Aylardır süren Pandemi ile mücadelemize katkı sunacak, her bireyin ölümcül Virüse karşı dirençli olmasını sağlayacak tüyolar, Tıp insanlarından geliyor.
Güçlü bir bağışıklık sistemini kurmak için dile gelen uyarıya göre,  evdeki abur cubur dolabını boşaltmak Güçlü bağışıklık için atılacak ilk adım.
Miniklerin okullu olduğu günde,  Çanakkaleli velilerin endişelerine yanıt olacak şekilde tavsiyeler geldi.  Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanlarının basit tavsiyesi,  Güçlü Bağışıklığa uzanan en kestirme yol arak göçe çarptı.
Peki ya ne yapmalı? Uzmanlar yapılacağı bir cümlede özetledi;
“Rafine yiyecekleri çocukların beslenme şemasından çıkarın..”

---------------------------------------
MİNİKLERİN SAĞLIĞI İÇİN YAPILACAK İLK ŞEY;
 ABUR CUBURA SON…!
---------------------------------------

Yüz binlerce öğrenci uzaktan eğitim ile öğrenime devam ede dursun, Türkiye’ de minikler için ilk Okul zili dün çaldı. Pandemi sürecinde velilerin haklı olarak kapıldıkları endişeye, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanlarından gelen öneriler ile adeta ‘rahat olun..’ dedirten türden oldu.
 Okula giden bir çocuğun yılda 5-6 defa üst solunum yolu enfeksiyonu geçirebileceğini, endişeye kapılmanın yersiz olduğunu savunan uzmanlar, Çanakkaleli velilerin yüreğine adeta su serpti.
 Yüz yüze eğitime aşamalı geçiş planı kapsamında uzun bir ara ardından sonra ilk kez dün okula dönen çocuklarının,  kalabalık ortamlarda görülen salgın hastalık riskine karşı kaygılanan velilerin yüreğine su serpecek türden önerilerden biri hayli basit türden geldi.  Abur cubura son vermek hayli önemli.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanlarının sosyal medya hesaplarından yaptıkları çağrılar, uzun bir aradan sonra dün okullu olan miniklerin ailelerini rahatlatmaya yetti.
 Uzmanlar; “Özellikle Covid-19 pandemisi sürecinde, çocukların salgın hastalıklara yakalanma risklerini azaltmak açısından bağışıklık sistemlerini kuvvetlendirmek büyük önem taşıyor”  diyerek velilere seslendi.
Çanakkale’de çocuklarını okula gönderen ve süren Pandemi  nedeni ile endişe ve kaygı içindeki velilerin içini rahatlatacak türden bu paylaşımları, VİTAMİN okurları için derledi.
Çocukların güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmaları için dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi veren,  tavsiye niteliğinde sözler eden uzmanların ifadeleri,   çocuklarını dün okula gönderen Çanakkaleli velileri kapsadı.
Bağışıklık sisteminin vücudu enfeksiyonlara karşı koruyan savunma sistemi olduğunu, bununu da bademcikler, lenf nodları, dalak ve bağırsakta yaygın olmak üzere tüm vücuttaki bağışıklık sistemi hücrelerinden oluştuğunun altını çizen uzmanların sosyal medyadan yaptıkları onlarca paylaşımda, kullanılan dil ve vurgulanan adeta bir oldu…
 Anne sütü ve güçlü bağışıklık…
 Bağışıklık sisteminin oluşumunun anne karnında başladığı için annenin sağlıklı bir gebelik geçirmesinin ve düzenli doktor kontrollerini aksatmamasının önemini anlatan uzmanlar şu bilgileri paylaştı;
“Doğumdan sonra da bebeğin ilk iki yıl anne sütü ile beslenmesi bağışıklığın güçlenmesine katkı sağlar. Anne sütündeki prebiyotik lifler, koruyucu antikorlar, immunglobulin, demir, vitaminler bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
Sağlıklı beslenemeyen, uyku düzeni olmayan, abur cubur tüketimi fazla olan çocuklarda bağışıklık sistemi zayıflar.
Ayrıca çocuğun stresli ve mutsuz bir aile ortamında büyümesi de bağışıklık sistemini etkileyen önemli faktörlerdendir ”
Akla gelen tüm sorulara, adeta yanıt oldular..
Okul döneminde, Çocuğun sık hasta olmasının, bağışıklığın zayıf olduğu anlamına mı gelir şeklinde sıkça akla gelen sorulara adeta yanıt veren uzmanlar, kreşe ya da okula giden, evde kardeşi olan, kalabalık aile içinde yaşayan çocukların yakın temastan dolayı doğal olarak daha fazla hastalandığını anımsatıp,  Alerjik yapılı çocuklarda hastalanma sıklığının fazla olduğunu vurgu yaparak, yüreklere su serpen sözlerle endişeli velileri adeta rahatlattı.  İşte o sözler;
“ Bu durumlar bağışıklık sisteminin zayıf olduğu anlamına gelmez. Okula giden bir çocuk yılda 5-6 defa üst solunum yolu enfeksiyonu geçirebilir. Bu sayıdan daha fazla enfeksiyon geçiriyor ise doktora başvurmak gerekebilir.

VAKTİNDE UYKU…
Geç uyuyan, uyku düzeni olmayan çocuklarda vücuttaki bağışıklık sistemi hücreleri dinlenemez. Ayrıca derin uykuda salınan büyüme hormonu da bağışıklık sistemini olumlu yönde etkiler. Bu nedenle çocukların gece en geç saat 22.00’de çocukların uyumaları gerekir. “
Akla gelen sorulardan bir diğeri; “Aşı takvimine uyum sağlanmaması, bağışıklık sistemini nasıl etkiler? “’e de, adeta yanıt gecikmedi. Uzmanların paylaşımlarında bu soruya gelen yanıt şöyle oldu;
 “Aşıların zamanında yapılmasının, çocukları aşılarla önlenebilir hastalıklardan koruyacağı için bağışıklık sistemi için de elbette önemli. Çünkü çocuklarda her hastalık sırasında yeme ve uyku düzeni bozulur. Dolayısıyla bağışıklık sistemi de zayıflar. Düzenli hareket eden ve spor yapan çocuklarda serotonin gibi bağışıklık sistemini aktive eden hormonların salımı artar. Bu durum bağışıklık sistemi güçlendireceği gibi yeme ve uyku düzeni de daha iyi hale getirir. Ayrıca hareketli çocukların okul başarısı artar"
 Çocukların güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmaları için nasıl beslenmeleri gerektiği hakkında tüyoları veren uzmanlar, basit dille ses verdi, çocukların güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmaları için, dört besin grubu denilen; süt ve süt ürünleri, et - baklagiller, tahıl, sebze ve meyveleri düzenli olarak her gün tüketmeleri gerektiğini söyledi. Ayrıca cips şekerleme gibi rafine yiyeceklerin çocukların beslenme şemasından çıkarılması gerektiğini savundu.
Çoğu evde bulunan abur cubur dolaplarının boşaltılması ile çocukların kuvvetli bir bağışıklık sistemine sahip olabileceklerinin altını çizdi..

MUTLU BİR AİLE, STRESSİZ YAŞAM..
Güçlü bir bağışıklık sistemi için, çocukların öncelikle mutlu bir ailede stressiz büyümelerinin de önemine dikkat çeken uzmanların, Mutlu ailenin önemine vurgu yaptı. 

Cuma Deren