Önce ekonomi kriz sonra da Koronavirüs nedeni ile alınan tedbirler dolayısı ile artık dayanacak gücü kalmayan esnaflar bir bir kepenk indiriyor. Özellikle Koronavirüs nedeni ile aylardır kapalı kale esnaf çareyi dükkanını kapatmakla buluyor. Tüm ülkede olduğu gibi artık borç yüküne dayanamayan esnaf bir bir iflas ediyor.

Döviz kurunun yükselmesine bağlı olarak yaşanan ekonomik kriz, su, doğalgaz, elektrik faturasına getirilen vergiler, bütün bunlar yetmezmiş gibi 2020’nin başında yaşanan Koronavirüs nedeni ile getirilen kısıtlamalar esnafın belini iyice büktü. Mart ayında Ülkemizde görülen ilk vakanın ardından kapanma kararı alınan esnaflar yaklaşık 50 gün kepenk açamadı.  Bu süreçte Hükümet Tarafından Açıklanan Ekonomi Destek Kalkanı kapsamında verilen kredilerin tam ödemelerinin başladığı  Kasım ayında artan vakalar nedeni ile esnaf yeniden kapanmak zorunda kaldı. İki haftadır kapalı kalan esnaflar artık dayanamıyor ve bir bir iflas ediyor.

Dükkanlar Zararına Kapanıyor
Vergi yükü altında ezile esnaf Koronavirüs döneminde de umduğunu bulamadı. Haftalardır kapalı olan dükkanlar 1 Haziranda başlayan normalleşme sürecinde açılsa da Kapasitenin yarıya düşmesi, vatandaşların sağlığını düşünerek evden çıkmaması esnafın belini iyice büktü. Koronavirüs nedeni ile bir türlü siftah yapamayan esnaflar hem çalışanlarının hem de oturduğu dükkanın vergisini ödemekte zorlanınca kapanma kararı aldı. Çanakkale Merkezde de bir çok esnaf elinde bulunduğu malları zararına satarak kepenkleri indiriyor.

Verilen Destekler Esnafın Derdine Çare Olmadı
Koronavirüs vakalarının ülkemizde görüldüğü Mart ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından  esnaflara destek olmak amacı ile Ekonomi Koruma Kalkanı paketi açıklanmıştı. Bu paket kapsamında esnafa düşük ücretle krediler verilirken, bankalara olan borçlar da üç aylığına ertelenmişti. Krediyi kullanan esnaflar bir nebze rahatlatsa da belini doğrultmaya yetmedi. Çünkü tam da ertelenen kredilerin ödemesinin olduğu Ekim ayında vakalar yeniden yükselişe geçti.  Alınan önlemler kapsamında tekrar kapanma kararı alınan esnaflar için son darbe oldu.  Kredilerini geri ödemekte zorlanan esnaflar çareyi kapatmakta buldu. Ülke Genelinde olduğu gibi Çanakkale’de de umduğunu bulamayan esnaf, elindeki malları zararına satarak kepenk kapatıyor.

Esnaf Kredilerin Faizsiz 1 Yıl Ötelenmesini İstiyor
Çoğu esnaf kapısına kilit vurmuşken ayakta kalan esnaflar ise destek bekliyor. Koronavirüs nedeni ile gelirleri iyice düşen esnafların kepenkleri iki haftadır kapalı.  Koronavirüs nedeni ile kazancı sıfıra düşen esnaf verilen desteklerin yanı sıra kredi borçları başta olmak üzere diğer borçlarının da faizsiz bir yıl ertelenmesini istiyor. Öte yandan günlerdir iş yapamayan esnaf devlette nakdi destek bekliyor.

Yerel Esnafı Destekleyin Çağrısı
Öte yandan hem esnafın çalışmalarını takip eden hem de destek için çare arayan esnaf Odaları başta olmak üzere Tücaret ve Sanayi borsaları da yerel esnafı destekleme çağrısında bulunuyor. Vatandaşları yabancı malı almak yerinde yerli esnaftan alışveriş yapılması için destek kampanyaları başlatıldı.

Şerife Erdem