Türk Tarihçi Prof. Dr. Reyhan Körpe, önemli bir keşfe imza attığı alanda, 147 yıl önce Alman tüccar ve arkeolog Heinrich Schliemann’ ın Arkeoloji tarihine geçen hırsızlığına atıfta bulunurcasına, Define avcılarını suçüstü etti.
105 yıl önce, 7 Düvel’e karşı Kahramanca savaşılan, Destan yazılan coğrafyada Gelibolu’dan ses veren Prof. Dr. Körpe, “Tarihe Sahip Çık, Dünya Bilsin” dercesine, Define avcılarını enseletmeyi bildi.

TARİHE GEÇEN KEŞFE İMZA ATTI, TALANA DUR DEDİ…
Prof. Dr. Körpe, Dünyanın en kanlı savaşlarının yaşandığı coğrafyada, Eceabat’ ın Kilye Koyu’nda,  2017 yılında arkeolojik yüzey araştırması yaptığı sırada bir keşfe imza atmıştı.
Roma İmparatorluğu’nun İtalya dışındaki en önemli şehirlerinden olan iki bin yüz yıl önce kurulmuş ‘Coela Antik Kenti' ni keşfetmişti.

DEFİNE AVCISINI AVLADI, GÜNDEM OLDU
SANKİ KORONA’ YI BİLE UNUTTURDU…!
Medeniyet beşiği olan Çanakkale’de, Gelibolu yarımadasında, Eceabat yakınlarında 2 Bin Yıllık Antik Kenti Soymaya Kalkan Defineciye suçüstü yaptıran Türk Profesör’ ün bu tavrı, adeta günün konusuna dönüştü. Herkesin dilindeki Koronavirüs’ü bile unutturdu.
 
TARİH VE DESTAN YAZILAN COĞRAFYA’ DA,
TARİH KAŞİFİ,  DEFİNE AVCISI AVLADI…!
Türk Profesör, Tarih ve Destan yazılan coğrafyada, Arkeoloj tarihinin yüz karası bir vakaya atıfta bulunurcasına,  Tarihe sahip çıktı. Define avcısı avlayıp, adeta bir tarih daha yazdı.
147 yıl önce Alman tüccar ve arkeolog Heinrich Schliemann’ ın kazı yaptığı Truva Antik kentinde bulduğu hazineleri çalıp,  Arkeoloji tarihine geçtiği coğrafyada, tarihi bir ders verircesine olay yaşandı.
Çanakkale Onsekiz Mrat Üniversitesi (ÇOMÜ) profesörlerinden Arkeolog Körpe, 105 yıl önce Tarih ve Destan yazılan coğrafyada bir arkeolojik keşfe imza atmıştı. Türk Profesör Define avcılarını suçüstü edip,”Tarihe Sahip Çık, Dünya Bilsin” dercesine bir farkındalığa imza attı.
Arkeoloji tarihine, adeta  ‘Hırsız Arkeolog’ diye geçen Alman Schliemann 1873'te Truva hazineleribulmuş ve yurt dışına kaçırmıştı. Dahası, çaldığı hazineleri karısına takıp takıştırmıştı.

YAPTIĞI AV GÜNDEM OLDU,
KORONAYI BİLE UNUTTURDU…
Medeniyet beşiği olan Çanakkale’de, Gelibolu yarımadasında, Eceabat yakınlarında 2 Bin Yıllık Antik Kenti Soymaya Kalkan Defineciye suçüstü yaptıran Türk Profesör’ ün bu tavrı, adeta günün konusuna dönüştü.  Herkesin dilindeki Koronavirüs’ü  bile unutturdu.
Dünya Savaş tarihinin en kanlı muhaberelerine sahne, Şehitler Coğrafyası Çanakkale’ nin Eceabat ilçesi yakınlarında,  Kilye Koyu’ nda, 2017 yılında arkeolojik yüzey araştırması yaptığı sırada tarihe geçen bir keşfe imza atan Prof. Dr. Reyhan Körpe,  bu keşfi ile Roma İmparatorluğu’  nun İtalya dışındaki en önemli şehirlerinden olan ve iki bin yıl önce kurulmuş Coela Antik Kenti' nin yerini tespit etmişti.

DEFİNE AVCILARINI AVLADI, ADETA BİR TARİH DAHA YAZDI… 
Türk Arkeolog Prof. Dr. Körpe, geçen Eylül’ de keşfini yaptığı antik kentin bulunduğu bölgede, yüzey araştırmalarını sürdürür iken, talan girişiminin izlerine rastladı. 
Bir baraka kurup, içinde olduğu gibi çevresinde de, tarımsal çalışma yapıldığı görünümü ile kazılar gerçekleştirildiğini saptadı.
Adını Şanlı Deniz Zaferi’nde alan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Reyhan Körpe, 2012 yılından bu yana Eceabat ilçesinde arkeoloji yüzey araştırmaları yaptığından,  hayli dikkat çeken durumun peşini bırakmadı.
Kilye koyu civarında, 4 farklı antik yerleşim ve höyüklerin varlığını da tespit eden Prof. Dr. Körpe,  Son olarak 2017 yılında bölgede çalışırken Roma İmparatorluğu’nun Gelibolu Yarımadası'nda bulunan eyalet başkenti  ‘Coela Antik Kenti' nin yerini bulmuş,  Antik Kentin tamamının toprak altında kaldığını belirlemişti.
Toprak altında kalan antik kentin yüzey kısmında gerçekleşen araştırmalarda,  kente ait mimari kalıntılar, seramik ve mozaik parçalar yanı sıra, çok sayıda sikke’ ye de rastlanmıştı.
Araştırmalarını sürdüren Prof. Dr. Körpe, geçtiğimiz Eylül’ de ikinci bir keşfe imza attı. Define Avcılarının Antik sahada konuşlandığını saptadı.
,
BARAKA İÇİNDEŞ DEFİNE ÇUKURU, İÇİNDE DE AVCI..
Prof. Dr. Körpe, Baraka’nın kapısının açık olduğun görünce içeriye baktı, gözlerine inanamadı.
Birinin yaklaştığını fark eden ve çukurda kazı gerçekleştirdiği belirlenen kişi, duyduğu sesler üzerine merdiven yardımıyla çukurdan çıkınca, Prof. Dr. Körpe'ye yakalandı.
 Arkeolog Körpe’nin birkaç sorusuna, 'çukurda Su arıyorum' yanıtı ile karşılık veren kişiyi,  telefonla aradığı Eceabat İlçe Jandarma Komutanlığı'na ihbar etmesi ile, define avcısı, bir güzel avlandı.
 Olay yerine gelen jandarma, gözetim altına alıp sorguladığı şüphenin kazı yaptığı arazinin kendisine ait olduğunu, daha öncede zeytin fidanı dikmek için çukur kazdığını, antik kalıntılar bulduğundan defne avcılığına soyunduğunu belirledi.

Haber; Erdem Sürek  Fotoğraflar: (DHA)