Çoklu Baro Sistemini yasasını  istemeyen Baro Başkanları geçtiğimiz Cuma günü Ankara’ya ‘Savunma Yürüyüşü’ başlatarak Pazartesi günü Ankara girişinde buluştular.

Buluşmanın ardından Anıtkabir’e yürümek isteyen Baro Başkanlarına güvenlik güçleri müdahale ederek yürüyüşü engellenmişti. Güvenlik güçleri ile Baro Başkanları arasında
yaşanan gerginliğin ardından bir açıklama yapan Çanakkale Baro Başkanı Av. Bülent Şarlan, 1 Haziran’da  yaptıkları basın açıklamasında çalışmaların durdurulmadığı taktirde yürüyüş haklarını kullanacaklarını hatırlatarak   “Biz Baro başkanları ile burada Anıtkabir’de toplanalım diye gittik.  Başka bir şey için toplanmadık.  Eğer 70’e yakın Baro Başkanı Ankara’nın girişinden Anıtkabir’e kadar bir yürüyüş gerçekleştiremiyorsa  ne zaman gerçekleştirecek. Bu Anayasal Hukukla bağdaşır mı?” ifadelerini kullandı.
Hükümetin gündemine aldığı Avukatlık Yasasındaki değişiklikler kapsamında, Üç büyük ilde ‘çoklu baro sistemini öngören yasal düzenleme çalışmasına tepki olarak yürüyüş başlatan 60’a yakın baro başkanı önceki gün Başkent Ankara’ya ulaştı. Ancak güvenlik güçleri, “Valilik izni yok” diyerek kente girişlerine izin vermezken arbede çıktı. Baro Başkanları ile polisler arasında yaşanan arbede sonrası  bir açıklama yapan Çanakkale Baro Başkanı Av. Bülent Şarlan, sadece Anıtkabir’e yürümek için buluştuklarını belirterek ‘Demokratik Hakkımızı kullanarak bugün yürümüyorsak ne zaman yürüyelim’ diyerek “Avukatların derdi geçim, seçim değil.  İrademizi geçen hafta ziyaret ettiğimiz tüm yetkililere ilettik.  Adalet Bakanın ziyaret ettik ilettik,  Baro Başkanını ziyaret ettik ilettik,  Türkiye Büyük Millet Meclisindeki Tüm Siyasi Partilerin Grup Başkan Vekilleri, Hukukçu Milletvekillerine ilettik.  Tamamı değil. Dedik ki ‘Zamanı değil’  Avukatlık kanununda hiçbir değişikliğin zamanı değil. Avukatlık Kanununda  76 ve 96. Maddelerinde  Barolara tanınan yetkiler değil,  Barolara üye olma zorunluluğunun kaldırılmasının  zamanı değil. Bunları istemiyoruz.  Kim dedi? 80 Baro Başkanı ve Türkiye Barolar Birliği  dedi. Barolar ile ilgili yapılacak değişiklik, Barolara sorulmadan bir metnin hazırlanması doğru mu?  En son 1 Haziran’daki açıklamamızda  dedik ki ‘diyalog kapılarımız açık. Bunları konuşabiliriz. Konuşmaya hazırız’ dedik ve konuşmak için de gittik.  Ama sonrasında özellikle haber kanallarında  ısrarla  toplu baroların resmi sisteminin getirileceği vurgulanması üzerine de  1 Haziran’daki açıklamamızın son paragrafındaki ‘demokratik eylem hakkımızı kullanacağımızı belirtmiştik.  Cuma günü de Her Baro Başkanı da kendi barosunda  basın açıklamasında yürüyüşünü başlattı.  Biz Ankara’ya kadar yürüyeceğiz ve Pazartesi günü Ankara’da  Anıtkabir ziyareti ile süreci tamamlayacağız dedik.  Biz Baro başkanları ile burada Anıtkabir’de toplanalım diye gittik.  Başka bir şey için toplanmadık.  Eğer 70’e yakın Baro Başkanı Ankara’nın girişinden Anıtkabir’e kadar bir yürüyüş gerçekleştiremiyorsa  ne zaman gerçekleştirecek. Bu Anayasal Hukukla bağdaşır mı?” dedi.
 
Cuma Deren