Çevre Federasyonu Başkanı Tonka’ dan, Sarıçay tanımı;
“Eline Soksan, Hangi Mikrop Bulaşacak Belli Değil..!”
Çanakkalelilerin hatıralarında yeri olan, eşsiz güzellikten söz eden Tonka’nın ifadeleri, sanki bin yıl öncesini anlatır gibiydi;
“İÇİNDE YÜZÜLÜR,
SUYU İÇİLİR,
BALIK TUTULURDU…!”
Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanı Bünyamin Nami Tonka, içi ve kıyısı Çöplüğe dönüşen Sarıçay için, sesini yükseltti.
Çanakkalelilerin, bir dönem  güzel hatıralar biriktirdiği Sarıçay için, çığlık atmalarının yerinde olacağını savunan Tonka; “Çanakkale Sarıçay’ına sahip çıkmalı” dedi.

Sarıçay için düşündüren vurgu;
“DEĞERİ BİLİNSE,
YAŞAMA DEĞER KATACAK..”

Benzeri bir başka şehirde olsa, ‘Yaşam Pınarı’ kabul edilecek Projelerin adresine dönüşeceğine vurgu yapılan Sarıçay için, çarpıcı sözler edildi.
Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanı Bünyamin Nami Tonka oldu, günler önce dikkat çektiği Sarıçay için tek bir adım atılmamasına ateş püskürdü.
Bir bölümü Çanakkale-İzmir çevre yolunu kapsayan Sarıçay’ın akış güzergahı üzerindeki kirliliğe ayrı bir dikkat çeken Tonka, “Ne buldular ise atmışlar. Sarıçay böylelikle çok türlü çöplüğe dönüştürülmüş” dedi.

KİMSAYASAL İÇERİKLİ ÇÖPLER DE VAR,
MOLOZ, TALAŞ, EVSEL ATIKLAR DA..!
Çanakkale’ nin eşsiz güzellikteki değerinin, tamamen doğal olduğu yıllarında,içinde yüzülebilen, suyu içilebilen ve hatta balık tutulabilen bir mekan olduğunu hatırlatan Tonka;
“Şimdilerde öyle mi ya.. ?” diye sordu, “Parmağınızı içine soksanız, hangi tür mikrop bulaşacak belli değil” diye de ekledi.
Sarıçay’daki çöp yığınlarına gösterdikleri tepkiye karşın, hlen adım atılmamasına dikkat çeken Tonka; “Sarıçay’ın akış güzergahı boyunca görülen farklı türden çöp yığınlarını kim oluşturuyor, neden müsade ediliyor anlamak mümkün değil.” dedi.

DENİZLERDE RASTLANILAN TÜM ÇÖPLER, SARIÇAYDA DA MEVCUT..
Mavi vatan diye atanılmadığı denizde rastlanılan çö türlerinin, Sarıçay’ı da kapladığının altını çizen Bünyamin Nami Tonka; “Çöp türleri arasında yok yok. Evsel atıklardan, kimyasal içerikli maddelere, otomobil lastiğinden, inşaat atığına, molozdan, çuval çuval talaşa, ne ararsan atmışlar. “ şeklinde konuştu.
Çöp dağlarını oluşturan atıklar arasında, mobilya ve elektronik eşya kalıntılarını da görmenin mümkün olduğunu söyleyen Tonka; “Şehrin yeni yapılaştığı bazı alanlar bu çöp manzaraları ile karşı karşıya. Apartmanlar çöplük manzaralı. “ şeklinde konuştu.

HATIRALAR BİRİKTİRDİK, BALIK TUTTUK, İÇİNDE YÜZDÜK..
Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu olarak, Sarıçay mücadelelerinin ta ki Sarıçay kurtarılana kadar süreceğini belirten Tonka şunları söyledi;
“Bunu da, çocukluk anılarımızın önemli bölümünü kaplayan Sarıçay için yapacağız. Bundan sonraki nesil de, tıpkı bizler gibi Sarıçay’ da güzel anılar biriktirebilmeliler. 
Bir dönem Çanakkalelilerin, içinde yüzebildiği, suyunu içebildiği, hatta balık tutabildiği Sarıçayı eski haline getirmek, hepimizin görevi olmalı”
Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanı Bünyamin Nami Tonka, Sarıçay’da görülen çöp yığınlarının ürkütücü boyutunu gösterir iken;” CHP’li Çanakkale Belediyesi, bölgedeki sorunun çözümüne dair hiçbir çalışma yürütmemekle, neyi amaçlamaktadır” diye de sordu.
Tonka, “Çanakkale’de bulunan Sarıçay, bir başka şehirde var olsa, üzerine kafa patlatılır, yaşama ilişkin kalıcı projeler geliştirilir ve uygulanır. Değeri bilinip daha da ederli hale getirilir. Bir yaşam pınarına dönüştürülür.” İfadelerini kullandı.

SARIÇAY BAŞTA, GÖZLEMLEDİĞİMİZ İÇLER ACISI HAL, BİZİ ÇEVRECİ  YAPTI..
Kirlenirliği sürekli artan Sarıçay başta, Mavi Vatan diye tanımladığı Çanakkale Boğazının sahil şeritlerinde gözlemledikleri kirliliğe çare bulunamamasının, Çanakkale aşığı birçok arkadaşı ile kendilerini çevreci yaptığını anlatan Tonka; “Sözde değil, Çanakkale’nin geleceği için gerçek çevreci olduk. Biz Çanakkale’nin tarihi ve kültürüyle ilgilenirken, çevresiyle ve doğasıyla da ilgilenmek zorunda kaldık. Şu anda görmüş olduğumuz bu Sarıçay, denizden itibaren baraja kadar olan bölgede 1oo metreyi aşan genişliğe sahipti. Çöpler ve çöp dağları, Sarıçay’ın yatağını daralttıkça daralttı.” redi.
Sarıçay’ın morfolojisi, yani şeklinin değiştiğini görmezden gelmenin, şehre ihanet olduğunu savunan Tonka; “Sarıçay yıllardan beridir bir çöplük olarak kullanılıyor. Buna niçin dur diyen olmuyor?
Bu konuda Çanakkale Belediyesi’ne de önemli görevler düşmez mi?  Bu kirliliğe karşı,  müdahil olmak konusunda niçin  bir adım dahi atılmaz?
Çanakkale Belediyesinin inşaat hafriyat döküm alanının olmaması, inşaatlardan çıkan toprakların döküm alanının olmamış olması, bu durumun başlıca nedeni midir?” diye de sordu.
Neredeyse, yarım asra yakın süredir, Çanakkale’ yi CHP’ li Belediye’nin yönettiğini anımsatan Tonka; “Çanakkale’yi CHP'li bir zihniyet yönetiyor ve bu zihniyet çok çevreci olarak geçiniyor.
Ama gelin görün ki, şu tanık olduklarımız, ‘Hani çevrecilik?’ dedirtmeye yetiyor.
Tamamen çöplüğe dönmüş,  toplum sağlığı açısından da endişe verici görüntünün hakim olduğu Sarıçay,   tamamen Çöp kanalı olma durumuna gelmiş. Bu bir Çevre faciadır.” dedi.

Cuma Deren