Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) Ekim ayı Konut satış verilerini açıkladı. Yayımlanan İstatistik bilgilerine göre Ülke genelinde Ekim ayında 119 bin 574 konut satılırken Çanakkale’de ise  Bin 126 konut satıldı. Bir yandan ekonomi, bir yandan Koronavirüse faizlerin yükselmesi de eklenince Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre Konut Satışları azaldı. Konut satış Fiyatları Hakkında bilgiler veren Çanakkale’nin tanınan emlak ofislerinden biri olan Kent Emlak sahibi Lütfi Dara “Konut satışlarının düşmesinin en önemli nedenlerinden biri Faizlerin yükselmesidir. Banka faizleri yükseldi, konut satışları bıçak gibi kesildi diyebiliriz. Emlak sektörü şu an zor durumda arsa ve arazi satışları zaten çok azdı. Emlak sektörünü işyeri ve konut satışları ayakta
tutuyordu” dedi.

Mart ayından beri Koronavirüs ile mücadele eden ülkemizde bir çok sektör neredeyse çökme noktasına geldi. Bu sektörlerden biri olan İnşaat sektörü, virüs öncesinde yaşanan ekonomik kriz ve sonrasında gelen Koronavirüs süreci nedeni ile inşaatlar neredeyse durma noktasına geldi. Hal böyle olunca mevcut yapıların fiyatı da yükselmeye başladı. Bir yandan ekonomi, bir yandan Koronavirüse faizlerin yükselmesi de eklenince Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre Konut Satışları azaldı.  Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) , Ekim ayı Konut satış istatistiklerine göre  Türkiye genelinde konut satışları 2020 Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %16,3 azalarak 119 bin 574 oldu. Konut satışlarında İstanbul 22 bin 270 konut satışı ve %18,6 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul'u 10 bin 624 konut satışı ve %8,9 pay ile Ankara, 6 bin 846 konut satışı ve %5,7 pay ile İzmir izledi. Konut satış sayısının düşük olduğu iller sırasıyla 16 konut ile Ardahan, 24 konut ile Hakkari ve 71 konut ile Bayburt oldu.

 Türkiye genelinde 2020 Ekim ayında ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %49,3 azalış göstererek 25 bin 566 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %21,4 olarak gerçekleşti. İpotekli satışlarda İstanbul  5 bin 494 konut satışı ve %21,5 pay ile ilk sırayı aldı. İpotekli konut satışının en az olduğu iller 4'er konut ile Ardahan ve Hakkari oldu. Diğer konut satışları 2020 Ekim ayında Türkiye genelinde bir önceki yılın aynı ayına göre %1,7 artarak 94 bin 8 oldu. Diğer konut satışlarında İstanbul 16 bin 776 konut satışı ve %17,8 pay ile ilk sıraya yerleşti. İstanbul'daki toplam konut satışları içinde diğer satışların payı %75,3 oldu. Ankara 7 bin 942 diğer konut satışı ile ikinci sırada yer aldı. Ankara'yı  5 bin 154 konut satışı ile İzmir izledi. Diğer konut satışının en az olduğu il 12 konut ile Ardahan oldu.

İlk Kez Satılan ve İkinci El Konut Satışlarında Düşüş Var 
Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı 2020 Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %26,3 azalarak 36 bin 976 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı %30,9 oldu. İlk satışlarda İstanbul 6 bin 401 konut satışı ve %17,3 ile en yüksek paya sahip olurken, İstanbul'u 2 bin 409 konut satışı ile Ankara ve bin 797 konut satışı ile İzmir izledi. Türkiye genelinde ikinci el konut satışları 2020 Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %10,8 azalış göstererek 82 bin 598 oldu. İkinci el konut satışlarında İstanbul 15 bin 869 konut satışı ve %19,2 pay ile ilk sıraya yerleşti. İstanbul'daki toplam konut satışları içinde ikinci el satışların payı %71,3 oldu. Ankara 8 bin 215 konut satışı ile ikinci sırada yer aldı. Ankara'yı 5 bin 49 konut satışı ile İzmir izledi.

 En Çok Konutu Irak Vatandaşları Aldı
Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %23,1 artarak 5 bin 258 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında Ekim 2020'de ilk sırayı 2 bin 458 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul ilini sırasıyla 928 konut satışı ile Antalya, 347 konut satışı ile Ankara, 187 konut satışı ile Yalova ve 186 konut satışı ile Bursa izledi. Ekim ayında Irak vatandaşları Türkiye'den 909 konut satın aldı. Irak'ı sırasıyla, 849 konut ile İran, 400 konut ile Rusya Federasyonu, 225 konut ile Afganistan ve 213 konut ile Kazakistan izledi.

Faizler Yükseldi , Satışlar Bıçak Gibi Kesildi
Çanakkale’nin tanınan emlak ofislerinden biri olan Kent Emlak sahibi Lütfi Dara Çanakkale’ deki emlak satışlarını değerlendirdi. Dara yaptığı değerlendirmede “ Konut satışlarının düşmesinin en önemli nedenlerinden biri Faizlerin yükselmesidir. Banka faizleri yükseldi, konut satışları bıçak gibi kesildi diyebiliriz. Emlak sektörü şu an zor durumda arsa ve arazi satışları zaten çok azdı. Emlak sektörünü işyeri ve konut satışları ayakta tutuyordu. Maalesef konut ve işyeri satışları da şu an neredeyse hiç hareketlilik yok. Tabi bir süre önce banka faizleri düşmüştü ve bu düşüş nedeni ile özellikle konut satışlarında bir patlamaya neden olmuştu. Tam banka faizleri düştü derken bu seferde talepten ötürü konut fiyatları inanılmaz arttı. Bu durumda konuta hızlı satış dönemi kısa sürdü. Banka faizlerinin düşmesinin ardından birkaç ay içerisinde piyasada satılabilecek olan konutlar satıldı. Haziran-Ağustos ayları arasında banka faizlerinin düşmesi ile çok konut satışı yapıldı.  Şu an ise konut satışları durmuş durumda. Tabi az öncede ifade ettiğim gibi konut satışlarını düşmesi Banka Faizlerinin yükselmesi ve Konut fiyatlarının da talep nedeni ile çok yükselmesinden kaynaklanıyor.” dedi.
 
Çanakkale’de Konut Fiyatları Yüksek

 Çanakkale’deki emlek değerlerine yönelik de açıklamalarda bulunan Lütfi Dara, Çanakkale’de Konut fiyatlarının yüksek olduğunu belirterek “Banka Kredi faizlerinin düşmesi ile konut satışları artmış ancak kısa süre sonra konutlara fazla talepten fiyatlarda ciddi derecede artmıştı. Konut fiyatları özellikle son dönemde zaten artmıştı bunun nedeni de İnşaat girdi fiyatlarının artması neden oldu. inşaat için gerekli olan demir, çimento ve inşaat malzemelerinin çok artması konut fiyatlarının da artmasına neden oldu.  Müteahhitler konutların fiyatlarını metrekare maliyetlerine göre belirledikleri için girdi fiyatlarının atması konut fiyatlarının da artmasına neden oldu. Müteahhit bir önceki sene konutların metrekaresini bin TL’ ye mal ediyorsa artan maliyetler ile bu maliyet bin 500 yada 2 bin TL’leri buldu. Buda tabi ki konut fiyatlarını ciddi derecede arttırdı. Çanakkale’ de konut fiyatları nasıl diye soracak olursanız ? Çanakkale’de konut  fiyatları yüksek. Çanakkale’den bir örnek verecek olursak Kepez’ de 2+1 açık mutfak bir daire var. Bu daire boğaz manzaralı mal sahibi 385 bin TL talep ediyor. Bir pazarlıkla bu dairenin fiyatı hadi 350 bin TL olsun. Ama fiyat yıllardır emlakçılık yapan bana göre çok yüksek.3+1 yeni yapılan 120 metrekarelik yani sıfır daireler 600-650 bin TL bunun altına konut bulabilme şansınız yok gibi. Fiyatlar böyle olunca, banka faizleri de yükselince konut satışları duruş durumda.” dedi.
 
Şerife Erdem