Pandemi dolayısı ile iptal edilen etkinlikler dolayısı ile Cumhuriyet Bayramı Coşkusu eskisi kadar yaşanmazsa da Gelibolu’da coşku en üst seviyedeydi. Koronavirüs neden ile iptal edilen fener alayı  yerine Araçlarla Cumhuriyet Konvoyu gerçekleştirildi. 

Kurtuluş Savaşı'nın Türk milletinin zaferiyle sonuçlanmasının ardından ortaya çıkan yönetim boşluğunun kaldırılması amacıyla yeni bir yönetim biçiminin belirlenmesi şarttı. Mustafa Kemal ve arkadaşları yaptıkları çalışmalar sonucu Türkiye'ye yakışır yönetim şeklinin cumhuriyet olduğuna karar verdi. Nihayetinde 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet ilan edildi. 29 Ekim 1923 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yapılan bir anayasa değişikliğiyle Türkiye'nin yönetim biçimi Cumhuriyet olarak belirlen o tarihten bu yana 29 Ekim Her yıl Cumhuriyet Bayramı olarak kutlanıyor. Ancak bu yıl Pandemi dolayısı ile bir çok etkinlik iptal edilirken, bir çok etkinlik ise dijital ortamda gerçekleştirildi.

Cumhuriyet Bayramı dolayısı ile Gelibolu Belediyesi tarafından her gerçekleştirilen fener alayı ve  konserler  Pandemi dolayısı ile iptal edilirken, coşkuyu İlçede hissettirmek için Gelibolu Belediyesi Cumhuriyet Konvoyu düzenledi. İlçede düzenlenen konvoya vatandaşlar da yoğun ilgi gösterince coşkulu anlar yaşandı. Araç Konvoyu sonrası bir açıklama yapan Belediye Başkanı Mustafa Özacar “Cumhuriyet Bayramını Gelibolulular olarak coşkulu bir şekilde kutluyoruz.  Bugün ülkemiz için çok anlamlı bir gün.  Çok büyük mücadele sonucunda kazanılmış  çok şanlı bir zafer elde etmiş, çok bedeller ödemiş bir  ulusun temsilcileriyiz biz.  Bundan tam 97 yıl önce  bu şanlı zaferler sonrası, başımıza taç diye diktiğimiz, çağdaş, laik ve hukuk devleti adına  söylediğimiz bir cümle var. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale’de başlayan bir ayağa kalkış, dirilik, var oluş mücadelesinin başlatıldığı, onurlu ve gururlu bir noktadan geliyoruz.  Ecdadımızın ‘Çanakkale Geçilmez’ dedirttiği Gelibolu’nun başlangıç noktasında ve kutsal vatan topraklarının tam üzerindeyiz.  Bizler bütün ülkemizde olduğu gibi bunu çok daha derinden hisseden bir neslin evlatlarıyız.  1915’te bu topraklarda başlayan bir mücadele , 1922 yılında  İzmir’in kurtuluşuna kadar süren bir mücadele, tüm ulusa Bağımsızlık hakkını elde etmiştir. Bu mücadele sonucunda bu ulusun özgür ve bağımsız yaşamasını sağlayan yönetim biçimi Cumhuriyet olmuştur” dedi.
 
İsmail Şen