“Akıllı Şehirler ve Belediyeler Kongre ve Sergisi” Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) tarafından, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı işbirliğiyle 15-16 tarihlerinde ATO Congresium’da gerçekleştirildi. Kongreye katılan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’da panelde bir konuşma yaparak Çanakkale’nin Akıllı Şehir olma yönündeki çalışmalar hakkında bilgiler verdi. 
Konuyla ilgili yönetici ve uzmanları bir araya getirerek akıllı şehirlere geçiş sürecine ivme kazandırmayı hedefleyen kongrenin açılış konuşmaları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile TBB  ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin tarafından yapıldı.

"Ülkemizi teknoloji çöplüğü olarak görmek istemiyoruz"
Açılış Konuşmasında belediyelerin akıllı şehirlerle ilgili önemli çalışmalar hayata geçirdiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kimi belediyelerimizin şimdiden akıllı şehirlerle ilgili hem kurumsal kapasiteyi geliştirme hem de fiili uygulamalar yönünde adımlar attıklarını biliyoruz. Tüm bu hazırlıklarla Türkiye, akıllı şehirler konusunda dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alıyor. Belediyelerin akıllı şehir kavramı çerçevesinde altyapı, güvenlik, enerji, yönetim, eğitim ve öğretim, sağlık, bina ve ulaşım gibi alanlarda önlerinde çok geniş bir potansiyeli bulunuyor. Bu alanlardaki uygulamaların ortak amacı daha az maliyetle daha verimli ve etkili hizmet sunabilmektir" dedi.
Teknoloji yatırımlarının ciddi bir kaynak gerektirdiğini belirten Erdoğan, "Önemli olan bu iş için altına girilecek finansal yükle elde edilecek neticenin doğru tespit edilebilmesidir. Şayet bu denge iyi kurulabilirse belediye bütçesi yanında yatırımcıların desteğiyle de alınabilir. Esasen akıllı şehir uygulamaları hepsi belediyeyle de ilgili değildir." dedi.

Bakan Varank'tan Belediye Başkanlarına Yerli Ürün Kullanma Çağrısı
Bakan Varank, şehirleşmenin öncelikli alanlarından biri olduğunu, insanı merkeze alan, yaşam kalitesi yüksek ve değer üreten şehirler oluşturmaya gayret ettiklerini belirtti.  Türkiye'de belediyelerin 1950'li yıllarda başlayan ve yeni sorunlarla sosyolojik değişimleri beraberinde getiren kırdan kente göç dalgasına karşı yetersiz kaldığını hatırlatan Varank, söz konusu dönemin en çarpıcı örneklerinden birinin İstanbul olduğuna dikkati çekti. Bakan Varank, 1994'te İstanbul'un nüfusunun 8 milyona, gecekondu sayısının da 640 binlere dayandığını ifade ederek Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, büyükşehir belediye başkanı seçildiğinde bu konulara çözüm ürettiğine vurgu yaptı.
Belediye başkanlarına yerli ürün kullanma çağrısında bulunan Varank, şunları kaydetti:  "Kamu yatırımları ve alımlarının oluşturacağı ölçek sayesinde aslında pek çok alanda yerlileşmeyi ve millileşmeyi başarabiliriz. Yatırımları uzun vadeli planlama ve yerli ürünlerle hayata geçirme konusunda Bakanlığımız ile sanayi iş birliği projelerinde beraber çalışabilir, teknik danışmanlığımızdan en üst seviyede yararlanabilirsiniz. Hazırlanan ihale şartnamelerinde yerli malını dışlayan uygulamalara asla müsaade etmeyin. Yaptığınız yatırımların aciliyeti olabilir ancak bu durum sizi yerli malı temininden asla uzaklaştırmamalı. Topyekun kalkınma için yerliliği ve milliliği olmazsa olmaz bir ilke olarak hep beraber kabul etmeliyiz. Bu iradeyi ortaya koyabilirsek, savunmadaki başarımızı pek çok alanda hayata geçirmemizin önünde hiçbir engel kalmayacak.

"Her Şehrin Kendine Özgü Akıllı Şehir Stratejilerini Geliştiriyoruz"
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise gerçekleştirdiği konuşmasında Eylem planının Türkiye'de ilk, dünyada ise Amerika, Hollanda ve Avustralya'dan sonra dördüncü olma özelliğini taşıdığını ifade etti.  Kurum, "Şehirlerimiz için adeta yeni bir dönemin başlangıcını temsil ediyor. Akıllı şehir uygulamalarını, bölgesel ve ulusal bir ölçekte gerçekleştirmek için tüm illerimizin birbirine entegre olduğu yeni bir sistemi hayata geçiriyoruz. Şehirlerimizin acil ihtiyaçlarına odaklanıyor, her şehrin kendine özgü akıllı şehir stratejilerini geliştiriyoruz." dedi.
Birliğimiz ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin konuşmasına Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve kongreye katkı veren Bakanlara teşekkür ederek başladı. “Akıllı şehirlerin, insanın yaşamına dokunması için ne kadar önemli olduğunu görüyoruz" diyen Başkan Şahin; şehirlerin "akıllı şehir" olmasının bir strateji dahilinde olduğunu belirterek akıllı şehirlerin liderlik, vizyon, bütçe, vatandaş odaklı çalışma, teknoloji, kültür gibi bileşenlerden oluştuğunu söyledi. Ülkemizde teknolojinin gelişmesinin önemine dikkat çeken Şahin, "Biz yalnızca pazar olamayız, üretimin merkezi olmak durumundayız. Milli ve yerli üretime geçmek için büyük bir gayret gösteriyoruz. Yeni bir hikaye yazıyoruz, yeni büyüme hikayemizi AR-GE, inovasyon, teknoloji ve çevreye duyarlı şehircilikle yazacağız." diye konuştu.
 
3 Oturum, 12 Panel Ve 6 Seminer Düzenlendi
Etkinliğin ilk gününde  "Akıllı Şehirler İçin Temel Politikalar", "Yenilikçi Yerel Politikalarla Dönüşen Şehirlerimiz" ve "Akıllı Şehirler ve Uluslararası İşbirliği" başlıklı üç ana oturum gerçekleştirildi. Kongrenin ikinci günü “Akıllı Şehir Teknolojileri” başlığında gerçekleştirilen panelle başladı. Ülkemizdeki ve dünyadaki teknolojik gelişmelerin ele alındığı panelde TÜRKSAT, ASELSAN, Türk Telekom, İSBAK gibi teknoloji kuruluşlarından üst düzey temsilciler yer aldı.  12 panel ve 6 seminerle devam eden kongre kapsamındaki panel ve seminerlerde, belediyeler, akademisyenler ve özel sektör temsilcileri tarafından akıllı şehir teknolojileri, akıllı çevre ve doğa kaynaklı çözümler, akıllı şehirlerde yatırım ve finans yönetimi, akıllı bölge uygulamaları, akıllı şehir mimarisi, bilgi güvenliği gibi konular irdelenerek tespitler, sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırıldı.

Başkan Gökhan Çanakkale’deki Uygulamaları Anlattı
İç İşleri Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanı Osman Hacıbektaşoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Akıllı Şehirler ve Coğrafi Teknolojiler Daire Başkanı Dursun Yıldırım Bayar, Asya Belediye Başkanları Platformu Genel Sekreteri Mozaffari Goshtasb, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı ve Türkiye Bilişim Vakfı adına Berrin Benli’nin akıllı kent uygulamasına ilişkin değerlendirmeler yaptığı panelde Başkan Gökhan, Çanakkale’deki uygulamaları anlattı.  Panelde konuşan Başkan Gökhan, Çanakkale Belediyesinin hayata geçirildiği ve planladığı akıllı kent uygulamaları ile projelerini anlatırken, ayrıca yurtiçi ve yurtdışındaki şehirler ile yapılan akıllı kent ortaklıklarına ilişkin bilgiler verdi.
Gün boyunca ATO Congressium Ankara’da devam eden etkinlik, TBB Genel Sekreteri Birol Ekici'nin kapanış konuşmasıyla sona erdi. Kongreye katkı veren tüm kurum, kuruluş ve katılımcılara teşekkürlerini sundu. Kongre ve serginin yaklaşık 15 bin misafiri ağırladığını açıklayan Ekici, Türkiye'nin akıllı şehir yolcuğunda önemli bir adım atıldığını kaydetti.
 
Cuma Deren