Komşu Bursa’ ya kadar her türlü düğün ve benzeri etkinlik yasak…
İçişleri Bakanlığı, dün’den geçerli olmak üzere 14 İli kapsayan, Düğün, Kına Gecesi, Nişan ve benzeri Etkinlikler İle İlgili Genelge yayımladı.
26 Ağustos’tan itibaren Adana, Ağrı, Ankara, Bursa, Çorum, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Kayseri, Konya, Mardin, Şanlıurfa, Van ve Yozgat olmak üzere toplam 14 ilde sünnet düğünü, kına gecesi, nişan ve benzeri etkinliklere müsaade edilmeyeceğini duyuran İçişleri Bakanlığı, vaka sayısında artış gözlenen Çanakkale’ de; “Ya bize de yasak çıkarsa? ” sorusunu akıllara düşürdü.
YENİ TEDBİRLER HE AN GELEBİLİR…
Genelgede, yine daha önce valiliklere gönderilen genelgeyle salgının seyrinin takip edilerek artış ve azalışlara göre il bazında ilave tedbirlerin de alınabileceği belirtildi.
BİR KEZ DAHA ÖNEMİ ANLAŞILAN ÜÇLÜ;
‘MASKE, MESAFE, HİJYEN…’
Çanakkale’de Korona virüsle mücadelenin merkez üssü ÇOMÜ Pandemi Hastanesi’nden, Prof. Dr. Alper Şener’ in, haftalardır dilinden düşürmediği çağrısı, İçişleri bakanlığının son genelgesi ile bir kez daha önemini gözler önüne serdi.
-----------------------------
YASAK, ADETA KAPIYA DAYANDI…
-----------------------------
Her geçen gün artış gözlenen vaka sayıları, İçişleri Bakanlığı’ndan 14 ili kapsayan yasak çıkardı. Son gelişme, uzmanların dilinden düşmeyen çağrının önemini bir kez daha gösterdi.
Ölümcül virirüse karşı, Çanakkale’den sık sık sesini yükselten ve uyarılarını sıralayan isim Prof. Dr. Alper Şener olmuştu.
“Açık alanda bile olsa 10 kişiden fazla kalabalıklaşmamaya özen gösteriniz…” diyerek, herkese sağlıklı kalmak için izlenecek yolu gösteren Şener’ in bu çağrısından sadece saatler sonra, 14 ili Kapsayan
yasaklar çıktı.
‘Her şeyin başı sağlık’ vurgusu ile önceki gün gençlere çağrıda bulunan ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şener, Üniversiteli olacak ÇOMÜ ailesinin yeni üyelerine, ölümcül virüs Covit-19’ a karşı alınacak tedbirleri başlık açıp özetlemiş ve ‘Maske, Mesafe, Hijyen’ diyerek en etkili yöntemi tekrarlamıştı.
Vaka sayılarında artış gözlenen illerde, önceki günlerde alınan önlemlere, bir yenisi daha eklendi. 65 yaş üstünü kapsayan önlemler sonrasında, aralarında yakın komşularımızdan Bursa’ yı da kapsayan 14 il için Düğün, Kına Gecesi, Nişan ve benzeri Etkinlikler İle İlgili Genelge yayımladı.
26 Ağustos’tan itibaren komumuz Bursa, Adana, Ağrı, Ankara, Çorum, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Kayseri, Konya, Mardin, Şanlıurfa, Van ve Yozgat olmak üzere toplam 14 ilde sünnet düğünü, kına gecesi, nişan ve benzeri etkinliklere müsaade edilmeyeceğini duyuran İçişleri Bakanlığı, vaka sayısında artış gözlenen Çanakkale’ de vatandaşın aklına; “Ya bize de yasak çıkarsa? ” sorusunu getirdi.
BAKANLIK GENELGESİ NE DİYOR?
İsimleri sıralanan 14 il’de, düğün salonlarında dans/oyuna izin verilmeyecek, sandalye/koltuk düzeni dans/oyun pisti alanlarını kapatacak şekilde oluşturulacak.
Bu illerde ayrıca; gelin ile damadın birinci ve ikinci derece yakını olmayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 15 yaş altı çocukların düğünlere ve nikah merasimlerine katılması yasaklanacak.
Ülke genelinde kamu kurum ve kuruluşlarında yemekhane hizmeti ve paketli su servisi hariç her türlü yiyecek içecek ikramı geçici süreyle durdurulacak.
Bakanlık, 81 İl Valiliğine Covid-19 tedbirleri konulu gönderdiği genelgesinde,
Koranavirüs salgınının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, fiziki mesafeyi koruma ve hastalığın yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun önerileri, Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda birçok tedbir kararı alınarak uygulamaya geçirildiği hatırlatması yaptı.
BU ANLATIM, ÇANAKKALE’Yİ DE KAPSIYOR…
İçişleri Bakanlığı, yeni genelgesinde, ‘Tüm iller’ vurgusu yapıp, Çanakkale’den de söz etti.
Bu kapsamda daha önce illere gönderilen genelgeler ile salgının kalabalık ortamlardaki yayılım hızı göz önünde bulundurularak düğün (gelin alma, kına vs. dahil), nişan, sünnet düğünü vb. etkinliklerin tüm illerde, mümkün olan en kısa sürede tamamlanması, köyler ve/veya sokaklarda yapılan söz konusu etkinliklerin aynı gün içerisinde kalacak şekilde saat sınırlamalarının il/ilçe hıfzıssıhha kurullarınca belirlenmesi görüşü savundu.
YENİ TEDBİRLER HE AN GELEBİLİR…
Genelgede, yine daha önce valiliklere gönderilen genelgeyle salgının seyrinin takip edilerek artış ve azalışlara göre il bazında ilave tedbirlerin de alınabileceği belirtildi.
Vali ve kaymakamlıklarca konu hakkında gerekli hassasiyetin gösterilerek uygulamanın belirtilen çerçevede eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi sağlanacak.
Tedbirlere uymayanlarla ilgili Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282’nci maddesi gereğince idari para cezası verilecek. Aykırılığın durumuna göre kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılacak, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195’ inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacak.
Şerife Erdem