Kent Konseyi Yürütme Kurulu, 2020’ ye saatler kala sesini yükseltti.  Satır arası vurgularla gelen ifadeler hayli dikkat çekti.
Yürütme Kurulu’nun, yeni Yıl için yayımladığı mesajının bir bölümü, ‘Çanakkale için birliktelik’ çağrısı içeriyordu.    
İşte o mesaj; “Kentin tüm sivil dinamikleri parti ve görüş farkı gözetmeksizin, kentin sorunlarına birlikte kafa yormalı, çözümlerken ortak akıldan yana olabilmelidir.
Bunun için merkezi ve yerel yönetimlerin yanında sivil toplum kuruluşları, dernekler, vakıflar, özel sektör temsilcileri yurttaşlar, kısaca Kent Konseyi paydaşları bir arada olabilmelidir.”
‘BU DÜNYA KİMSEYE KALMAZ…!’
“Barışın kentinde Katılımcılık” diyerek dikkat çeken başlık açan Yürütme Kurulu’nun en çarpıcı ifadesi ise şöyle geldi;
‘’‘ÇALINMAYAN KAPILAR, NASILSIN DENİLMEYEN ÇALIŞANLAR..
BARIŞIN KENTİ DESEK NE OLUR, DEMESEK NE OLUR..!”
“Bu dünya kimseye kalmaz. Yılda bir defa olsun kapısının önünden bile geçmediğimiz, geçsek de kapısını açmaya tenezzül etmediğimiz, kapısını açsak da çalışanlarına; ‘Nasılsın, kolay gelsin’ diyemediğimiz bir zaman diliminde Barışın Kenti desek ne olur demesek ne olur…!”

2019’ un son günü, 2020’ ye damga vuracak çıkışa, Kent Konseyi Yürütme Kurulu imza attı.
‘BU DÜNYA KİMSEYE KALMAZ..!’
“BARIŞIN KENTİNDE KATILIMCILIK” başlığı açıp, ardından zehir zemberek ifadelerle görüş bildiren Konseyin Yürütme Kurulu’ nun en çarpıcı sözleri şöyle oldu;
 “Bu dünya kimseye kalmaz. Yılda bir defa olsun kapısının önünden bile geçmediğimiz, geçsek de kapısını açmaya tenezzül etmediğimiz, kapısını açsak da çalışanlarına; ‘Nasılsın, kolay gelsin’ diyemediğimiz bir zaman diliminde Barışın Kenti desek ne olur demesek ne olur…!”
Yürütme Kurulu’nun,  Çanakkale’den söz ederken; “Binlerce yıllık tarihi mirasın üzerinde oturduğumuz bu coğrafyada, mitolojik efsanesiyle tüm dünyanın tanıdığı Bin Pınarlı İda’nın mirasçıları olan bu kentin insanları, üzerimize düşen sorumluluk bilinciyle bu kent için ortak çözüm diyenlere merhaba..” diye seslenip, atılan başlıktan söz etti.
2020’ ye özel sözlerde; “ ‘Barışın Kenti’ diye başlık attık.  Barış içinde yaşamanın temel kuralı karşılıklı saygı, birbirini dinleme, kent sorunlarına aynı duyarlılıkla yaklaşma çözüm için fikir sunabilme kısaca kent yönetimine katkıda bulunma sürecini kapsar.” Vurgusu yapan Kent konseyi Yürütme Kurulu ardından da şöyle ses verdi;

‘KENT DUYGUDAŞLIĞI..’
“Kent kaynaklarımızın doğru kullanımı değerlerinin sahiplenerek korunması, bunların geleceğe taşınması da,  kent halkının hak ve hukukunun korunmasıdır. Bu da demokratik bir yöntemle oluşur. Demokratik yönetimin temel dayanağı da ‘KATILIMCILIKTIR’ Bu da ancak, kent duygudaşlığı ile gerçekleşebilir.

SİYASET GÜDMEDEN, ÇANAKKALE İÇİN…
Kent için alınacak kararlar da ne particilik ne de bir ekonomik çıkar düşünmeden herkese ve her kuruma eşit mesafede olan bir yönetimle gerçekleşebilir. 
3.7.2005 tarihinde yürürlüğe giren 5393 sayılı Belediye Kanunun 76.maddesi “Kent Konseyini” aşağıdaki şekilde tarif eder.”  
Yürütme Kurulu, ardından da vurguladığı tarifi yazıya döktü. Şöyle dedi;
“Kent konseyi, kent yaşamında; kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmeye çalışır.
Belediyeler kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, sendikaların, noterlerin, varsa üniversitelerin, ilgili sivil toplum örgütlerinin, siyasî partilerin, kamu kurum ve kuruluşlarının ve mahalle muhtarlarının temsilcileri ile diğer ilgililerin katılımıyla oluşan kent konseyinin faaliyetlerinin etkili ve verimli yürütülmesi konusunda yardım ve destek sağlar.
Kent konseyinde oluşturulan görüşler belediye meclisinin ilk toplantısında gündeme alınarak değerlendirilir. Kent konseyinin çalışma usûl ve esasları İçişleri Bakanlığınca hazırlanacak yönetmelikle belirlenir.”

YAŞANILANLARA DAİR,  VURGULU SÖZLER..
Yürütme Kurulu’nun, hayli dikkat çeken ifadelerle altını çizdiği tespitleri ardından gelen dikkat çekici sözleri ise şöyle oldu;
“Görüldüğü üzere bu kentte yaşayan bu kentin geleceğini dert edinen kent yönetiminde sorumluluk almaya hazır olan kentli olabilmeliyiz.
Kentin tüm sivil dinamikleri parti ve görüş farkı gözetmeksizin, kentin sorunlarına birlikte kafa yormalı, çözümlerken ortak akıldan yana olabilmelidir.
Bunun için merkezi ve yerel yönetimlerin yanında sivil toplum kuruluşları, dernekler, vakıflar, özel sektör temsilcileri yurttaşlar, kısaca Kent Konseyi paydaşları bir arada olabilmelidir. 

BİRLİKTELİK ÇAĞRISI..
Bu kentin geleceğinde iyi bir vizyon çizmek istiyorsak bir araya gelmeliyiz. Birlikten kuvvet doğacağına inanmalıyız ve bunun içinde katılımcılıktan yana olmalıyız.
Çocuklarımızın, torunlarımızın yüzlerine bakabilecek bir yüz, aydınlık yarınlara ulaşacakları doğru birkaç söz bırakabilmeliyiz. “

YUNUS’TAN ÖRNEKLE, “BU MESAJ KİME..?” DİYE SORDURAN İFADELER..
Kenet konseyi yürütme Kurulu’nun, 2019’ ın son saatlerinde, 2020’ ye damga vuracak çıkışı, “Bu mesaj kime?” sorusuna yol açtı ve şu ifadelerle geldi;
“ Koca Yunus’un dediği gibi; ‘gelin tanış olalım, İşi kolay kılalım. Sevelim sevilelim Bu dünya kimseye kalmaz’
Yılda bir defa olsun kapısının önünden bile geçmediğimiz, geçsek de kapısını açmaya tenezzül etmediğimiz, kapısını açsak da çalışanlarına ‘Nasılsın, kolay gelsin’ diyemediğimiz bir zaman diliminde Barışın Kenti desek ne olur demesek ne olur.
Birlikte olabilme, birlikte üretme, birlikte kafa yorma, tasada ve kıvançta birlikte olabilme kısacası katılımcı olabilme adına, birlikte çalışma, iş yapma kültürünü geliştireceğimizi ümit ederek, en içten dileklerimizle Çanakkale’mizin güzel insanlarının yeni yılını kutlar, her şeyin gönüllerince olmasını dileriz. Saygılarımızla, Çanakkale Kent Konseyi Yürütme Kurulu”

ŞERİFE ERDEM