Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanı Tonka, ‘Çevre Günü’ nedeniyle, çarpıcı ifadeler kullandı.

“Çanakkale'de birçok çevre faciası yaşanmaktadır...” vurgusu ile söze başlayan Tonka;
“Bunların hepsini dile getiriyoruz? Bu arada, nahteli çevreciler yeniden harekete geçeceklerini beyan ile Adalet Heykeli'nin orada bir basın açıklamasıyla Suya ve Ağaca sahip çıkacaklarını beyan ediyorlar...” diyerek, yaşanılacağa ilişkin manidar bir değerlendirmede bulundu. Şöyle dedi;
“Biz de gülüyoruz...”

İL PLAKA KODU İLE GELEN, İDDİALI SORU;
“SİZDE Mİ FETÖ’CÜSÜNÜZ?”
Çanakkale’nin il plaka kodu olan ’17’ rakamını taşıyan, 17’ nci sorusu, hayli iddialı ifadelerle gelen Tonka, 17’nci sorusunda; “Sizde mi FETÖ’ cüsünüz?”  diye sordu.

Güne özel vurgu;
“FACİA ÇOK, GÖREN YOK..!”

Çevre Gününe özel çarpıcı açıklama geldi. Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanı Bünyamin Nami Tonka, ‘Çevre faciası çok, gören yok” dedi.
Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanı Tonka, ‘Çevre Günü’ nedeniyle yapıtğı açıklamada, yanıtı merak konusu bir de soru yöneltti.
Tonka; “Ehibba dürüst müsünüz?” diye sordu.

GÖZLEMLEDİKLERİMİZ BİZİ GÜLDÜRÜYOR…
“Çanakkale'de birçok çevre faciası yaşanmaktadır...” vurgusu ile söze başlayan Tonka; “Bunların hepsini dile getiriyoruz? Bu arada, nahteli çevreciler yeniden harekete geçeceklerini beyan ile Adalet Heykeli'nin orada bir basın açıklamasıyla Suya ve Ağaca sahip çıkacaklarını beyan ediyorlar...” diyerek, yaşanılacağa ilişkin manidar bir değerlendirmede bulundu. Şöyle dedi;“Biz de gülüyoruz...”

SIRALI SORULAR, ÇARPICI İFADELER..
Çevre günü nedeniyle yaptığı açıklamasını, kişisel sosyal medya hesabından da Çanakkale kamuoyu ile paylaşan Tonka, sıraladığı soruları ve kullandığı ifadeleri ile hayli dikkat çekti.

“YOK OLAN ZEYTİNLİKLER DEDİK, BİRİLERİ SUSTU…”
İlk sorusu için, 1 diyerek söze giren Tonka; “Kaz Dağlarının körfez tarafında bulunan CHP'li Belediyelerin zeytinlikleri imara açarak yaklaşık iki milyon zeytin ağacının yok edilmesini biz gündeme getirdiğimiz de, bu arkadaşlar kış uykusundaydı ki, hiçbirini göremedik...” vurgusu yaptı.
Ardından, ikinci sorusunu dile getiren Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanı Tonka; “Ezine Araplar Boğazı'nda, morfolojik değişim oluşuyor... Biz bunu gündeme getirdiğimizde de bu arkadaşlar yoktular... Nerede olduklarını kendileri söylesin!
3- Çanakkale 'ye yapılacak Termik Santraller için biz yeri göğü inletirken bu arkadaşlar meseleyi görmezden geliyorlardı... Kendilerini hiç göremedik... Neredeydiler acaba? ...
4-Atikhisar Barajı sulama kanaletlerinin geçtiği tarım arazilerini ranta açan Çanakkale ve Kepez Belediyelerini biz protesto ederken bu arkadaşlar neredeydi acaba... Söyleseler de bilesek!
5- Karacaören tarafında bir milyon yılda oluşan ve yılda üç ürün alınacak tarım arazilerini ranta açan Çanakkale Belediyesini biz faş ederken bu arkadaşlar neredeydi acaba?” ifadelerini kulandı.

YA DENİZ CANLILARI?
Tonka’nın bir diğer sorusu ve tespiti ise, 36 mil uzunluğundaki Çanakkale boğazı üzerinden geldi. Tonka; “6” dedi ve ekledi;
“Yıllarca kanalizasyon sularını derin deşarj ile Boğaza veren Çanakkale Belediyesi, deniz içi canlılarından olan deniz süngerlerini yok ederken biz bunu gündeme taşıdığımızda bu arkadaşlar neredeydi acaba?
7-Yine, imar meselelerinde, vatandaştan yeşil alan ve park diye aldığı arsaları yine müteahhite vererek yeşil alan düşmanlığı yapan Çanakkale Belediyesini, biz gündeme taşır iken bu arkadaşlar neredeydi? Ha! Yok böyle bir şey derseniz, Nazım Demircioğlu Caddesi Eğitim Apartmanı, Üçel Apartmanı arasındaki, Efe Sokak'taki alan ne durumdadır... Bir açıklasalar da öğrensek! Yeşil alan ne olmuş? Bilsek... Buna bir sözünüz var mı?” diye sordu.
Tonka’ nın açtığı bir diğer başlık ve yönelttiği soru ise, ‘8‘ diyerek geldi.  Ve kullandığı ifadesi şu oldu;
“İngiliz Mezarlığının doğusu üç kata imarlı ve batısı dokuz kata imarlı... Bu faciayı nasıl açıklarsınız... Yüzde kaç imar uygulaması yapılmıştır... Otopark ve yeşil alanı neresidir? Yeşil ve doğa katliamına ve ranta geçit veren bu belediye için biz söz söylerken siz neredeydiniz?Açıklasanız da öğrensek!...
9-Eski su makinesinin çevresini çöplük yaparak çevreyi ve Sarıçay' ı kirletiyorsunuz... Bu işten ne zaman vaz geçeceksiniz... Yüz tır kamyonu çöpü ne zaman alacaksınız? Biz bu çevre Faciasını gündeme getirirken sizler neredeydiniz? Bu pislikleri görmemek için yoksa gözlerinize mil mi çektirdiniz? Yazık!Çok üzülürüm...
10- İnönü köprüsünün orada bulunan Sarıçay içindeki otoparklar kime tahsislidir... Kimler işletmektedir? ... Belediye'ye ne kadar ücret ödemekteler? ... Gelir vergisi ne kadar ödemekteler? ... Bir vergi kaçırması var mıdır?
Buraların yeniden düzenlenmesi ve halka hizmet için Belediye Encümen kararı aldınız mı? Aldıysanız uyguladınız mı? Yoksa ranta kurban mı gidiyor? Bazı şeylere göz mü yumuyorsunuz? Biz bunları gündeme getirirken bizim çevreci geçinen arkadaşlar neredeydi? Bir söyleseler de bilsek!
11- İnönü Köprüsü'yle DSİ arasındaki park nereye tahsisli? Şimdi kim işletiyor... İlk verilen alanla şimdi kullanılan alan  aynı ölçüde mi? Burasıyla ilgili bir kararınız var mı? Buradan kim  veya kimler nemalanmıştır? Bir anlatsanız da öğrensek...
12- Arıtmadan yapılan deşarj Sarıçay'ı kirletmektedir... Bu kirliliğe daha ne kadar göz yumacaksınız? İleri arıtma sistemi düşünüyor musunuz? Yine, Çanakkale su şebekesine bağlanmadan su alan bir tesis var mıydı? Varsa, son yirmi beş yılda Belediye'ye ne kadar ücret ödemiştir? Günümüzde ne kadar ödemektedir? Bir anlatsanız da öğrensek...
13- Sarıçay içinde yüz tır kamyonunu dolduracak deniz kabukluları atılmış... Buna kim izin verdi? ... Saraycık şeftalisine zarar veren bu olayı biz dile getirirken siz neredeydiniz?
14-Kayadere Köyü sınırları içinden, Hafriyat alan belediye, hangi Belediyedir?
Doğanın morfolojisini değiştiren bu belediyeye bir ceza kesilmiş midir? Kesilmişse ne kadar ceza kesilmiştir? Ödemeler nasıl yapılmaktadır?
Ha! Bu Çevre Günü dolayısıyla Çanakkale Belediyesi'nin, toprak ve hafriyat döküm alanı neresidir? Biz bu konuyu kamuoyuyla paylaşırken siz neredeydiniz? Bu yerleri bir gösterseniz de bir bilsek! Bu yerlerin neresi olduğunu bildirmek lütfunda bulunur musunuz?
15-Germen Siemens 'in yaptığı RES' lerle ilgili ÇED raporu ve izin almadan imalat yaptığını yerinde gördük ve gündeme taşıdık... İl Genel Meclisi 'nde engellenmesini sağladık... Ancak, altı CHP' li emperyalizmden yana oy kullandı... Biz, bunu şiddetle kınarken siz bu zatlarla ilgili ne gibi beyanda bulundunuz? Hiçbir beyanınızı göremedik... Emperyalizme işbirliği yapanlarla işbirliği yapanlar da bizim hedef tahtamızdadır... Siz bu konunun neresindesiniz?
 16- Derdimiz siyanürse şu an Lapseki'deki maden dört yıldır siyanür kullanıyor... Felaketse en büyüğü Lapseki' ye olacaktır... Biz, orayı önce püskürtmeliyiz... Çünkü, şimdi siyanür kullanıyor. Haydi gidip protesto edelim dedikçe duymazdan geldiniz! Burasıyla ilgili tek bir sözünüz yok! Neden acaba?”

İL PLAKA KODU İLE GELEN, İDDİALI SORU;
“SİZDE Mİ FETÖ’CÜSÜNÜZ?”
Çanakkale’nin il plaka kodu olan ’17’ rakamını taşıyan, 17’ nci sorusu, hayli iddialı ifadelerle gelen Tonka, 17’nci sorusunda; “Sizde mi FETÖ’ cüsünüz?”  diye sordu ve şu cümleyi kurdu;
 
 “17-Termik Santrallarla ilgili bir sözünüz yok! Diğer Altın madencileri ile ilgili hiçbir sözünüz yok! FETÖ'nün Koza Altın madenini biz gündeme getirdikçe siz görmezden geldiniz... Fetö madenleri için sözünüz yok! Acaba siz de mi FETÖ' cüsünüz?  Onların eylem arkadaşı mısınız? Burasıyla da ilgili bir şey söyleseniz de bir bilsek...
Son söz... Çanakkale yazık ediyorsunuz... Çevre ve doğa sizin gerçek derdiniz değil...
Nereden yönlendiriliyorsanız o ülkeye gidin ve Çanakkale' yi Çanakkalelilere bırakın...
Ha! Biz tüm madenlerin devletleştirilmesinden yana tarafız... Bu böyle biline...
Sarıçay sahipsiz değildir... Kimse sahip çıkmasa da, sonuna kadar mücadeleye devam edeceğim...
Şimdilik bu kadar... Bu yazının muhatapları bunlara cevap verirse iyi olur... Elimizdeki belge ve bilgileri İçişleri Bakanlığına da göndermeyi düşünüyoruz...
Ama, önce cevaplar...” dedi ve Çanakkale kamuoyuna hitaben; “Bilgi edinmeniz dileğiyle..” ifadesiyle sözlerini noktaladı.

Erdem Sürek