Dünyada Mekan, Ahiret’ de iman...
Ya da şöyle mi demeli ‘Dünyada da Dikili Bir Ağacın Olsun..’.
YA TUTAR SA.!
HOCA NASRETTİN 'in o sözünü anımsadınız değil mi..!  Hani şu göle Maya çalma hikayesi.
Yerler takır takır. Toprak Gazel misali. Fidan dikme etkinliği var. Muhtemelen bütçesi de,  organizasyonu da hayli afili olacak. Peki ya toprak ana ile buluşacak fidanların kök tutma sı...
Hatırlıyorum da geçenlerde benzeri bir etkinlik yaşanmıştı. O fidanların ne kadarı kök saldı...!!!
Neyse ben döneyim bu yıla ve yenisi tekrarlanacak etkinliklere..
Dahası da var, bu yıl için minarelerden yükselen çağrı niteliğindeki duyurulara.
Bu havada ve mevsimde fidan dikilir mi şeklindeki soruya yanıt mı aramalıyım ben yoksa...!
Bildik tanıdık bir program yenilenecek bu Çarşamba'ya. Ya tutarsa denilecek yine muhtemelen. Fidanlar toprak Ana'ya emanet edilecek yine.  Tutar mı sahi o fidanlar..!
Geçenlerde dikilenlerin kuruyup gittiğini işitince insan, haliyle soruyor: “Yine tutmayacak, yine kök salmayacak ise fidanlar, neden şimdi bu kurak havada dikiliyor.!”
-----------------------------------------
TOPRAK KUP KURU, GAZEL GİBİ..
BELKİ DE FİDANLAR KÖK SALMAYACAK YİNE…
-----------------------------------------
Bundan sonrasına, geçen bir tarihte kaleme alınmış haberde geçen detaylarla devam edecim müsadenizle.. Niyet belli.. Niyet, Çanakkale’nin değerlerine değer katmak elbet..
 Aslında, sloganına hayran kaldığım etkinlik sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından alına karar doğrultusunda hayat bulmuştu. Cumhurbaşkanımız, “Milli Ağaçlandırma Günü “olarak ilan edilen 11 Kasım tarihinde “Daha yeşil bir Türkiye” için Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Türkiye'nin 81 ilinde geçen 11.11.2019 tarihinde saat 11:11’de eş zamanlı olarak gerçekleştirilen,  'Geleceğe Nefes' kampanyası ile, dünyaya da bir önemli mesajı vermişti bence.
 Sloganına hayran olduğum proje kapsamında, Çanakkale’de 41 farklı noktada 17.725 vatandaşımızın katılımıyla 205 bin fidan toprakla buluşturulmuştu geçen yıl... Yıl kurak gitti. Yağış alamadık.. O fidanlar, kuruyan toprak ile aynı kaderi paylaşmış, öyle diyor dikim geçekleşen bölgenin ziyaretçileri..
“Geleceğe Nefes”
Keşke fidanlar kök tutabilse Çanakkalemde.. Keşke, şimdilerde düz ara kesim ile yok olan ormanlar, bu fidanlar sayesinde yakın gelecekte yine ormanlaşsa.
 Keşkelerimiz çok elbet hayatta.. Keşke mesela, yoğun yağış alsa da torağımız, öyle dikilse fidanlar…
Başta dedim ya, bir haber ile bahsedeceğim konuya ilişkin diye.. Dönemin Çanakkale Orman Bölge Müdürü , 11:11’ etkinliğinde;“İçerisinde bulunduğumuz” diyerek söze girmiş, kuraklığa dikkat çekmişti o günde..
2016 yılında olağanüstü kuraklık sebebiyle kurumalar meydana geldiğine vurgu yaptığı dikim gerçekleşen o alandan bahisle etmişti sonrası sözlerini...
Amaç, kuruyanların yerine, yeşerenlerini getirmek aslında.. Bu yüce bir amaç bence de..
Kuruyan sahada yeniden sağlıklı bir ormanın kurulması için ağaçlandırma çalışması başlatılarak arazi hazırlığı yapıldığından söz ediyordu dönemin Orman Bölge Müdürü.
2017 yılında Bölge Müdürlüğü olarak Çanakkale’ de 13.960 dekar alanda 1.574.000 adet fidan dikimi gerçekleştirildiğini de belirtiyordu mesela.. Daha ne güzel bilgiler aktarıyordu o günde..
 Odun üretimine yönelik ağaçlandırmaların yanında, Ceviz, Badem, Fıstıkçamı, Hünnap gibi Gelir Getirici türler dikerek köylünün faydalanmasına sunulan türleri anlatıyordu mesela..,
Niyet güzel, niyet hakikaten Mübarek.. Peki ya, şimdi.. Kuruyan toprağa fidan dikimi..
Kendimce yorumlarım çok olacak lakin, neye yarar ki benim fikrim..
İyisi mi, slognına hayran kaldığım o etkinlik gününde, Çanakkale Milletvekili, AK Parti Grup Başkanvekili Sayın Bülent Turan’ ın da diktiği fidanlar ve ettiği sözlerini hatırlayalım şimdi.
Sayın vekil; Çanakkale'nin çok sayıda özelliği içinde barındıran müstesna bir şehir olduğunu ifade ediyordu önce.  Şehrin tarım, turizm ve sanayinin yanı sıra ormancılıkta da marka konumuna geldiğini dikkat çekiyordu ayrıca..
 Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın insiyatifiyle fizyolojik kuruma meydana gelen o alanda yeniden ağaçlandırma çalışması başlatıldığının altını çiziyor,  280 dönüm sahada arazi hazırlığı çalışmaları yapıldığın, bunun 80 dönümüne 5.000 Adet Fıstıkçamı, 200 dönümüne de 32.000 adet fidanı Kızılçam dikileceğini söylüyordu..
Çanakkale'de 2018 yılında 21 bin dekar araziye 1.621.000 bin fidan dikilmesini öngörüldüğünü dile getirip, şöyle diyordu sayın Vekil;
 "Doğanın tarihi, bizim kendi tarihimizden de insanlık tarihinden de eskidir. Bu topraklar, bu ağaçlar bizlere birer emanettir.
Bizler, ‘Kıyametin kopacağını bilseniz bile elinizde bir fidan varsa onu dikin’ vasiyetinde bulunan bir peygamberin ümmetiyiz.”
Şimdi güne döneyim bendeniz.  Kurak geçen aylar, kuruyan toprak, adeta gazele dönmüş. Umarım dikilecek fidanlar tutar, kök salar ve hayat olur bizlere..
 
Erdem Sürek