Koronavirüs salgınını önlemek amacı ile İç İşleri Bakanlığı Tarafından geçtiğimiz hafta 81 İl valiliğine gönderilen Pazar yerine ilişkin yeni genelgede belirlenen tedbirler, dün gerçekleştirilen Salı Pazarında uygulandı. Vatandaş ve esnafın bireysel önlemleri yanında Çanakkale Belediyesi de Pazar yerinde önlem aldı. Pazar yerinin giriş ve çıkışlarına el dezenfektan noktaları oluştururken Tezgah aralıkları da belirlenen ölçülerde tutuldu.
 
İç İşleri Bakanlığı tarafından geçtiğimiz hafta Koronavirüs tedbirleri kapsamında 81 İlin valiliğine gönderdiği genelge kapsamında halk pazarına yeni düzenlemeler getirmişti.  Kamuoyunda sosyete pazarı olarak adlandırılanlar başta olmak üzere, sergi ve tezgâhlarda giyim, oyuncak, süs eşyası, çanta vb zaruri olmayan ihtiyaç maddelerinin satışının yapıldığı tüm pazarların faaliyetleri 27 Mart saat 17.00 itibariyle geçici bir süreliğine durdurulmuştu.  Vatandaşların sebze, meyve, tahıl, bakliyat, temizlik malzemesi gibi temel gıda/temizlik  maddelerini satanları ise tezgah açma izni verilmişti.

 Bu kısıtlamaların yanı sıra Mevcut Pazar yerlerinde ve yoğunluğu dağıtmak için belirlenen yeni pazar/satış yerlerinde her bir satış yeri (tezgah/sergi) arasında en az 3 metre mesafe olacak şekilde pazar/satış yerleri düzenlenme kararı alınmıştı. Bakanlık tarafından 81 İlin Valiliğine gönderdiği bu genelge kapsamında dün Salı Pazarında esnaf belirlenen kurallara göre tezgahlarını açtı. Vatandaşların en çok kullandığı Salı Pazarında Çanakkale Belediyesi de enfeksiyonun yayılmasına karşın tedbirlerini aldı. Pazarın giriş ve çıkışlarına el dezenfeksiyon noktaları kuruldu. Böylece vatandaşlar hem Pazar öncesi hem de Pazar sonrası ellerini dezenfekte etme fırsatı buldu. Esnaflara yönelik ise Pazar kurulmadan bir gün önce tezgahların kurulacağı alanlar ilaçlama yöntemi ile dezenfekte edildi. Pazarın açıldığı gün ise esnafa maske ve eldiven dağıtıldı. 
Salı Pazarında yapılan çalışmalar ile ilgili Belediyeden yapılan açıklamada “Kent genelinde yürütülen kapsamlı dezenfeksiyon çalışmalarının yanı sıra, kentlilerin de bireysel önlemlerini alabilmeleri amacıyla pazaryerlerinin giriş noktalarına dezenfeksiyon sıvıları yerleştirilirken, tüm pazaryerleri kurulum gününden önce de Çanakkale Belediyesi tarafından dezenfekte ediliyor.  Son olarak, pazaryerlerinde bulunan satış tezgahları arasında da sosyal izolasyonun sağlanması amacıyla yaklaşık üçer metrelik mesafeler oluşturuldu. Öte yandan, tüm bu önlemlerin yanında kentlilerimiz tarafından da kişisel önlemlerin alınması, dezenfektan kullanılması ve Pazar alanında bulunurken 1 metrelik sosyal mesafenin korunması da önem arz ediyor” denildi.
 
Şerife Erdem