MADENCİ YAPINCA KANDIRMACA,
ÇEVRECİ YAPINCA, ‘İKRAM’

2018’ de benzeri bir ikramda bulunup, Kızılelma köyünde köylüyü bilgilendirme amaçlı toplantıda Pilav dağıtan, Çevrecilerin hedefindeki Metalik maden şirketi, ‘Göz boyama, kandırmaca’ ile suçlanmıştı.
Bu kez haftasonu kumarlar köyünde etkinlik düzenlendi.Sunulan yine pilavdı. Adı ise ‘ikram’ oldu..
Balaban Kirazlı bölgesinde, tepkinin odağındaki Maden şirketinin Kumarlar köyünün suyunu kullanacağı, buna karşı oldukları savıyla köyde etkinlik düzenleyen Çevreci topluluğun ikramı pilav, bölgede eleştirilen günün konusuna dönüştü.
Yöre halkı; “Madenci dağıtınca kandırmaca, başkaları dağıtınca adı ikram oldu.
Bir tabak pilav ile kandırılacağımızı söyleyenler, köylüyü hiç tanımamışlar. Hayırlarımızda kazan kazan pilav dağıtıyoruz, buyursunlar  gelsinler..
Kandırılacağı düşünülen köylü tabakla değil, kazanla pilav dağıtır. Hayrını yapar, duasını eder” ifadeleriyle tepkisini gösterdi.

Bir tabak pilavla kandırılacağı önü sürülen köylü ses verdi;
“BİZ, KAZAN KAZAN DAĞITIRIZ..!”

 Çevreci tepkinin hedefindeki Metalik Maden Şirketinin, köylüyü bilgilendirme toplantısı sırasında Kızılelma köyünde dağıttığı pilava eleştiri gelmişti. Bu kez kumarlar köyünde , Çevreci oluşumun izlediği yöntemin adı bu kez ‘ikram’ oldu.
Bir tabak pilav ile, köylüyü kandırıp, göz boyadığı ileri sürülen tepkinin odağındaki Maden Şirketi gibi, kimsenin köylüyü bir tabak pilav ele kandıramayacağını savunan yöre halkı;
“Köy hayırlarımızda bizler, kazan kazan pilav dağıtırız. Buyursunlar da bir kez olsun gelsinler, dualarını etsinler..” ifadeleriyle manidar bir çıkışa imza attı.
Balaban Kirazlı bölgesindeki faaliyetleri kapsamında, 2018 yılında Kumarlar köyü halkını, çalışmaları hakkında bilgilendiren Şirket yetkilileri, yöre yaşayanlarına pilav dağıtmıştı. Tepkinin odağındaki şirketin, köylüyü kandırma yöntemi olarak değerlendirilen ve eleştirilen ikramının bir benzeri, hafta sonu aynı adreste tekrarlandı.
Köylünün bir tabak pilav ile kandırılacağını öne sürüp, dile gelen eleştirilere yöre halkı adeta sesini yükseltti. Köylünün, bir tabak pilav ile kandırılacağını düşünenlerin, adada bir köy hayırlarına gelmesini öneren Kirazlı ve bölgesindeki köylerin yaşayanları;
“Köy hayırlarımızda tabakla değil, kazanla pilav dağıtırız. Duamızı eder, hayrımızı yaparız. Buyursunlar bir kere de hayırlarımıza gelsinler. Duamızı edelim, hayatını topraktan, besilicikten kazanan köylü için bereket dileyelim”  ifadeleriyle, köylünün pilavla kandırılacağını düşünenlere tepki gösterdi. 

Erdem Sürek