Cengiz Holding’in, Bayramiç’e bağlı Halilağa köyü’ ndeki Bakır Madeni Projesi’nin ÇED toplantısı, Maden karşıtlarına göre yaptırılmadı.
Maden karşıtı çevrecilerle birlikte ÇED’ in yapıldığı köyde bulunan CHP İl Başkanı Ural; “Cengiz ilk dersini aldı” ifadesiyle durum değerlendirme i yaptı.
CHP Genel Başkan yardımcısı, Çanakkale Milletvekili Av. Muharrem Erkek, ÇED toplantısının gerçekleştiği köye, CHP Parti Meclis üyesi Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, partisinin Çevreden Sorumlu Genel Başkan yardımcısı Ali Öztunç, Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan yanı sıra,  iki CHP Balıkesir Milletvekili ile birlikte geldi.

ÇED’İ ANLATAN, İKİ FARKLI TUTANAK
Yasa gereği İlgili Müdürlüğün görevlilerinin tutanağı biryanda, bir yanda da CHP Genel başkan yardımcısı ve katılımcıların imzası bulunan ayrı bir tutanak tutulan ÇED’ in düzenlendiği adres köy kahvehanesinde, kimine göre ‘ÇED iptal’, kimine göre ise, ‘ÇED sonlandırıldı’ kararı imza altına alınmış oldu.
İki tutanak ve dile gelen iki sonuç, kafalarda karışıklık yaratan şekilde ifadelerle sosyal medyadan paylaşıldı.
CHP Parti Meclis üyesi Sarıbal, “ÇED süreci vatandaşın tepkisi üzerine iptal edildi” diyerek tweet attı.

---------------------------------------
RESMİ TUTANAK ‘SONLANDIRILMIŞTIR’ DEDİ..
CHP’ Lİ URAL; “CENGİZ İLK DERSİNİ ALDI...”
---------------------------------------

Biri resmi, diğeri vekil ve vatandaş imzalı İki tutanak,  adeta ÇED muamması yaşattı. Maden karşıtlarının, Bayramiç Hacıbekirler köyünde gerçekleşen ÇED toplantısında gösterdiği tepki bir ara tansiyonu yükseltti, güvenlik önlemi kapsamında görev alan Robocoplar devreye girdi.
Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde Cengiz Holding’in ‘Halilağa Bakır Madeni Projesi’yle ilgili yapılması planlanan ve dün gerçekleşen ÇED toplantısında, karşıt görüşü ifade eden sloganlar ortamı gerdi.
Kimi maden karşıtları, resmi tutanak ile imza altına alınan “Sonlandırılmıştır” sonucuna karşın, “Halk Cengiz’e,  ÇED yaptırmadı” diyerek, durum değerlendirmesi yaptı.
En ilginç başlığı, Hacıbekirler köyündeki ÇED toplantısı ardından atan isim, CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural oldu.

CHP’ li Ural sosyal medya hesabından başlık attı; “CENGİZ İLK DERSİNİ ALDI...” diye yazdı.
Maden karşıtı görüşlerin sloganlaşıp, gerginlik yaratması ardından devreye Güvenliği sağlayan Robocop’ lar girdi.
Tansiyonun indiği, normale dönülen o anlar ardından CHP İl başkanı Ural sosyal medya hesabından; “Önemli bir gündü, İktidarın her türlü  gücüyle Pandemi ortamında baskılarla yapılmak istenen ÇED toplantısı köyde yaşayan halkın, Çevre dostlarının, katılımcıların talebi mücadelesi ile yaptırılmamış ve iptal edilmiştir..
ÇED sürecinde emeği geçen, katkı koyan tüm doğa ve çevre dostu yol arkadaşlarıma, Çevre Derneklerimize, Belediyelerimize, CHP Genel Başkan Yardımcılarıma, Bölge Milletvekillerimize katılımları ve destekleri için çok teşekkür ederim. #KazdağlarıHepimizin #BirlikteKazanacağız,” ifadeleri geçen paylaşıma imza attı.

BİRİ RESMİ, DİĞERİ VEKİL VE VATANDAŞ İMZALI İKİ TUTANAK…
ÇED, ‘Sonlandırılmıştır…’ sonucunu gösterir resmi tutanak yanında, CHP Genel Başkan yardımcısı Av. Erkek ve Partili vekillerin, maden karşıtı vatandaşlarla imza altına alındığı görülen ikinci tutanak, güne damga vurdu.
ÇED sonucuna dair muamma yaşanmasına yol açtığı gözlenen ise  iki ayrı tutanakta geçen dil oldu.
ÇED’ i gözlemleyen CHP’ li vekiller ile vatandaşların imzasının da yer aldığı tutanak ardından, CHP Parti Meclis üyesi Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, çarpıcı ifadelerin geçtiği bir tweet attı.
Sarıbal, “ Çanakkale Bayramiç Hacıbekirler köyündeki  maden aramaları için başlatılan ÇED süreci vatandaşın tepkisi üzerine iptal edildi” ifadelerini tweet’inde kullandı.
Cengiz Holding’in Halilağa Bakır Madeni Projesi’yle ilgili Bayramiç’in Hacıbekirler köyünde yapılması planlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı, resmi tutana göre, “Sonlandırılmıştır” ibaresi ile imza altına alındı.
 Sabah saatlerinde ÇED toplantısına katılmak için yola çıkan maden karşıtı vatandaşlar,  toplantının yapılacağı Hacıbekirler köyüne, Güvenlik güçlerini bir dizi kontrolünden geçerek geldi.

Cuma Deren -Şerife Erdem