Turizmin Çanakkale’de daha yoğun yaşanabilmesi için Ankara’da temaslarda bulunan Vali Orhan Tavlı Önderliğindeki heyet, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan ile bir araya gelerek, Avrupa Yılın Müzesi finalistlerinden biri olan Troya Müzesi hakkında, sürecin aktif yönetimi için fikir alışverişi yapıldı. Süreç hakkında bilgiler veren Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan da  süreci yakından bizzat takip ettiğini belirtti.

Çanakkale Savaşlarının Yaşandığı tarihi Gelibolu Yarımadası, Troya Başta olmak üzere Tarih turizminin en çok yaşandığı kentler arasında yer alan Çanakkale, doğası, kültürü, denizi ve daha bir çok etkenden dolayı her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turistin konaklama merkezi oluyor. Özellikle, Troyanın UNESCO Kültür Mires listesine alınan 2018 Yılının Troya yılı ilan edilmesi ile bir çok proje daha hayata geçmişti. Bunlardan birisi de mimarisi ile sadece Türkiye’de değil Dünyada da ses getiren ve 2020 yılı Avrupa Yılın Müzesi seçilmek için finale kalan Troya Müzesi oldu. Bütün bunların yanı sıra turim destinasyonunu genişletmek isteyen Çanakkale yönetimi ve turizmciler çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Turizmin Çanakkale’de daha yoğun yaşanabilmesi için Ankara’da temaslarda bulunan Vali Orhan Tavlı Önderliğindeki Çanakkale heyeti, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan ve AK Parti Grup Başkan Vekili Çanakkale Milletvekili Bülent Turan ile bir araya gelerek istişarelerde bulundular.
Yapılan Ankara temasları ile ilgili sosyal medya hesabı üzerinden bir değerlendirme yapan Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Derneği (ÇATOD) Başkanı Armağan Aydeğer “Kültür ve Turizm Bakan Yardımcımız Nadir Alpaslan ile Valimiz Orhan Tavlı, İl Özel İdare Genel Sekreterimiz Abdullah Köklü ve Tursab Çanakkale Körfez BTK Başkanı  Ahmet Çelik ile birlikte verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Troya Müzesinin Avrupa Yılın Müzesi finalisti olması ve buna bağlı Britanya Cardiff de Nisan 2020’de açıklanacak kazanana kadar sürecin aktif yönetimi ile ilgili taleplerimizi ilettik. Bakanlığımız İle birlikte bu hususta yakın bir işbirliği yürüteceğiz. Ayrıca Troya Milli Parkının Tarihi Gelibolu Yarımadasına benzer nitelikte ihyası, Çanakkale Askeri Hastahane Müzesinin yapımı, Assos bölgesinin daha etkin tanıtımı, yörenin Aristo ile gelen ününün uluslararası Felsefe Şöleni ile taçlandırılması, Çanakkale Turizminin Balkan ülkelerinde tanıtımının öneminden bahsettik. Akabinde Çanakkale Turizminin gelişimi ile ilgili yukarıda geçen konuları Çanakkale Milletvekilimiz ve Ak Parti Grup Başkan Vekili Bülent Turan ile derinlemesine görüştük. Uzun ve verimli geçen toplantı sonrasında Çanakkale turizminin gelişimi ile ilgili her konuda desteğini sürdüreceğini, özellikle Troya Müzesinin Avrupa Müze Ödülü (EMYA) konusunu yakından takip ederek çalışmalara bizzat destek vereceğini belirtti” dedi.
 
Şerife Erdem