Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanlığı, ‘ateş düşüp kül olan ormanlara, kaleme aldığı şikayet dilekçesiyle dikkat çekti. Bitki örtüsü başta, tarım ve orman alanları ile Çanakkale’nin Türkiye için önemine değindi.

Federasyon Başkanı Bünyamin Nami Tonka, Vali İlhami Aktaş’ a gönderdiği şikayet dilekçesinde, hayli çarpıcı sözlerle, dikkat çeken bir anlatıma imza attı.
Tonka’nın, Vali Aktaş’ a gönderdiği   ‘Çanakkale için Şikayet, Çanakkale İçin Talep” konulu dilekçesinde kaleme alınan ifadeler, şöyle oldu;
”İç İşleri Bakanlığı ülkemiz ormanlarının herhangi bir nedenden dolayı çıkacak yangınla kül olmaması için son çıkardığı genelgesinde büyük hassasiyet göstermiş orman ve yakın bölgelerinde piknik ateşi başta her türlü yangına neden olabilecek etkinliği yasaklamıştır.

Hal böyle iken Şehitler Diyarı Çanakkalemizin Tarihi Savaş Alanlarında Gelibolu’da önceki hafta çıkan orman yangınlarını bölücü törer örgütü mensuplarıyla ilişkisi bilinen kendilerini ‘’Ateşin Çocukları İnisiyatifi’’ diye adlandıranlar üstlenmiştir. Geçtiğimiz yıl çevre tutkusu ve maden karşıtlıklarını dile getirip ilimiz Çan ilçesine bağlı Balaban bölgesinde faaliyet gösteren maden kuruluşuna karşı söylem gösteri ve eylem geliştiren kişi ve kişiler bölgede kurdukları çadırlarda kışı geçirmişlerdir. İç İşleri Bakanlığımızın 81 il Valiliğine genelgesinde orman yangınına sebep olabilecek davranış ve tutumlar dile getirilirken bahsedilenlerle Balaban yakınlarında kamp kuran kişilerin sergileyecekleri tutum olası bir yangının başlıca nedeni olabilecektir.”

---------------------------------
BAKANLIK GENELGESİ ÖRNEĞİ İLE, VALİ’ YE ŞİKAYET;
“YANGINA NEDEN DAVRANIŞ VE TUTUMLAR RESMEN YASAK,
BALABAN’DA HALEN ÇADIRCILAR..!”
---------------------------------

Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu’nun, Vali İlhami Aktaş’ a, bitki örtüsü, tarım alanı ve ormanları ile Türkiye için özel bir öneme sahip Çanakkale vurgusu ile, dikkat çeken ifadelerin geçtiği bir şikayet dilekçesi gönderdiği öğrenildi.
Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanlığı, ‘ateş düşüp kül olan ormanlara, kaleme aldığı şikayet dilekçesiyle dikkat çekti. Bitki örtüsü başta, tarım ve orman alanları ile Çanakkale’nin Türkiye için önemine değinir iken,  eylem ve gösterilerin merkezine çevrilmek istenen bir adreste  halen var olan çadırcılara vurgu yaptı.
Federasyon Başkanı Bünyamin Nami Tonka, Vali İlhami Aktaş’ a gönderdiği şikayet dilekçesinde, hayli çarpıcı sözlerle, dikkat çeken bir anlatıma imza attı.
Tonka’ nın şikayet dilekçesinde; ”İç İşleri Bakanlığı ülkemiz ormanlarının herhangi bir nedenden dolayı çıkacak yangınla kül olmaması için son çıkardığı genelgesinde büyük hassasiyet göstermiş orman ve yakın bölgelerinde piknik ateşi başta her türlü yangına neden olabilecek etkinliği yasaklamıştır.” Hatırlatması ardından,  “Hal böyle iken Şehitler Diyarı Çanakkalemizin Tarihi Savaş Alanlarında Gelibolu’da önceki hafta çıkan orman yangınlarını bölücü törer örgütü mensuplarıyla ilişkisi bilinen kendilerini ‘’Ateşin Çocukları İnisiyatifi’’ diye adlandıranlar üstlenmiştir. Geçtiğimiz yıl çevre tutkusu ve maden karşıtlıklarını dile getirip ilimiz Çan ilçesine bağlı Balaban bölgesinde faaliyet gösteren maden kuruluşuna karşı söylem gösteri ve eylem geliştiren kişi ve kişiler bölgede kurdukları çadırlarda kışı geçirmişlerdir. İç İşleri Bakanlığımızın 81 il Valiliğine genelgesinde orman yangınına sebep olabilecek davranış ve tutumlar dile getirilirken bahsedilenlerle Balaban yakınlarında kamp kuran kişilerin sergileyecekleri tutum olası bir yangının başlıca nedeni olabilecektir.” denildi.

ÖNCE ZİYARET, SONRA ŞİKAYET…
Çanakkale Çevre ve Doğa dernekleri Federasyonu Başkanlığı, geçtiğimiz günlerde Vali İlhami Aktaş’a, ‘Hayırlı olsun’ ziyarete gerçekleştirmiş, Federasyona bağlı derneklerin faaliyetleri hakkında bilgilendirmede bulunmuştu.
Türkiye için, önemi büyük Çanakkale’nin çevresi ve ormanlarının korunması gerekliliğini savunan Federasyonun, çarpıcı ifadelerle dile gelen şikayet ve önerileri,  ‘Önce Ziyaret, Sonra Şikayet’ diye yorumlandı.
Federasyon Başkanı Tonka’nın, Vali Aktaş’ a gönderdiği   ‘Çanakkale için Şikayet, Çanakkale İçin Talep” konulu dilekçesinde kaleme alınan ifadeler, şöyle oldu;
Çanakkalemiz, bitki örtüsü açısından ülkemizin önemli bir şehridir. Hem Kaz Dağları hem de Biga Dağları ile Trakya'da bulunan Koru Dağları Çanakkale'nin zengin orman varlıklarıdır.
Kaz Dağları çevresini, yerel yönetim açısından Edremit Körfezi bölgesi de dahil olmak üzere (Yenice ilçemiz hariç) CHP'li yerel yöneticilerce yönetilmektedir.
CHP'li Belediyelerin zeytinlik ve tarım arazilerini rant için imara açmasıyla eko sistemimiz bozulmaktadır.
Çanakkale ve Kepez Belediyelerinin kontrolünde ki tarım arazilerini de dahil ettiğimizde her geçen gün ziraat yapılacak toprak miktari azalmaktadır. 
Doğal olarak orman arazimiz de her geçen gün yok olmaktadır. Bilhassa, bölücü terör örgütünün kanton kurmak için sahil bölgelerini seçmesiyle Çanakkale de hedeflerine girmiştir. Gelibolu Yarımadası'nda aynı anda beş yerde birden orman yangını çıkması marjinal, bölücü unsurun uzantıları "Ateşin Çocukları" grubunun bu yangını üstlenmesi ormanlarımızın terör saldırılarına karşı korunması için daha da sıkı kontrol edilmesini gerektirmektedir. Kuzey Irak'ta bulunan ve terör örgütünün yuvalandığı bölgede, terör örgütü mensubu iki kişi arazi ve orman yangını çıkararak, ‘’Türkiye'yi ormanları yakıyor,’’ diye suçlayacağı hain icraatlarını yapmaktadır. Bu örnekten hareketle ülkemiz içindeki ormanlar da hedef alınmıştır.

ORMAN YANGINI İÇİN, OLASI TEHLİKE…
İç İşleri Bakanlığı ülkemiz ormanlarının herhangi bir nedenden dolayı çıkacak yangınla kül olmaması için son çıkardığı genelgesinde büyük hassasiyet göstermiş orman ve yakın bölgelerinde piknik ateşi başta her türlü yangına neden olabilecek etkinliği yasaklamıştır. Hal böyle iken Şehitler Diyarı Çanakkalemizin Tarihi Savaş Alanlarında Gelibolu’da önceki hafta çıkan orman yangınlarını bölücü törer örgütü mensuplarıyla ilişkisi bilinen kendilerini ‘’Ateşin Çocukları İnisiyatifi’’ diye adlandıranlar üstlenmiştir. Geçtiğimiz yıl çevre tutkusu ve maden karşıtlıklarını dile getirip ilimiz Çan ilçesine bağlı Balaban bölgesinde faaliyet gösteren maden kuruluşuna karşı söylem gösteri ve eylem geliştiren kişi ve kişiler bölgede kurdukları çadırlarda kışı geçirmişlerdir. İç İşleri Bakanlığımızın 81 il Valiliğine genelgesinde orman yangınına sebep olabilecek davranış ve tutumlar dile getirilirken bahsedilenlerle Balaban yakınlarında kamp kuran kişişlerin sergileyecekleri tutum olası bir yangının başlıca nedeni olabilecektir.
Çanakkale kamuoyunca geçtiğimiz günlerde çevreci eylem ve gösterilerin merkezine dönüştürülmek istenen Balabanda ki şirketin bölgeyi terk etmesi talebiyle bir dava açıldığı haberi dikkat çekmiştir. Madencilik karşıtları çevre bahanesiyle işletmelerin bölgeden çıkarılmalarını talep etmektedir. Burada, olası yangına sebebiyet verebilecek ve aylardır bölgede ikamet ederek adeta orman alanını işgal edenlerin bölge yaşayanı köylülerin tepkilerini çektiği görülmektedir.

ORMAN VE ÇEVRE POLİSİ…
Bir ‘’Orman ve Çevre Polisi’’ ihdas edilmesini ve böylece ormanlarımızın korunma altına alınmasını, kaçak girişler için kontrol amaçlı fotokapan sisteminin kurulmasını hiçbir şahsın Valilik Makamından izin almaksızın her ne ad altında olursa olsun orman arazisine girmesinin önlenmesini, orman içinde çadır kurmak, karavanla konaklamak, kamp yapmanın yasaklanmasını. Ormanı, ağacı koruyoruz söylemi adına, ormana zarar verecek her türlü olumsuzluğun önüne geçilmesi gerektiğini; bu konularda ilgililerin daha titiz davranmaları hususunda gereğini yapmaları için uyarılmalarını. Orman ve Çevre Polisi uygulamasının öncelikle Çanakkale'de faaliyetine başlaması ve gereğini yapılması bilgilerinize arz ederim.”

Şerife Erdem