Koronavirüs döneminde esnafların kiralarının ötelenmesine rağmen, iş yapamayan esnaf zor bir dönem geçiriyor. Hükümetin esnafa verdiği kira desteği mülk  sahipleri tarafından da beklenirken ilk adım Akın Düzgören’den geldi. Düzgören Koronavirüs nedeni ile zor günler geçiren kiracısının kirasını yarıya indirdi. Düzgören, süreç sona erene kadar, destek olmak amacı ile kiracısından sadece kiranın yarısını alacak.
 
Çin’in Wuhan Kentinden başlayarak dünyaya yayılan Ülkemizde de görülen ilk vakanın ardından alınan tedbirler kapsamında, salgının yayılmasını önlemek için iş yerleri kapatılmıştı. Normalleşme sürecinin yavaş yavaş başladığı şu günlerde, uzun süredir kapalı olan dükkanlarının kirasını nasıl ödeyeceklerini kara kara düşünen esnaf, bir yandan da işlerini devam ettirmeye çalışıyor. Kiralar üç ay ertelense de zor durumda kalan çoğu kiracı esnafa mülk sahipleri destek oluyor.  Kiracısının yanında olan bir mülk sahibi de Akın Düzgören oldu. Düzgören,  bir süredir dükkanı kapalı olan ve zor zamanda iş yapamayan kiracısının kirasını yarıya indirdi.
 
Ayvacık İlçesine bağlı Bademli köyünden çocuk yaştan çıkan ve Çanakkale Merkeze yerleşen Akın Düzgören, Çanakkale merkezindeki tanınmış işyerlerinden birinde yıllarca hamallık yaptı. Ehliyet sınavını kazanarak sürücü belgesi sahibi oldu. Babasının da yardımı ile yıllar önce bir dükkân satın aldı. Hamallıktan elde ettiği parası ile elde ettiği cüzi bir rakamla kiraya verdi.  Yıllarca kiracılarının değişmesine rağmen, Düzgören’in verdiği fiyat hiç değişmedi.  Zor zamanda esnaflığın ne kadar zor yapıldığını Hamallık döneminde gören dükkan sahibi Akın Düzgören, Koronavirüs nedeni ile zor döneme girdiğimiz 82 günde iş yapamayan kiracısının yanında oldu. Zor zamanda iş yapamayan dükkanını gören ve kendini kiracısının yerine koyan Düzgören, indirime gitti ve kriz geçene kadar kiracısından sadece yarısını almaya karar verdi.
Zorlu süreçte kiracısına yaptığı indirim ile ilgili bir açıklama yapan Akın Düzgören “Kiracıların yerine kendimi koyunca ne kadar zararlı çıkacağımı düşündüm. Bir dükkân kiralandığı zaman hava parası, dekorasyon masrafı, elektrik, su depozitoları, muhasebeci, vergi vs kayıt masrafları, sigorta masraflarından sonra bir işyerinin kapanması ne kadar kötü. Orada çalışırken işsiz kalan işçiler ne yapacak. Tüm bunları düşünerek kriz geçene kadar kirayı yarıya indirme kararı aldım.  Kararımı kiracıma söylediğimde çok şaşırdı. Kabul etmek istemedi ancak ben ısrarla kararımın kesin olduğunu, kriz geçene kadar böyle olacak, kiranın yarısını alacağım dedim” ifadelerini kullandı.
 
Şerife Erdem