Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen yeni uygulama Dijital Topoğraf Uygulamasına tepki gösteren kamyoncular büyük illerde yol kapattı, Çan İlçesinde kamyoncuların da destek verdiği eylemin ardından geri adım atan Bakanlık, uygulamanın 30 Hazirana kadar ertelendiğini açıkladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tarafından yayınlanan yeni yönetmeliğe göre 31 Aralık 2019’dan itibaren otobüs ve kamyonlardaki sayısal takograflardan veri indirme ve verilerin bakanlığa gönderimi zorunlu oldu.  Bu sistem sayesinde sürücü ve araç verilerine daha kısa sürede ulaşılığ trafik kazalarının önüne geçilmesi hedefleniyor. Verilerin sistem üzerinden aktarılması sayesinde şoförlerin sürüş saatleri ve hız aşımları analiz edilebilecek. Bu sistem sayesinde sürüş saatlerinde bir esneme olması önlenecek ve şoförler hız limitlerine uymak zorunda kalıyor.
Sayısal Takograf Nedir?
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından kurulan çalışmada,  sayısal takograflar, kamyon ve otobüslerde kara kutu görevi görürken, sürücü ve yolcuların da kendilerini güvende hissetmeleri amaçlanıyor. Ancak kamyon ve otobüs şoförleri bu uygulamanın altyapısının olmadığını, kendilerinin akıllı telefon bile kullanmadıklarını söyleyerek eski sistemle devam etmek istiyorlar. Bu kapsamda kamyon sürücüleri Büyük şehirler başta olmak üzere  yol kapama eylemine başladılar. Bazı büyük şehirle başta olmak üzere  Türkiye genelinde gerçekleştirdikleri yol kapama eylemiyle seslerini duyurmaya çalıştılar.
Çan İlçesinden Eyleme Destek
Çan Şoförleri Yardımlaşma ve Dayanışma derneği üyeleri kamyoncuya uygulanan dijital topoğraf uygulaması ve e- devlet üzerinden yapılacak fatura sistemini protesto etti. Çan’da yapılan protesto da basın açıklaması yapan Çan şoförleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Tuncay Pulluk, “Kara yolları düzenleme Genel Müdürlüğü'ne ulaştırılmak üzere basın açıklaması yapmak istiyoruz. Bizler Edirne'den Ardahan'a hava şartları ne olursa olsun bize emanet edilen her türlü yük ve yolcu taşımacılığı sektöründe şoförlük mesleğini icra eden Devletimizin kalkınmasında ve gelişmesinde hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan Türk şoförleriyiz. Ülkemiz adına yapılacak her türlü fedakarlıkta bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sonuna kadar her türlü fedakarlığa hazırız. Şu an Devletimiz tarafından e-devlet üzerinden yapılacak fatura sistemini birçok arkadaşımız bilmiyor. ve bu konuda bugüne kadar herhangi bir eğitim biz şoförlük mesleği yapan kişilere verilmedi. Bir diğer konu ise "Dijital Takograf" uygulaması Bu uygulamanın sağlıklı bir şekilde hayata geçirebilmesi için yük sardığımız hiçbir fabrikada tesiste ve kullandığımız karayollarında altyapısı hazır olmadığından bizler bu şartlarda çalışma koşullarımızın tamamen kısıtlanacağını düşünüyoruz. Bu kanunların uygulamaya koyulması için ilk önce (K) plaka uygulamasına geçerek mevcut olan araçların plaka tahsisiyle sınırlanması, kilometre fiyat uygulamasına geçerek karayolu taşıma yapan araçların gelir düzeyinin düzeltilmesi bütün bu saydığımız düzenlemeleri yapmadan mevcut düzenlemelerle zaten ayakta durmakta güçlük çeken yüz binlerce nakliyeci esnafını iyice zora sokacaktır. Bizler Çan Şoförleri Yardımlaşma ve dayanışma derneği olarak bu çıkan veri indirme ve bilgilendirme kanununu protesto ediyoruz. Bu çıkan kanun resmen şoförlük mesleğini bitirir. Türkiye ekonomisinin neredeyse %25 tek başına sırtlayan bu sektör ayakta kalmalıdır. Türkiye nüfusunun neredeyse %30 na tekabül eden bu sektör çalışanlarına yapılan zulümden başka bir şey değildir. Biz şoförler olarak Çıkardığınız kanunu Protesto ediyoruz. Bu çıkarılan takoğraf veri indirme ve veri toplama bilgilendirme uygulamasına lütfen son veriniz” dedi. Şoförler daha sonra kararı protesto etmek için araçları ile çevre yolunda konvoy yaparak tepkilerini gösterdiler.
 
Bakanlık Geri Adım Attı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, ‘dijital takograf’ uygulamasına nakliyeciler   Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere birçok ilde yollar trafiğe kapatarak tepki gösterdiği karar ile ilgili Bakanlık geri adım attı.  Yaşanan gelişmenin ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan yapılan  açıklama da uygulamanın ertelendiği açıklandı.  Açıklamada şu ifadelere yer verildi; 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu (KTK) ve Karayolu Taşıma Yönetmeliği (KTY) çerçevesinde faaliyette bulunmak üzere adlarına C2, C3, Kİ, K3, Ll, L2, Mİ, M2, Nl, N2, Pl, P2, Rl, R2, Tl ve/veya T2 yetki belgesi düzenlenen firmaların KTY hükümleri gereğince U-ETDS sistemine veri gönderme zorunluluğu ile sayısal takograf ünitelerindeki verilerin gönderilmesine ilişkin uygulama 01.01.2020 tarihinde başlatılmıştır. Ancak bahse konu firmaların U-ETDS sistemine uyum sağlamak ve faaliyette bulundukları taşıtlara ilişkin sayısal takograf ünitelerindeki verilerin gönderilmesi için gerekli hazırlıkları ve altyapılarını henüz tamamlayamaması üzerine, mağduriyetlerin önüne geçilmesi ve söz konusu altyapının tamamlanabilmesi amacıyla KTY çerçevesinde uyarma müeyyidesinin uygulanması 30 Haziran 2020 tarihine kadar ertelenmiştir” denildi.
 
 
Cuma Deren