gibi en önemli konulara bıkılmadan ihale dışı bırakılmaktadır.

2-GROS TON:1700  L MTON’U GEÇMEYECEK
Feribotun GRT’sinin  1,700 olmasının hiçbir bilimsel gerekçesi yok. Sadece gemisi alınacak şirketin gemilerini tanımlamak için kullanılmış, Maksimum GRT 2-290 M ton denseydi bir mantığı olurdu, çünkü daha büyük GRT olur ise personel sayısı bir adet artıyor.

3-DRAFT: 4,5 METRE
Çift kapaklı bu tür Feribotlarda genelde draft 3 Metrenin altında istenir. 3 Metreden daha büyük draft istenmez. Oysa GESTAŞ şartnamesinde 4.5 Metre draft yazılmış, sadece mevcut gemileri tanımlamak için bu rakam belirtilmiş. Bu tür gemilerde DRAFT ne kadar düşük olursa o kadar avantaj olur, daha fazla liman sahasına sefer yapabilir.

4-YOLCU ADEDİ: KAPALI ALAN 200 KİŞİ TOPLAM 400 KİŞİ
Çanakkale gibi yoğun bir alanda, yolcu sayısının daha fazla olması tercih edilmesi gerekir. Feribotun 200 kişi kapalı alanda olması demek, kışın en fazla 200 kişi taşınması demektir. 80 otomobil taşıma kapasitesi için en az 320 kişi yolcu kapasitesi olması gerekir. Buradan da anlaşılacağı üzere satın alınması hedeflenen mevcut feribotları tanımlamak için böyle yapılmış.

5-16.5 MTON/AKS
Piyasa mevcut bütün çift kapalı ya da ROPAX gemilerin AKS kapasiteleri 13 M ton’dur. 16.5 M ton denmesi tamamen diğer feribotları elemek içindir.
Eskihisar’ da çalışan bütün gemilerin MTON/AKS kapasiteleri 13 MTON/AKS’tır ve her türlü yükü taşımaktadır.

6-FERİBOT KLAS KURULUŞU IACS OLACAKTIR.
Bu madde tam bir felaketti. Türkiye’ nin Milli Klas Kuruluşu Türk Loydu IACS değildir dedik ve Zeyilname yaparak düzenlemeye gittiler.
Kısacası, GESTAŞ tarafından açılan ihalede TÜRK MİLLİ KLAS Kuruluşu TÜRK LOYDU devre dışı bırakılmaktan kurtuldu. Bunu da, ikazlarımız sonucunda başardık.
Başta sergiledikleri bu tutumun tek sebebi alınması önceden planlanan feribotların IACS klaslı olmasıdır ki, operasyonel hiçbir faydası ya da avantajı yoktur.

7-ALINACAK FERİBOTLARIN ‘UNMANNED’ OLMASI
Bu klas notasyonunu tutan hiçbir Feribot bulunmamaktadır. Bu kadar kısa hatlarda çalışacak Feribotlara kimse UNMANNED klas notasyonu normalde almaz. Belli ki bu da özel olarak alınması istenen feribotlara göre planlanmıştır.

8-FERİBOTLARIN PROJESİNİ ÇİZEN GEMİ MÜHENDİSİNDEN MUVAKATNAME
Marmara’da çalışan gemilerin %80’i yurt dışında inşa edilmiş gemilerdir ve PROJE ÇİZİM MÜHENDİSİNDEN muvafakat almak imkansızdır. Bu maddenin hiçbir faydalı tarafı yoktur, sadece REKABETİ ENGELLEMEK için konulmuştur.

(YAKIT TÜKETİMİ VE ANA GARAJ YÜKSEKLİĞİ KONUSU)
9-YAKIT TÜKETİMİ KONUSU
Bu tür feribotlarda en önemli  unsurlar Kapasite/ Yakıt Tüketimi ve Hız’dır.Bu şartnamede hiçbir şekilde YAKIT TÜKETİMİ konusunda bir değerleme kriteri yoktur. Oysa kapasitede bir feribota göre iki kat fazla yakıt yakmaktadırlar.
Bu feribotlar 5 yol içerisinde kendi fiyatı kadar daha fazla yakıt yakmaktadırlar. Yani alınmaya çalışılan feribotlar, normal bir feribota göre tam İKİ KAT daha fazla maliyete sebep olacaktır.

10-ANA GARAJ YÜKSEKLİĞİ:4,50 M
Çanakkale hatları en fazla yükseklikte araçların geçtiği hatlardır.(Özellikle saman kamyonları). O nedenle özellikle satın alınacak gemilerin GARAJ YÜKSEKLİKLERİNİN en az 4.80 M olması gerekir. 4,50 M denmesinin tek sebebi satın alınması ÖNCEDEN BELLİ feribotların iç garaj yüksekliklerinin böyle olmasıdır.”

Erdem Sürek