Ayvacık’ın değeri olan el halılarından bahseden Başkan şahin;
“Bu halılar doğal olarak kök boyaları ile dokunur. Bu halıları dokuyan bayanlar, kendi iç dünyalarını yansıtan motifler dokurlar bu halıların üzerine.
Bu motifleri herhangi bir şeması olmadan doğal olarak büyük bir mühendislikle halı desenine yerleştirilmektedir. O yüzden bu halılara doğal el halısı diyoruz” diye konuştu.
Türkiye coğrafyasının en batısında, Sivrice burnunda gerçekleşen 5. Biohukuk buluşmasında konuşan Ayvacık’ ın AK Partili Belediye Başkanı Şahin, Meşhur Ayvacık halısının doğallığını anlattı.
Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin; “Her yıl değişen gelişen ilçemizin bu buluşmada gözlemlenmesi ve farklılıkların uzman isimlerce bizlere aktarılması önemli bir olgudur” dedi.
Mitolojide, Aristonun ilk felsefe okulunu açtığı coğrafyada düzenlenen  5. BİOHUKUK buluşmasında, yörenin tüm enderliklerini AK Partili Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin dile getirdi.
İstanbul Medipol Üniversitesi Biohukuk Araştırma Merkezi ve Ayvacık Belediyesi tarafından bu yıl beşincisi gerçekleştirilen “Biohukuk-Doğan olan” temalı etkinlik, Sivrice burnunda yapıldı.
Ayvacık Belediyesi ev sahipliğinde her yıl sonbaharda gerçekleşen o buluşmada, Doğal el halısı olarak da isimlendirilen Kök boyadan dokunan Ayvacık’ ın dünyaca meşhur halıları anlatıldı.
 İstanbul Medipol Üniversitesi Biohukuk Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen “Biohukuk Perspektifiyle –Doğal Olan” konulu ulusal konferansta konuşan, Ayvacık’ ın AK partili Belediye Başkanı Şahin, çok sayıda akademisyenin katıldığı toplantının saygın bilim adamı Prof. Dr. Yücel Sayman  tarafından organize edildiğine dikkat çekti.
Türkiye üzerinden, güneşin battığı son nokta olarak da bilinen bölgede, Hukuk ve Tıp uzmanlarının buluştuğu etkinliğin açılışını yapan Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin;
 “Bölgemizde böylesine önemli bir etkinliğin düzenlenmesi ve buna bizim ev sahipliği yapıyor olmamız bizleri son derece memnun ediyor.
Ülkemizin değerli akademisyenlerinin bölgemize gelerek her yıl değişen gelişen Ayvacık’ı gözlemlemeleri ve farklılıkları bize aktarmaları ise son derece önemli bir olgudur” dedi.
Buluşmanın bu yıl ki ana teması  “Doğal Olan” olgusundan da bahseden Başkan şahin;
 “İlçemizin birçok bölgesinde tarihi güzelliklerin yanı sıra doğal güzelliklerle doludur. Sadece Kazdağlarında kendiliğinden yetişen doğal endemik bitkiler doğallığın örneğidir.
Ayrıca Ayvacık’ın değeri olan el halıları vardır. Bu halılar doğal olarak kök boyaları ile dokunur. Bu halıları dokuyan bayanlar, kendi iç dünyalarını yansıtan motifler dokurlar bu halıların üzerine. Bu motifleri herhangi bir şeması olmadan doğal olarak büyük bir mühendislikle halı desenine yerleştirilmektedir. O yüzden bu halılara doğal el halısı diyoruz” dedi.
Biohukuk’ un Dünya çapında henüz yeni tartışılmakta olan bir konu olduğuna dikkat çeken Başkan Şahin;
 “Ülkemizde bunu Ayvacık’ta konuşulması bizler için çok önemlidir. Ayvacık’ta kanalizasyon, içme suyu altyapı çalışmaları gibi temel görevlerimizi gerçekleştirirken, bilime ve akademisyenlere olan katkılarımız devam edecektir” mesajını da paylaştı.
Programın organizasyonu ve ev sahipliğini yapan Prof.Dr. Yücel Sayman ise, “Ayvacık bölgesinde akademisyenlerimizle böylesine özel ve önemli bir konuyu tartışmaktan, burada olmaktan son derece mutluyuz” dedi.
 


Kaynak: Haber Merkezi