Ülke genelinde yaşanan kuraklık nedeni ile Tüm illerde barajlar bir bir alarm veriyor. Kırmızı alarm seviyesine gelen Atikhisar Barajının da 12 Milyon Metre Küp su seviyesi kaldı. 8 aylık bir su seviyesine kadar düşen Çanakkale’nin içme suyunu karşılayan Atikhisar Barajı, yavaş yavaş kururken Çanakkale Belediyesi de su kullanımını azaltmak için önlemlerini almaya başladı. Bu kapsamda bir çok yasak getiren Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan yasaklar hakkında bilgiler verdi.   Vatandaşlara da seslenen başkan Gökhan Çanakkalelileri su kullanımına duyarlı olmaya davet etti.

Çanakkale'nin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan 54 milyon 115 bin metreküp kapasiteli Atikhisar Barajı'nda 12 milyon metreküp su kaldı. Kuraklık nedeniyle barajda su miktarının iyice azalması üzerine harekete geçen Çanakkale Belediyesi, şehir şebeke suyu kullanılarak hortumla araç, halı ve kilim yıkanmasını yasaklarken, sanayi tesislerinde kullanımları göz önüne alınarak kısıtlamaya gidilmesine, bahçe sulamalarının da mümkünse kuyu suyu kullanılarak ve damlama sistemi ile yapılması kararı aldı.   Alınan bu kararın uygulamaya geçilmesine başladığımız bu günlerde getirilen yasaklar  hakkında bilgiler veren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan  “Özellikle araç yıkamadan başladık, çünkü Çanakkale’de 44 tane araç yıkama istasyonu var. Dolayısıyla en çok su tüketilen iş yerleri bunlar. Onlarla ilgili tedbirleri aldık, tebligatları yaptık. Kendi aramızda bir de toplantı yapacağız, gerekli kısıtlamalara hemen başlayacağız. İkincisi bizden yol su alan Dardanel firması var. Ona da ihtarda bulunduk; tedbirini al, kısıtlamaya gidebiliriz diye söyledik. Kendi park bahçelerimizin sulama işini kısıtladık. Hatta sona erdirdik. Çok acil ihtiyaçların dışında sulama yapılmayacak. Dükkanların yıkanmaması, evlerin önünün yıkanmaması gibi vatandaşa duyuruda bulunuyoruz, billboardlarımıza afişlerimizi asacağız. Su kesintisi kısıtlaması yapmamayı diliyoruz. Çünkü çok yakın tarihte olması mümkün değil ama böyle giderse başka bir tehlikede var, Tarım İl Müdürlüğü tedbir almak zorunda. Sulama yapamayız. Bu baraj aynı zamanda sulama barajı. Onun için yazlık ekimi konusunda köylülerin ikaz edilmesi lazım. Biz tedbirimizi almak zorundayız, su ihtiyacımızın öncelikle karşılanması gerekiyor” dedi.

Kuyu Arayışımız Devam Ediyor Ancak Vatandaşlar da Dikkatli Olmalı
Atikhisar Barajına yönelik ek kaynaklar, kuyu çalışmaları ve diğer çalışmalar hakkında da bilgiler veren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ayrıca vatandaşların da tasarrufa gitmesini istedi. Başkan Gökhen “Bu arada su kuyusu aramamız devam ediyor. Devlet Su İşleri’nin kuyularını kullanmak için bölge müdürlüğüne gittik. Onlarla bir irtibat halindeyiz. Bir de Umurbey Barajı’nda su temini ile ilgili bir görüşmemiz oldu. O bu sene ile ilgili değil çünkü bir iki senelik bir proje. Önce projesi yapılacak ondan sonra Özbek’e kadar sulama oradan yapılacak. Oradan bize bir hat verilmesi ile ilgili görüşmede bulunduk. Dolayısıyla  ileriye yönelik tedbirleri alıyoruz. Ama aynı zamanda yakın tarihteki kuraklık riskine karşı tedbirlerimizi alıyoruz. Vatandaşı da bilinçlendiriyoruz. İnsanlara bu tehlikeyi bildirip, evlerde de tedbirli olmamız gerektiğini söylüyoruz. Bir arkadaşımız çok güzel bir öneride bulundu, kendisi uygulamış; rezervuarın içerisine boş su şişesi koyup onun kapasitesini azaltıyor. Tüm hemşehrilerimizin su kullanımı konusunda duyarlı olmasını bekliyoruz” dedi.

8 Aylık Su Kaldı
Barajın doluluk oranı hakkında da bilgiler veren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, barajın s8 aylık su haznesi kaldığını belirterek “Şu anda 8 aylık suyumuz var. Maalesef 8 aylık. Ümidimiz, şu anda hava yağışlı gösteriyor. Önümüzde 3-4 aylık bir süre var. Bu dönemde seneye bu zamana kadar yetecek su biriksin hiç olmazsa, temennimiz bu. Umarım bu uzun süre böyle gitmez. Küresel bir kuraklık var, onun için tedbirli olmamız lazım. Ormanları kesmekten tutunda filtresiz baca kullanan termik santrallere kadar hepsi bu kuraklığın sebebi.  Bunu ben söylemiyorum meteoroloji uzmanları söylüyor” dedi.
 
Şerife Erdem –İsmail Şen