Ülkemizde ilk Koronavirüsü vakasının görüldüğü 11 Mart’tan sonra önce okullar kapatıldı ardından 20 yaş altı sokağa çıkma yasağı getirildi. Koronavirüsünün yayılmasını önlemek amacı ile alınan bu karar sonrasında eve kapanan Çocuklar evlerinde çeşitli çalışmalar gerçekleştirerek vakit geçiriyor. Ancak son günlerde inişe geçen vaka ve ölüm sayısının ardından adım adım normalleşmeye gidilirken Cumhurbaşkanı 65 yaş üstü ve 20 yaş altı vatandaşlar için belirli günler ve saatlerde dışarı çıkma izni verildi. 4 saatlik  sokağa çıkma iznini dün kullanan 14 yaş altı minikler sokakları ve caddeleri doldurdu. Günler sonra sokağa çıkan minikler 4 saatlik özgürlüğün tadını çıkardı.

2020 yılının başında Çin’in Wuhan kentinden başlayarak dünyaya yayılan ve milyonları enfekte ederek binlerce kişinin de ölümüne neden olan Koronavirüsü ülkemizde de ilk vaka 11 Mart’ta görülmüştü.  İlk vakanın görülmesi ile Koronavirüsünün yayılmasını önlemek amacı ile bir dizi önlemler alınmıştı. Bu mücadele kapsamında alınan önlemlerden birisi de 20 yaş altı ve 65 yaş üstü vatandaşlara sokağa çıkma yasağı kısıtlaması durumuydu. Sosyal hayatta normalleşme adımlarının atılmasının ardından, kademeli olarak bu sokağa çıkma yasağı kısıtlaması da esnetilmeye başlandı.   Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklaması ile sokağa çıkma kısıtlaması bulunan yaş gruplarına haftanın bir günü sokağa çıkma izni gelmişti. Sokağa çıkma izni kapsamında 65 yaş ve 65 yaş üzerindeki vatandaşlar Pazar günü yaklaşık 50 gün sonra saat 11.00 ila 15.00 saatleri arasında sokağa çıkmışlardı.  Din ise 14 yaş ve altı yaş grubunda olan çocuklar ve gençler sokağa çıktı. Saat 11.00 ila 15.00 saatleri arasında sokağa çıkmam izinlerini kullanan minikler 4 saatlik özgürlüklerinin tadını çıkardılar.

3 Nisan’ dan bugüne kadar sokağa çıkma kısıtlaması bulunan 14 yaş ve altı çocuk ve gençler saatler 11.00’i gösterdiğinde adeta kendilerini sokağa attılar. Çanakkale sokakları saat 11.00’den sonra hareketlenmeye başladı ve hareketlilik  dakikalar geçtikçe arttı. Belirli yaşa gelmiş çocukların arkadaşları ile birlikte sokağa çıktıkları gözlenirken belirli bir yaşın altında olan çocuklar ise anne ve babaları ile sokağa çıkma izinlerini kullandılar.

Sokaklar 23 Nisan Gibi Oldu
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını evlerinde kutlayan, sadece balkona kadar çıkabilen çocuklar dün, 43 gün aradan sonra sokağa çıkma yasağının 4 saatliğine kaldırılması ile  sokaklar bayram yerine döndü. Özgürlüklerinin tadını çıkaran çocuklar gerek bisikletleri ile gerekse yakın arkadaşları ile tekrar bir araya gelerek sokaklarda koştular. 23 Nisanda eğlenemeyen çocuklara kurumlar tarafından  çeşitli hediyeler verdi. 
 
Parklar ve Sokaklar Yeniden Çocukların Oldu
43 gündür evlerinde kalan  14 yaş altı çocuk ve gençlerin sokağa çıkma izninin başlaması ile birlikte özellikle cumhuriyet meydanı çocukların oyun alanı oldu. Bisikletini, kaykayını alan çocuklar Cumhuriyet Meydanını oyun alanı olarak kulandı. Uzun süredir  evde kalan çocukların mutluluğu görülmeye değerdi. Cumhuriyet Meydanında 3 Nisan’ dan buyana biriktirdikleri enerjiyi oyun oynayarak ve koşarak atan çocuklar acıkınca öğlen yemeklerini de Cumhuriyet Meydanında yediler. Bu arada 2. Kordonda yasak olan sahil şeridi çocuklar ve aileleri tarafından ihlal edildi. Çocuklar 2. Kordonda bisiklete ve kaykaylarına binip eğlenirken bazı çocuklarında sahilde kumda oyun oynadıkları gözlendi. Ancak çocukların bu faaliyetleri emniyet kuvvetlerinin gelip uyarıda bulunması ile sona erdi.

 Başkan Gökhan Minik Hemşehrilerini Sokakta Karşıladı
 Çanakkale Belediyesi tarafından,  belirli saatler arasında dışarıya çıkabilen çocuklara moral amaçlı balon dağıtımı gerçekleştirildi. Salgın hastalık riskine yönelik önlem çalışmaları kapsamında uzun bir süredir sokağa çıkma kısıtlılığı bulunan ancak dün belirli saatlerde dışarıya çıkabilen 0-14 yaş arası çocuklar, Çanakkale Belediyesi tarafından renkli balonlarla buluşturuldu. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da balon dağıtım etkinliğine katılarak, kentli çocuklara moral verdi.  Başkan Gökhan “İki aya yaklaşan karantinadan sonra evlerinden çıkan 0-14 yaş arası çocuklarımızın yüzlerinde tebessüm, kentimiz sokaklarında ise şen kahkahaları yankılansın diye rengarenk balonlarımızı dağıttık. Gelecek güzel günler için #EvdeKalÇanakkale” mesajını verdi.  Etkinlik kapsamında, İskele Meydanı, Kordonboyu, Demircioğlu Caddesi Aygaz Kavşağı (Eski Fen Lisesi önü), İsmetpaşa Mahallesi Çataltepeliler mevkii, Özgürlük Parkı ve Barbaros Muhtarlığı önü ile Esenler bölgesinde sabit olmak üzere mobil araçla da balon dağıtımı gerçekleştirildi.
 
Cuma Deren – Şerife Erdem