Kurak bir mevsimi geride bıraktığımız şu günlerde özellikle Bayramiç Barajı alarm veriyordu. Barajlardaki su seviyesinin nedeni ile beklenen yağmurlar dün itibari ile yağmaya başladı. Yağmura dair ilk müjdeli haberi ise  Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü verdi. Müdürlükten  yapılan değerlendirmede beklenen yağışlar dün öğlen saatlerinde başladı.

Geçtiğimiz yıl kış aylarında bile beklenen kar ve yağmur yağışlarının gerçekleşmemesi, çiftçilerin plansız ekimleri ve su kullanımı dolayısı ile özellikle Bayramiç Barajı ve Çanakkale’nin içme suyunu karşılayan Atikhisar Barajında gözle görülür bir azalma meydana geldi. Yaz Kuraklığında aşırı kullanılan Baraj sularının çekilmesi ve Sonbahara girilmesine rağmen havaların sıcak seyredilmesi vatandaşları ve yetkilileri panikletmişti ve tüm gözler başlayacak yağışlara çevirilmişti.   Beklenen yağışlar dün öğlen saatlerinde başladı. Çanakkale ve çevresinde şiddetli yağışlar gerçekleşti.

Çanakkale merkezin yanı sıra Kepez Beldesinde de etkili olan Sağanak yağışta, kanalizasyonu tıkanan bazı sokaklar göle döndü. Sağanak yağışın etkili olduğu Kepez Beldesinde kanalizasyonları tıkanan bazı sokaklar su altında kalırken Belediye ekipleri de kanalları açmak için yoğun çaba sarf eti.

Meteoroloji Şiddetli Yağış ve Doluya Karşı Önceden Uyardı
Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü değerlendirmelerine göre, Kuzey Ege’de dün  sabah saatlerinden itibaren Güneybatıdan 6 ile 8 kuvvetinde (50-75 km/sa) fırtına bekleniyordu. Fırtınanın akşam saatlerinden itibaren etkisini kaybetmesi beklenirken, öğlen saatlerinde beklenen yağışlar gerçekleşti. Meteoroloji Bölge Müdürlüğünün uyarıları doğrultusunda Çanakkale ve ilçelerinde kuvvetli  ve yer yer çok kuvvetli gök gürültülü sağanak yağış gerçekleşti. Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü yetkilileri yaşanabilecek olumsuz şartlarına karşı; ani sel, su baskını, yıldırım, yağış anında kuvvetli rüzgar, yerel dolu yağışı ve hortum oluşma riski vb. doğal afetler için de  vatandaşlara uyarılarda bulunmuştu.

Bazı Gökçeada Ve Bozcaada Seferleri İptal Edildi
Fırtınadan etkilenen bir başka kesim ise gemi seferleri oldu. Gestaş A.Ş. tarafından yapılan açıklamada, 13 Ekim Salı günü Geyikli-Bozcaada hattında Bozcaada'dan saat 10.00 ve 13.00 seferleri, Geyikli'den saat 11.00 ve 14.00 seferleri ile Kabatepe-Gökçeada hattında Gökçeada'dan saat 07.00 ve 11.00 seferleri, Kabatepe'den saat 09.00 ve 13.00 seferleri olumsuz hava şartları nedeniyle iptal edildi.
 
İsmail Şen