Ağı Dağı Kuşça Kestane Menbaa Suyu Çeşmeleri akmaz oldu, Mahalleli sordu;
“Bir nöbette biz mi tutalım..?”
Balaban’da başlatılan ‘Su ve Vicdan’ nöbetini akıllara getirip, yüz gülümseten ifadelerle ses veren vatandaşlar, durumu özetledi;
“Geliyoruz gidiyoruz, musluklar fııııs..!”
Çanakkale’nin Hayırsever Halkı’nın katkılarıyla, bir dönem gerçekleşen imece usulü çalışmalarla, Ağı dağı’ ndan çekilen hatlarla, sokak çeşmelerine gelen tatlı su, son günlerde akmaz oldu.
İsmet paşa mahallesi Tuğrul savul caddesi başındaki çeşme gibi, Şehrin ilk çift minareli Camii ‘Mecidiye’ nin komşusu sokak çeşmesi başında Vatandaşların,  ‘akıyor mu, akmıyor mu’ nöbetleri başlattığı gözlendi.
 ----------------------------
ÇEŞME BAŞINDA,
‘AKIYOR MU NÖBETİ..!’
-----------------------------
‘Su ve Vicdan’ nöbeti bir yana, Çanakkale’de bir de ‘Akıyor mu, akmıyor mu?’ nöbetleri başladı.
Bir süredir, Çanakkale Belediyesi’nin de desteği ile süren, ismi ezber edilen nöbetlerin bir benzerini, son günlerde İsmet paşa’lılar da tutar oldu.
1987 yılında, Çanakkaleli hayırseverlerin katkılarıyla, imece usulü Ağı dağı’ndan, şehre uzanan hatlarla sokak çeşmelerine ulaşan ‘Kuşça Kestane Menbaa Suyu’  vatandaşlarda, elde damacana, bidon ve pet şişe ile adeta su nöbeti başlattı.
İsmet paşa sakinleri, üç gündür kurnalarından su akmaz çeşmelere, saat başı kontrol yaptıklarını anlattı.
Kimi Çanakkaleli Esenler’den, kimisi Cevat paşa’ dan, kimileri de şehrin başka yaşam alanlarından arabalarıyla yol alıp, tatlı su çeşmesi olarak isimlendirilen noktalara geldiklerini, günlerdir bidonları boş olarak evlerine döndüklerini söyledi.

ÜNLÜ MARKALARLA ANLAŞILDI İDDİASI, DİLDEN  DİLE ..
VİTAMİN objektiflerine konuşan, çeşme başından eve eli boş dönen bazı vatandaşlar; “Diyorlar ki, ünlü damacana su markaları istemiş, sokak çeşmeleri bu yüzden akmaz olmuş.” Şeklindeki söylemden söz etti.
İddia yüklü sözlerin, dillendiği Çanakkale’de, ‘Birileri istemiş, çeşmeler o’ndan akmaz olmuş’ şeklinde, dedikodu türü değerlendirmelere, vatandaştan gelen yorumlar dikkat çekti
Özel aracı ile, Tuğrul savul caddesi başındaki sokak çeşmesine gelen bir vatandaş, damacanası boş evinin yolunu tutar iken; “Sanki diyorlar ki; ‘iyi su senin neyine, akıyor ya çeşme evi’ nde’
Yıllar önce, halkın katkısı, kurulan Deneklerin öncülüğünde, kilometrelerce mesafeden, Ağı dağı’ ndan şehrimize ulaşan su dan edinmek için, çeşme başında ‘akıyor mu akmıyor mu?’ nöbetindeyiz.” İfadesini kullandı.

‘ÇEŞME NÖBETİNDEYİZ..’
Ağı Dağı Kuşça Kestane Menbaa Suyu’nun hayırseverlerin katkılarıyla inşa edilen sokak çeşmelerinden akmaz hali için, Mahallelinin dilinden, hayli manidar  bir soru geldi;“Bir nöbette biz mi tutalım..?” diyerek,  Yaz aylarında, metalik maden karşıtı gösteri, eylem ve mitinglerin adresi Balaban’da başlatılan ‘Su ve Vicdan’ nöbetini akıllara getiren sözlerle tepki gösteren mahalleli; “Geliyoruz gidiyoruz, musluklar fııııs..!” diye konuştu.
Çanakkale’nin Hayırsever Halkı’nın katkılarıyla, bir dönem gerçekleşen imece usulü çalışmalarla, Ağı dağı’ ndan çekilen hatlarla, sokak çeşmelerine gelen ve vatandaşın ‘tatlı su’ diye isimlendirdiği içme suları,  son günlerde akmaz musluklar nedeniyle, eleştiri konusu oldu.
İsmet paşa mahallesi Tuğsavul caddesi başındaki çeşme gibi, Şehrin ilk çift minareli Camii ‘Mecidiye’ nin komşusu sokak çeşmesi başında  ‘akıyor mu, akmıyor mu’ nöbetleri tutmaya başladığı gözlenen vatandaşlar;  “Akmaya başlayınca, haber uçuracağız. Gelip gitmekten usanan hemşehrilerimiz bu sayede mutlu olacak” diye konuştu.

Adem Y.Bağ