Dün sabah saatlerinde, Vali Tavlı’ nın gösterdiği belirtilen adrese gelen Tır, İskele meydanında tansiyonu yükseltti.
Kordona açılan noktada, İletişim başkanlığı’nın projesini taşıyan Tır girsin diye müdahale edilen refüjdeki babalar, önce Belediye Zabıtasını harekete geçirdi.  Ardından da Başkan Gökhan ve Başkan yardımcılarını.
Gazeteciler gibi, İnternet üzerinden yayın yapan TV muhabirleri gerginlik yaşanan noktaya geldi, dile gelen açıklamalar kadar, cep telefonundan yapılan aramaya karşı, yaşanan diyaloglar da hayli dikkat çekti.
CHP’ li Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, kendilerinden izin alınmadan eyleme geçildiğini vurgulayıp konuştu; 
 “TIR’I LÜTFEN DIŞARI ÇIKARTIN…
İletişim Başkanlığı’nın Çanakkale’yi konu alan projesi kapsamında, iskele meydanına izinsiz ve yol kenarındaki babaları yıkarak giren Tır için;

“Burası, Çanakkale halkının meydanı. Sayın valide olabilir, sayın Cumhurbaşkanı da.
Lütfen TIR’ı geri çıkarın. Çanakkale halkına ait olan İskele Meydanı’nda 875 metrekare alanda 9 metre yüksekliğinde çadır kurulacak. ‘Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin  kuruluşunun 100. Yılı dolayısıyla tanıtım merkezi yapılacak’ diye bize yazı yazıldı. Biz itiraz ettik. Şuanda idare mahkemesine yürütmeyi durdurmayla ilgili başvuruda bulunduk.
Bu oturakları, çöp kutularını kaldırın dediler. Hangi alan kullanılacak, ne yapılacak hiçbir şey yok. Sadece bir satır yazı. Biz de buna ‘hayır’ dedik.
 Şimdi emrivaki olarak gelmişler ve üstelik kamuya ait olan babaları kırmışlar ve TIR’ı içeri sokmuşlar. Ben de TIR’ı lütfen dışarı çıkartın diyorum. 

‘EMRİVAKİ’ DİYE TANIMLADI, NAZİK DİLLE TEPKİ VERDİ;
“BEN DE TIR’I LÜTFEN DIŞARI ÇIKARTIN DİYORUM”
Dün sabah saatlerinde, İskele meydanında kısa süreli gergin anlar yaşandı.  Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından İskele Meydanı’nda kurulmak istenilen 9 metre uzunluğunda 875 metrekarelik Dijital Gösterim Merkezi'ne, Çanakkale Belediyesi kendilerinin oluru olamadığı gerekçesi ile izin vermedi.
İletişim Başkanlığı’nın Çanakkale’ yi konu alan projesinin uygulanacağı bölgenin Sit alanı olduğunu söyleyip,  875 metrekarelik alanda kurulacak Dijital Gösteri Merkezi’nin Tır dorsesinde bulunan parçalarının indirilmesine Belediye Başkanı Ülgür Gökhan izin vermedi.  
Dijital Gösterim Merkezi'ne ait malzemeleri taşıyan TIR’ın, İskele meydanına geçiş için dubalar kırılınca, adeta gerginlik çıktı.
 Tır bu yolla İskele Meydanı’na sokuldu. Bölgeye gelen zabıta ekipleri ise TIR’da bulunan malzemelerin indirilmesine izin vermedi.
Gerginlik yaşanan bölgeye, Kurmayları ile gelen CHP’ li  Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Vali Orhan Tavlı ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesi ardından, TIR’ı geçtiğmiiz aymlada yıkımı gerçekleşen nedime Hanım Kız Meslek Lisesi’nin bulunduğu alana yönlendirdi.

İZİNSİZ VURGUSU YAPTI,
“ BEN DE TIR’I LÜTFEN DIŞARI ÇIKARTIN DİYORUM” dedi..
Başkan Gökhan, Belediye Başkan yardımcıları ile birlikte geldiği iskele meydanında;” Burası, Çanakkale halkının meydanı. Sayın valide olabilir, sayın cumhurbaşkanı da.
Lütfen TIR’ı geri çıkarın. Çanakkale halkına ait olan İskele Meydanı’nda 875 metrekare alanda 9 metre yüksekliğinde çadır kurulacak. ‘Türkiye Büyük Millet Meclisi’ nin  kuruluşunun 100. Yılı dolayısıyla tanıtım merkezi yapılacak’ diye bize yazı yazıldı. Biz itiraz ettik. Şuanda idare mahkemesine yürütmeyi durdurmayla ilgili başvuruda bulunduk. Bu oturakları, çöp kutularını kaldırın dediler. Hangi alan kullanılacak, ne yapılacak hiçbir şey yok. Sadece bir satır yazı. Biz de buna ‘hayır’ dedik. Şimdi emrivaki olarak gelmişler  ve üstelik kamuya ait olan babaları kırmışlar ve TIR’ı içeri sokmuşlar. Ben de TIR’ı lütfen dışarı çıkartın diyorum. “ ifadeleri ile, Gazetecilere yaşanan gerginliğin nedenini anlattı.

“ İMZA VAR..”
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Çanakkale Bölge Müdür Vekili Ali Güzel , Başkan Gökhan’ ın sözleri üzerine;  “İl Anma Komitesi’nin almış olduğu bir karar var. Bununla ilgili olarak biz ilimizin tarihi, kültürel tanıtımının yanında ülkemizdeki diğer yerlerin tanıtımını yapmak amacıyla Çanakkale halkına hizmet maksadıyla buraya Dijital Gösteri Merkezi kurulması kararı alındı.
Bununla ilgili olarak sayın valimiz talimat verdi. İl Anma Komitesi bununla ilgili bir karar aldı. Belediyenin bu konuda katılan üyesinin imzası var. Biz buna istinaden bu işlemleri yürütüyoruz. Bunun dışında sayın valimiz talimat verir, başka yer uygun görürse biz oraya gideriz. Ama şuan için biz talimatlar neyse ona göre hareket ediyoruz. Bizim maksadımız Çanakkale halkına hizmet. Biz teknolojinin son imkanlarıyla birlikte gayet güzel, modern bir merkez kuracağız. Belirli bir süre burada kalacak. İstenildiği zaman yine buradan kaldırılacak. Buna belediyemiz niye bu kadar karşı çıkıyor anlamış değilim. Ben devlet memuruyum. Bana verilen talimat neyse onu yaparım. Bunu uzatmanın bir mantığı yok” diye konuştu.

GÖKHAN’ DAN YANIT;
“BU ALAN ÇANAKKALE HALKINA AİTTİR”
Güzel’in bu sözleri üzerine , Belediye Başkanı Gökhan; “Belediyenin burada yetkili bir imzası yok. Sadece emrivaki ile çağrılmış, imza attırılmış bir eleman var. Komitede yetkilendirilmiş hiçbir kimse yok. Bizim fotoğrafçı hepinizin tanıdığı Aykut’a imzalattırılmış. Bir çağrı mektubu yok. Belediyenin buraya bir oluru da yok. Çünkü burası kamusal alan. Burada ne yapılacağı belli edilir. İnsan kibar olur, kent halkına karşı saygılı olur. Gelip başkanlığa ‘biz böyle bir şey yapmak istiyoruz. Görseli bu. Şu alana kuracağız’ desinler. Nere kurulacağını bilmiyoruz. İstediği yere gelip kuracak buraya. Yazışmalar bizde duruyor. Bu alan Çanakkale halkına aittir. Çanakkale Belediyesi’nin tasarrufu altındadır. Biz buraya konmasını uygun bulmadığımızı ifade ettik. Çünkü ne metrekaresi belli, ne de ne yapılacağız belli. Bir de üstelik emrivaki yapıp, kamuya ait alandaki babaları, dubaları yıkıp TIR’ı içeri sokmuşlar. Saygısızlığın daniskası”  diyerek karşılık verdi.

KARŞILIKLI YANITLAR;
“BU İŞİ BÜYÜTMENİN, SİYASİ BİR ARGÜMANA ÇEVİRMENİN BİR MANTIĞI YOK”
Başkan Gökhan’ın sözlerine, İletişim Başkanlığı Çanakkale Bölge Müdür Vekili Ali Güzel ise şöyle karılık verdi; “Şubat ayında belediyemize yazı yazıldı. Belediyemizden yer tahsisi istendi. Bununla ilgili olarak valiliğe de yazı yazıldı. Bu sadece Çanakkale’ye has değil. Türkiye’nin 7 ayrı ilinde bununla ilgili vatandaşlarımıza hizmet vermek istiyoruz. Bu işi büyütmenin, siyasi bir argümana çevirmenin bir mantığı yok. Biz Çanakkale halkının  teknolojik açıdan hem Çanakkale’nin güzelliklerini, hem de Parion, Assos, Truva şehrimiz gibi yerleri dijital ortamda halkımıza ve buraya gelen insanlara gösterimin yapılabilmesi için  kuruyoruz. Bunun başka bir maksadı yok.  Bu sene Antalya  2020 kültür kenti ilan edildi. Buna benzer yerlerin tanıtımını yapacağız. Biz belediyenin dubalarını aldık. 7 eminimizde duruyor. İşimiz bittikten sonra tekrar yerine takacağız. Hiçbir şekilde hak gaspı yoktur. Halkımıza saygısızlık yoktur. Bu ifadeyi de ben kabul etmiyor. Bu şekilde yaklaşımı da doğru bulmuyorum. Devlet memuru olarak buna cevap vermeyi doğru olarak görmüyorum. Burada küçük bir mesele var. Bana göre keşke daha önceki yazılarda imzası olsaydı”  

GÖKHAN, PROJEYE ÇADIR BENZETMESİ YAPTI;
“BU KENT MEYDANINDA BİR ÇADIR DAHA KURULMASINA MÜSAADE ETMEMİZ SÖZ KONUSU DEĞİL”
Güzel’in yaptığı değerlendirmeye;“Benim daha önceki yazılardan haberim var. Bir devlet memurun bana karşı bu şekilde savunma yapmasını özellikle dikkatinize sunuyorum.  Bu alan kentin meydanı. Burası imarlı bir alan değil. “ şeklinde ifadelerine yanıt sunan Başkan Gökhan, ardından da şöyle dedi;
“Bu kent meydanında bir çadır daha kurulmasına müsaade etmemiz  söz konuş değil. ‘Yer göstermedi’ diyor. Yanlış, eksik söylüyor. Dedik ki bu Kale Grubu’nun  şeyini alın oraya yapabilirsiniz. Tamda göbeğine, halkın gezinti alnında, duracağı alanda, istirahat ettiği, etkinlik alanında süresi belli olmayan, ne zaman kaldırılacağı belli olmayan ve belediyeye hiçbir bilgi vermeden sadece bir satır yazı ile bizden izin istenmesi uygun değil. Zaten burası sit alanı, koruma planı içerisinde. Kurulun bu konuda bir izni de yok. Çünkü burada ben bir tane sandalye koymaya kalksam kurul müdahale ediyor. Doğrudur. Dolayısıyla şu aşamada yasal prosedürler tamamlanmadığı için  buna müsaade etmemiz söz konusu değildir” dedi.

VALİ ORHAN TAVLI ARD ARDA ARADI.. 
İskele meydanına, yol kenarındaki dubaların yıkılmak suretiyle  irişine tepki gösterilen TIR üzerine gelen değerlendirmeler, İnternet üzerinden yayın yapan yerel TV  kanallarının canlı yayınında iken, Vali Orhan Tavlı,  Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ı telefon ile aradı.

Başkan Gökhan, Vali Tavlı ile yaptığı telefon görüşmesinde şu ifadeleri kullandı: “Sayın valim o kişi yetkilendirmedim. Böyle bir şey bizden talep edilmedi. Adamı telefonla çağırmışlar. Adam dünyanın lafını yedi benden. Hakkında soruşturma açacağım. Haklısınız. Ben de gördüm tepemin tası attı. Sayın valim bu yazımızda da vardı. Şu Kale Grubu’nun meydanda tesisi var. Onun süresi doldu. O insanlara rica etsek, onu kaldırsalar oraya yapsak. Bunu önerdik, söyledik. Prefabrik rica etsek kaldırırlardı. Neresini önerelim sayın valim. Okul bahçesi olabilir. Hangi okul bahçesi sayın valim. Yıkılan Nedime Hanım’ın oraya mı? Sayın valim her yer olabilir yeter ki kamusal alan olmasın. Bizim ruhsat falan isteyecek halimiz yok. Bu  da sonuçta Cumhurbaşkanlığı’nın bir işi. Sayın valim neresini uygun gördüyseniz bakalım, yardımcı olalım. Çok teşekkür ederim sayın valim”

VALİ TAVLI, GÖKHAN’I İKİNCİ KEZ ARADI
Vali Tavlı, ilk telefon görüşmesinin ardından, CHP’ li  Başkan Gökhan’ı bir kez daha aradı. Bu görüşme sırasında, Gökhan’ ın vali Tavlı’ ya hitaben sözleri tam da şöyle geldi;
 “Sayın valim yanlış bilgi. Basın var ve belediye çalışanları var. Duymuşlar gelmişler sayın valim koca TIR. Size teşekkür ettim. Sayın valim sizi suçlamadım. Yanlış anlamayın. Size teşekkür ettim. Sayın valim sizinle ilgili bir şey söylemedim. Sizin bir şeyiniz yok. Buraya yapacak adam saygılı olacaktı. Gelecekti bana gösterecekti. Siz yapmıyorsunuz bir müteahhitti var. Beraber yapıyoruz ama bir insan gelir, ‘şuraya yapıyoruz, buraya yapacağız’ der. Size ne dediler, bir şey yok. Size teşekkür ettim. Sizi suçlamadım asla, öyle bir şey yok.  Bunu size kim söyledi. Bunları telefonda konuşamayalım. Baş başa da görüşürüz. Sıkıntı yok sayın valim. Basın abartmaz. Bu abartılmayacak. Size teşekkür ettim bunu bir kez daha söylüyorum.”
Yeni görev yeri, Valililer kararnamesi ile Muiğla olarak belirlenen, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ve Belediye Başkanı Ülgür Gökhan arasında gerçekleşen  telefon konuşmalarının ardından, adeta üzerine tartışma çıkan TIR konusu çözümlendi.
TIR ve malzemeler İskele Meydanı’ndan ayrıldı ve adres olarak dile gelen, önceki günlerde yıkılan  Nedime Hanım Kız Meslek lisesi bahçesine gitti.

Cuma Deren