AK Parti İl Başkan yardımcısı Av Kaan Tonka, tarihten örnek verdi;
“Azerbaycanlı kardeşlerimizi Balkan Harbinde, Çanakkale'de, Doğu Cephesinde, Milli Mücadelede hep yanımızda gördük, omuz omuza savaştık.” hatırlatması yaptı.

Tonka, ardından da hayli net vurgular yaptı çarpıcı ifadelerle konuştu;  
“Azerbaycan ve Türkiye Türklüğü, Türk Milleti'nin iki evladıdır. 
Kardeşlerimizin topraklarına göz dikenlerin, nihai hedefleri Anadolu coğrafyasıdır. 
Azerbaycanlı kardeşlerimizin Dünya ve Anadolu Türklüğüne yaptığı hizmetler sadece kültür, edebiyat ve fikir hayatına matuf değildir.”
Her uluslararası sorunda Azerbaycan’ ın yanımızda olduğunu sözlerine ekleyen AK Parti İl Başkan yardımcısı Av. Tonka;
“Her sorunlarında yanında olduğumuz kardeşlerimizle kültürel, ekonomik ve teknolojik işbirliğini arttırmamız doğa kanunu kadar kesin bir zorunluluktur. Çanakkale Yerel Yönetimlerinin de  Azerbaycan şehirleriyle  kardeşlik ilişkisi kurmasını önemsiyor ve öneriyoruz. Bu tavır Milli ve Yerli bir tavırdır.”

------------------------------------
TONKA’DAN YEREL YÖNETİMLERE ÇAĞRI;
“AZERBAYCAN ŞEHİRLERİYLE, KARDEŞ OLUN”
-----------------------------------

AK Parti İl Başkan yardımcısı Av. Kaan Tonka, yerel yönetimlere çok çarpıcı bir çağrı yaptı. “Yerel Yönetimlerin, Azerbaycan şehirleriyle kardeşlik ilişkisi kurmasını önemsiyor ve öneriyoruz. Bu tavır Milli ve Yerli bir tavırdır.” dedi.
AK Parti kurmayı Av. Tonka, sosyal medya hesabından çarpıcı ifadeler yüklü bir paylaşıma imza attı.
“Azerbaycan ve Türkiye Türklüğü, Türk Milleti'nin iki evladıdır.  Kardeşlerimizin topraklarına göz dikenlerin, nihai hedefleri Anadolu coğrafyasıdır. “ dedi.
 Azerbaycanlı kardeşlerimizin, Dünya ve Anadolu Türklüğüne yaptığı hizmetlerin sadece kültür, edebiyat ve fikir hayatına matuf olmadıının altını çizen Tonka; “Azerbaycanlı kardeşlerimizi Balkan Harbinde, Çanakkale'de, Doğu Cephesinde, Milli Mücadelede hep yanımızda gördük, omuz omuza savaştık.  
Osmanlı Devleti bu kardeşliğe kayıtsız kalmamıştır.  Enver Paşa'nın talimatları ile Nuri Paşa komutasında Kafkas İslam Ordusu teşekkül ettirilmiş , çetin muharebeler neticesinde 102 yıl önce bugün Bakü düşman işgalinden kurtarılmıştır.” İfadelerini kullandı.
 Anadolu'nun bir çok yerinde olduğu gibi Çanakkale'li hemşehrilerin de Azerbaycan'ın kurtuluşu için kanlarını döktüklerine değinen Tonka; ”Hatıraları halen Bakü'de Kafkas İslam Ordusu Şehitliğinde yaşatılmaktadır.

HEP YANIMIZDALAR, HEP YANLARINDAYIZ…
 Her uluslararası sorunda yanımızda olan, her sorunlarında yanında olduğumuz kardeşlerimizle kültürel, ekonomik ve teknolojik işbirliğini arttırmamız doğa kanunu kadar kesin bir zorunluluktur. Çanakkale Yerel Yönetimlerinin de  Azerbaycan şehirleriyle  kardeşlik ilişkisi kurmasını önemsiyor ve öneriyoruz. Bu tavır Milli ve Yerli bir tavırdır.
AK Parti Çanakkale İl Teşkilatı olarak; Çanakkale’den Bakü’ye, Ege Denizi’nden, Hazar denizi’ne köprü olan, Akbulak ve Bakü muharebelerinde şehit düşen, Çanakkaleli şehitlerimiz Mehmet oğlu Er Mustafa, Ahmet oğlu er Ali, Hüseyin oğlu er Mustafa, İbrahim oğlu er Bekir, Kadir oğlu er Tahir ve Mustafa oğlu er Mehmet’i ve bütün şehitlerimizi Bakü’nün Kurtuluşunun 102. Yılında saygı ve rahmetle anıyoruz.”  dedi.

Cuma Deren