DİSK Genel İş, Grev Sinyali verdi, Tarih gösterdi…
CHP’ li Çanakkale Belediyesi ile Sendika arasında geçen ve Kadrolu üyeleri kapsayan görüşmelere yönelik çarpıcı bir açıklama geldi.
2019 yılında başlanılan ve 2020 yılını kapsayan toplu iş sözleşmesi için sesini yükselten Sendika Yönetimi;
“Bugüne kadar yapmış olduğumuz Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde ne yazık ki anlaşma sağlanamamıştır.
Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşulların Covid 19 salgınıyla birlikte daha da kötüleşmesi an meselesidir.
Açlık sınırının 2.341 TL yoksulluk sınırının 8.098 TL olduğu bu günlerde, tarafımıza yapılan zam teklifi maalesef çok yetersizdir.” diye çıkıştı.
Belediye Başkanı Yardımcıları ile yapılan görüşmelerinin olumlu geçmesine rağmen tam imzaların atılacağı zamanda sözleşmelerin iptal edildiğini belirten Disk Genel-İş Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Metin Ceylan;
“2019 yılında imzalanan Toplu iş Sözleşmesi ile yıllık ortalama enflasyon oranı %20 iken üyelerimize % 15 zam yapılmış, Belediye Başkanı Sayın Ülgür Gökhan 2. altı ay için yeniden değerlendirme yapılabileceğini belirtmiş olmasına rağmen, 2. Altı ay zam oranı için görüşme taleplerimiz karşılıksız kalmıştır.” ifadesiyle, dikkat çekici bu detayı kamuoyuyla paylaştı.
ADIM ADIM, GREVE DOĞRU..!
Disk Genel-İş, Grev sinyali verdi. CHP’ li Çanakkale Belediyesi ile Sendika arasında, Kadrolu üyeler için, İç İşleri Bakanlığı’ndan aldıklarına dikkat çektikleri yetki ile 2019 yılında başlayan görüşmelere ilişkin konuşan Sendika Başkanı Metin Ceylan, olası grev tarihini verdi.
“2020 yılını kapsayacak toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde sürenin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Bugüne kadar yapmış olduğumuz Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde ne yazık ki anlaşma sağlanamamıştır. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşulların Covid 19 salgınıyla birlikte daha da kötüleşmesi an meselesidir. Açlık sınırının 2.341 TL yoksulluk sınırının 8.098 TL olduğu bu günlerde tarafımıza yapılan zam teklifi maalesef çok yetersizdir.” diyen Başkan Ceylan, konuya ilişkin çarpıcı bilgileri sıraladı.
SON ANDA GELEN İPTAL..
Belediye Başkanı Yardımcıları ile yapılan görüşmelerinin olumlu geçmesine rağmen tam imzaların atılacağı zamanda sözleşmelerin iptal edildiğini belirten Disk Genel-İş Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Metin Ceylan,
“2019 yılında imzalanan Toplu iş Sözleşmesi ile yıllık ortalama enflasyon oranı %20 iken üyelerimize % 15 zam yapılmış, Çanakkale Belediye Başkanı Sayın Ülgür Gökhan 2. altı ay için yeniden değerlendirme yapılabileceğini belirtmiş olmasına rağmen, 2. Altı ay zam oranı için görüşme taleplerimiz karşılıksız kalmıştır. Enflasyon oranları altında kalan zam oranları ile birlikte ücretlerimizin alım gücü gün geçtikçe düşmektedir. Çanakkale Belediyesi ile Sendikamız arasında yaklaşık 2 ay önce gerçekleştirdiğimiz Çanakkale Belediyesi’nin Değerli Belediye Başkan Yardımcılarının tamamının katılım sağladığı Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde anlaşarak masadan kalkılmış, tarafımıza Belediye Başkanı Sn. Ülgür Gökhan ile görüşüp dönüleceği söylenmiş, hatta şehirden ayrılmamamız istenmiş, akşam saatlerinde Toplu İş sözleşmesinin imza altına alınabileceği belirtilmiştir. Daha sonra ne olduğunu bilmediğimiz sebeplerle anlaşma ne yazık ki iptal edilmiştir” dedi.
“Zor Günde Yevmiyemizi Ödeyin..”
“Geçinebileceğimiz ücreti talep etmek, en doğal hakkımızdır” diyerek, dikkat çekici çıkışa imza atan Sendika Başkanı Ceylan’ ın dile getirdiği iddiası hayli dikkat çekti.
Koronavirüs nedeni ile zor durumda kalan işçilerin 1 Eylül tarihinden beri 7 aylık süreçte 30 yevmiyesinin verilmediğini ileri süren Disk Genel-İş Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Metin Ceylan, bu zor süreçte yevmiyelerin verilmesini istedi.
Başkan Ceylan; “ Gecesini gündüzüne katarak salgına rağmen Çanakkale Halkına en iyi hizmeti verebilmek için çalışan emekçiler olarak talebimiz nettir.
Geçinebileceğimiz ücreti talep etmek en doğal hakkımızdır. Covid 19 salgınına bağlı olarak kapanan işyerleri ile birlikte bazılarımızın eşleri bazılarımızın çocukları ne yazık ki işsiz kaldılar. Aile ekonomimiz ciddi yaralar aldı. Yaralarımızı hep birlikte sarmak zorundayız. Sosyal Belediyecilik anlayışı ile yönetilen Çanakkale Belediyesi Başkanı Sn. Ülgür Gökhan’ dan emekçilerine hak ettikleri ücret zammını vermesini ve yürürlükte olan toplu İş Sözleşmesine göre 1 Eylül 2019 tarihinde ödenmesi gereken fakat üzerinden 7 ay geçmesine rağmen ödenmeyen 30 yevmiyelik ikramiye alacağımızın emekçilerimizin en çok ihtiyacı olan bu günlerde ödenmesini talep ediyoruz” dedi.
Sözleşmelerimiz Yenilenmezse Greve Gideriz
Sözleşmelerin 24 haziranda sona ereceğini de hatırlatan Ceylan, sözleşmelerin yenilenmemesi halinde greve gideceklerini belirterek “Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri süresinin 24 Nisan 2020 tarihinde bittiğini, Sendikamız Genel Yönetim Kurulu’nun Toplu İş Sözleşmesi Kanunu gereğince Grev kararı almak zorunda olduğunu Kamuoyunun bilgisine sunarız” dedi.
Cuma Deren