Çanakkale BİLSEM tarafından hazırlanan ‘Göklere Yolculuk’ isimli proje kapsamında tamamı yerli ve milli teknoloji ile üretilen İHA’lar hakkında,  İHA Pilotu Suat Gökalp ve Teknisyen Kıvanç Akkuş, öğrencilere bilgiler verdiler.

Zeka , yaratıcılık ve sanatsal alanlarda yaşıtlarına göre farklılık gösteren öğrencilerin, farklılaştırılmış ve bireyselleştirilmiş eğitim programları uygulayarak, bireysel özelliklerini ve yeteneklerini tanılamak ve onların bu yeteneklerini en üst düzeye kadar geliştirmek, Sürekli değişen ve gelişen dünyada ulusal ve evrensel değerleri benimseyerek sahip olduğu potansiyellerini fark eden, kapasitelerini en üst düzeyde kullanan yaratıcı düşünce gücüne sahip, geleceğe yön verecek bireyleri yetiştirmede lider kurum olmak, farklılıkları ve farkındalığı ile katma değer üreten sürekli olarak kendisini yenileyen, öğrenmeyi öğreten, öğrenciye değer katan güvenilir ve şeffaf, Atatürk ilkeleri doğrultusunda çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmak amacıyla Çanakkale Merkezde hizmet veren   Bilim ve Sanat Merkezi (BİLMSEM) öğrencilerine ‘Göklere Yolculuk’ isimli proje kapsamında yerli ve milli teknolojiyi yakından tanıtmak amacıyla Baykar Savunma Sistemleri personeli tarafından İHA’lar hakkında bilgi verildi.
İnsansız hava aracını, içerisinde pilot bulunmayan, sahip olduğu otomasyon ve haberleşme teknolojileriyle kendi kendine uçuş yapabilen hava araçları olmakla beraber, bu alana yönelik son yıllarda artan Ar-Ge yatırımları sonucunda özellikle askeri alanlar başta olmak üzere sivil ve ticari alanda yaygın kullanım alanları oluşmaya başladı. Askeri arenada istihbarat, keşif, saldırı, erken ikaz, hava savunma, kargo taşıma gibi; sivil ve ticari alanlarda ise güvenlik, reklam, tarım, enerji ve acil durum vb. alanlarda kullanım faaliyetleri bulunuyor. Özellikle 1990’lı yılların sonrasında bilgisayar işlemcileri, sensör, haberleşme sektöründe yaşanan gelişmelerle insansız hava aracı teknolojisindeki gelişmeler de ivme kazandı. Gelişen bu teknoloji ile ülkemizi en iyi temsil eden Baykar yerli ve milli teknolojisi ile İHA ve SİHA’lar üretiyor.  Sadece üretimle yetinmeyen Baykar, yerli ve milli teknoloji ile üretilen yeni teknolojileri gerçekleştirilen çeşitli etkinliklerle tanıtımını da gerçekleştiriyor.
Bu kapsamda Çanakkale BİLSEM tarafından hazırlanan ‘Göklere Yolculuk’ isimli proje kapsamında İHA pilotu Suat Gökalp ve teknisyen Kıvanç Akkuş, öğrencilere İHA’lar hakkında bilgiler verdiler.   Çanakkale BİLSEM tarafından hazırlanan ‘Göklere Yolculuk’ isimli proje 4 aşamadan oluşuyor. Projenin ilk aşaması olarak Baykar Savunma Sistemleri personeli İHA pilotu Suat Gökalp ve teknisyen Kıvanç Akkuş, BİLSEM öğrencilerine İHA’ların sistemleri hakkında sunum gerçekleştirildi. Projenin ikinci aşamasında öğrenciler Baykar Savunma Sistemleri’nin İstanbul’daki merkezini ziyaret ederek buradaki çalışmaları inceleyecek. 3’üncü aşamada, BİLSEM öğrencileri uzman kişi rehberliğinde maket İHA tasarımı yapacak. Son aşama olarak ise öğrenciler kendi drone tasarımlarını yaparak, bu çalışmaları sergileyecek.
Proje hakkında bilgi veren Bilim Sanat Merkezi Müdürü Berna Aras Çakar, "Bu projeyle hedefimiz, öğrencilerimizin milli ve yerli teknolojiyi tanıyarak, daha sonrasında milli teknolojiye destek veren genç bireyler olarak yetişmesini sağlamaktır" dedi.
İHA pilotu Suat Gökalp ise, "Öncelikle BİLSEM öğrencilerimize yeni teknolojimiz olan insansız hava araçlarımızı günümüzdeki yeri ve bundan sonraki hedeflerimizin içerisinde bu öğrencilerimizin olmasını sağlayacak sunum yapmaktı. Amacımız, gençleri bizim bıraktığımız bayrağı devralmasını sağlayıp, ileri safhalara taşımaları için onların kendi kafasında olan soruları, bizim anlatmak istediklerimizle birleştirerek, yeni bir yön vermeye çalışmak” diye konuştu.
 
Adem Y. Bağ – Cuma Deren