Çanakkale Kırım ve Dobruca Tatarları Kültür ve Dayanışma derneği tarafından oluşturulan Başbakanlık Akraba Toplulukları tarafından da desteklenen buluşma gerçekleşti.
‘Çanakkale Ruhu ile Tarihi Alanların kurulması ve Sahiplenme’ projesi kapsamında,  Çanakkale’ye getirilmesi planlanan 160 kişilik  Romanya Tatar Trükleri’nin 40 kişilik ilk heyeti proje kapsamında kentte.

Aralarında Romanya Mecidiye Belediye Başkanı Valentin Vrabie’nin de bulunduğu üniversite Öğretim Elemanları, Öğrenciler, İş Adamları  ve Romanya Tatar Türkleri Çanakkale’ye geldi.  Valilik ve Sivil Toplum kuruluşlarının yanı sıra tarihi alan ve turistik yerleri de gezen heyet Çanakkale’ye hayran kaldıklarını söyledi.
Gezi sonunda konuşan Çanakkaleli Turizmciler ise, “Çanakkale ülkemizin en batısında olduğu için Balkanlara açılan kapı olması gerekiyor. Bu doğrultuda yaptığımız çalışmalar sonucunda, öncelikle Romanya Belediye Başkanı Valentin Vrabie ve misafirlerimizi Çanakkale’ye getirdik. Önümüzdeki günlerde Çanakkale’ye 4 grup olmak üzer toplan 160 kişi Romanya’dan Çanakkale’ye gelecek.  Romanya’da Kırım Türklerinin yaşadığı bir merkez vardır orası da Mecidiye’dir.  Osmanlı Padişahı Abdülmecid Balkan Savaşının ardından Kırım Türkleri için sıfırdan bir şehir yaptırdı ve buraya Kırım Türklerini yerleştirdi.  Biz de Kırım Türklerinin tarih boyunca çektikleri o çilelere hem ortak olmak hem de günümüzde yaşanan olaylara sesiz kalmamak için Mehmet Niyazi Derneği ile iletişime geçtik ve onları Çanakkale’ye davet ettik” dedi. 

Bağlarımızı Daha da Sağlamlaştıracağız…
Çanakkale’ye gelmekten büyük bir memnuniyet duyduklarını dile getiren Romanya Mecidiye Belediye Başkanı Valentin Vrabie  “Mecidiye şehrinin Belediye Başkanı olmaktan gurur duyuyorum. Çünkü tarihi olan bu şehrimiz Sultan Abdulmecid’in ismini taşıyor.  Oradaki Türk dernekleri de Mehmet Niyazi Derneğinin daveti ile Çanakkale’ye gelerek, buradaki Türklerden ve buradaki Tatarları tanımaktan gurur duyuyorum.  Bu iki şehir arasında bir çok benzerlik var. Bunlardan biri de, iki şehrin de Osmanlı sultanlarının kurmuş olmasıdır.  Çanakkale, Fatih Sultan Mehmet Tarafından, bizim Mecidiye’de Sultan Abdülmecid tarafından kurulmuştur.  Buraya gelmemizin bir diğer nedeni de iki toplum arasında ekonomik, sosyal, kültürel  bağları sağlamlaştırmak.  Yaptığımız bu ziyaret bir başlangıçtır ve bunun devam edeceğine inanıyoruz.  Biz de gerek Türk halkını gerekse Çanakkalelileri Romanya’ya davet ediyoruz” dedi.
4 etap halinde gerçekleşecek projenin ilk 40 kişilik  grubunun  ardından ikinci grup 8 Ekimde Çanakkale’ye gelecek. Üçüncü Grup 15 Ekimde gelirken kalan son Grup ise 22 Ekimde Çanakkale’ye gelecek. 
 


Kaynak: Haber Merkezi