Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye genelinde Nisan ayında  konut satışları azaldı. Türkiye genelinde konut satışları nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 55.5 azalarak 42 bin 783 olurken Çanakkale’de ise yaru yarıya düştü. Geçtiğimiz yıl Nisan ayında Çanakkale’de  773 konut satılırken bu yıl 335 konut satıldı. Geçtiğimiz aya göre de satışların düştüğü Nisan ayında 335 konut, bir önceki ay olan Mayıs ayında ise 931 konut satıldı.

11 Mart itibari ile ülkemizde görülen İlk Koronavirüs vakasının ardından kapanan iş yeri, işten çıkarılan vatandaşlar, ihracatın azalmasına bağlı olarak ekonominin daralması ile devreye giren hükümet kredilerde kolaylık sağlasa da yatırımlar konuttan yana olmadı.  Hükümet koronavirüs ile mücadele kapsamında açıkladığı 19 maddelik pakette kredi alanına ilişkin de bazı değişiklikler yaptığını duyurmuştu. Konut kredisi kullanacak olan vatandaşları ilgilendiren bu düzenlemelerde vatandaşlar alacakları evin değerinin yüzde 90'ı kadar kredi kullanabilecekler. Bu oran daha önceki süreçte en fazla yüzde 80 olarak uygulanıyordu.  Hükümet tarafından alınan bu karara rağmen koronavirüsü salgını döneminde vatandaşlar kredilerini farklı alanlarda harcamak için çekti. Borsanın sürekli yükselmesinden dolayı inşaatlarını tamamlayamayan müteahhitlere bir darbe de Koronavirüsü indirmiş oldu.

Kredilerdeki faiz oranlarının indirilmesi, konut kredisi çekecek olan vatandaşlara kolaylıkların sağlanması gibi bir çok adımın atılmasına rağmen ne zaman sona ereceği belli olmayan koronavirüsü salgını döneminde vatandaşlar konut almaya yanaşmadı. Türkiye İstatistik Kurumu aylara göre yayınladığı konut satış raporlarında da konut satışlarının yarı yarıya indiği gözlendi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye genelinde Nisan ayında  konut satışları azaldı. Türkiye genelinde konut satışları nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 55.5 azalarak 42 bin 783 olurken Çanakkale’de ise yaru yarıya düştü. Geçtiğimiz yıl Nisan ayında Çanakkale’de  773 konut satılırken bu yıl 335 konut satıldı. Geçtiğimiz aya göre de satışların düştüğü Nisan ayında 335 konut, bir önceki ay olan Mayıs ayında ise 931 konut satıldı.
 
Nisan Ayında Çanakkale’de 335 Konut Satıldı
TÜİK Balıkesir Bölge Müdürlüğünden alınan bilgilere göre, Türkiye genelinde konut satışları 2020 Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %49,3 azalarak  42 783 olmuştur.  Balıkesir’de bir önceki yılın aynı ayına göre %61,2 oranında  azalış ile  685  konut satılırken, Çanakkale’de %56,9 azalış ile  335  konut satışı gerçekleşmiştir. Balıkesir' deki toplam konut satışları içindeki ikinci el satışların payı % 70,5 ile  483  konut olurken, ilk satışların payı ise %29,5 ile  202  konut olmuştur. Çanakkale' deki toplam konut satışları içindeki ikinci el satışların payı %71,6 ile  240  konut olup ilk satışların payı ise %28,4 ile  95  konut olmuştur.

Cuma Deren