Hızlıca artan küresel ısınma ile kuraklaşan dünyamızda özellikle içme suyu kullanımında yapılan çalışmalar tüm ülkede devam ederken Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğü de Kuraklıkla mücadele kapsamında hazırladığı 2018-2021 yılları arasında uygulanacak kuraklık eylem planının 2020 değerlendirmesini gerçekleştirdi. Tüm paydaşların katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda 2020 Kuraklıkla mücadele yol haritası belirlendi.
Çanakkale'de, "Tarımsal Kuraklık İl Kriz Yönetimi 2020 Yılı Değerlendirme Toplantısı" İl Tarım ve Orman Müdürlüğü toplantı salonunda yapıldı. Toplantıya; Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Çanakkale Meteoroloji Müdürü Mustafa Yıldız, Çanakkale TKDK İl Koordinatörü Hasan İskender, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümünden Öğretim Görevlisi Doçent Dr. İsmail Taş, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Şube/İlçe Müdürleri ve teknik personel, Devlet Su İşleri 252. Şube Müdürlüğü, Çanakkale İl Özel İdaresi ve Çanakkale Belediyesi'nden temsilciler ile teknik personel, Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi Başkanı, Ziraat Odası Başkanları, Sivil Toplum Kuruluşları Başkanları ve Sulama Kooperatiflerinin temsilcileri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ yaptı. Karadağ konuşmasında toplantının önemine ve kuraklığın sebeplerine değinerek " Kuraklık; dünyada meydana gelen 31 doğal afetin içinde, etki alanı en geniş ve etki süresi en fazla olan doğal afetlerin başında gelmektedir. Çok yavaş gelişerek belirli bir süreçte oluşan bu doğal olayın, devam süresi uzadıkça sonuçları da çok tehlikeli boyutlara ulaşmaktadır.  Günümüzün en ciddi küresel problemlerinden olan kuraklığı kısaca tanımlamak gerekirse; yağışın, uzun yıllarda meydana gelen yağış ortalamasının, altında gerçekleşmesidir. Tarımsal kuraklık ise; bitkinin Kök bölgesinde büyüyüp gelişmesi için yeterli nemin bulunmaması durumu olarak ifade edilir” dedi.

Su Miktarları Belirlendi
Çanakkale İl Tarım ve Otman Müdürlüğü olarak 2018-2021 yılları arasında uygulanacak kuraklık eylem planı hakkında bilgiler veren Erdem Karadağ “Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak 2018-2021 yıllarını kapsayacak kuraklık eylem planını hazırladık ve bu plan Bakanlığımız tarafından onaylandı. Hazırladığımız Kuraklık Eylem planında sulama amaçlı kullanılan her baraj ve gölet sulama alanı için ayrı ayrı olmak üzere değişik su kısıtlarında (% 10-20-30-40) alternatif en karlı ürün desenleri belirlendi. Ürün deseni belirlenirken su ihtiyacı az olan, en karlı ve üreticilerin yetiştiriciliğini bildiği, ihtiyaç duyulan ürünler dikkate alındı. Her havzanın su ihtiyaçları ve mevcut su miktarları belirlendi” dedi.

Suyu Az ve Etkili Kullanma Eğitimleri Verilmeli
Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ, Kuraklıkla ilgili alınacak önlemelere de değinerek “Ben kuraklık öncesi ve kuraklık anında alınabilecek en büyük önlemin, tüm kurumlarımızın, suyun tasarruflu ve etkin kullanılması konusunda tüm kitlelere eğitim vermeleri gerektiğini düşünüyorum. Üreticilerimizin tarımda sulamayı; basınçlı sulama yöntemleriyle, yağmurlama ve damla sulama ile yapmaları gerektiğini düşünüyorum. Bizler kuraklıkla, kuraklığın olduğu yıllar değil, kuraklığın olmadığı yıllarda suyu tasarruflu kullanarak mücadele edebiliriz" dedi.

Kuraklıkla Mücadele Sunumlar Eşliğinde Anlatıldı
Yapılan konuşmanın ardından toplantıya katılanlara yönelik uzmanlar tarafından hazırlanan ve kuraklıkla ilgili atılacak adımlar sunumlar halinde açıklandı. Gerçekleştirilen sunumlu bilgilendirmeler kapsamında, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Başak Egesel  "2019/2020 Yılında Bitkisel Ürünlerin gelişim durumları", Çanakkale Meteoroloji Müdürü Mustafa Yıldız "2019/2020 Tarım Yılı Yağış miktarları, Tarımsal Kuraklık" , Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hicri Nalbant " Çevrenin Kuraklığa Etkileri", DSİ 252. Şube Müdürlüğünden Ziraat Mühendisi Aydın Öztürk "Devlet Su İşleri Kontrolündeki Baraj ve Göletlerin doluluk oranları, Çanakkale Belediyesinden Mühendis Ertan Açıkgöz Çanakkale İli İçme suyu ihtiyacı ve alınan önlemler, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümünden Doçent Doktor İsmail Taş suyun önemi konularında birer sunum yaptılar. Toplantı; Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Konusunda katılımcıların görüşlerinin alınmasının ardından sona erdi.
 
Cuma Deren