Maden Şirketi Kaygısı Olanlara Çağrı Yapmıştı;
“7/24 DENETLEYİN…!”
Çevreci tepki veren hiç kimsenin, denetleme çabası göstermediği öğrenildi.
“BİR DAKİKA OLSUN KİMSE;
 ‘DENETLEYECEĞİM..’ DEMEMİŞ”
Doğu Biga Maden Şirketi’nin sözcüsü Şen’ in, sürece ilişkin kamuoyu bilgilendirmesi yaptığı basın toplantısında ettiği sözlerinin, satır arası detayları, çarpıcı bir gerçeği göz önüne serdi.
 “DENETLEYİN ÇAĞRISINA, BELEDİYE’DEN DE KULAK ASAN OLMAMIŞ..”
Maden Şirketi’nin sözcüsü Çağın Şen’ in açıklamalarında geçen ifadeleri,  “Şirket çağrı yapıyor, belediye kulağının üzerine yatıyor” dedirtti.

KAYGI DUYANLARDAN,
SIFIR DENETİM…

Metalik maden karşıtı eylem, gösteri ve mitinglerin adresi Balaban’da, Maden Şirketi’nin Çevrecilere ve CHP’ li Çanakkale Belediyesi’ne, “Kaygınız var ise Denetleyin..” çağrısına hiç kulak asılmadığı öğrenildi.
Önceki gün, Ruhsat izninde yaşanan gecikmeye bağlı sürecin yol açtığı geliyşmeleri, Doğu Biga Maden Şirketinin Proje müdürü ve Şirket sözcüsü Çağın Şen, kamuoyuyla paylaşmış, Çanakkale Basınının temsilcilerinin sorularını yanıtlamıştı.
Çevreci tepkinin odağındaki Maden Şirketi, geçen Temmuz ayından bu güne yaptığı tüm açıklamalarında, Çanakkale Belediyesi ve Çevre örgütlerine açık çağrı yapmış,  ‘Komisyon kurup bizi 7/24 denetleyebilirsiniz’ diye seslenmişti.
Alınan bilgiye göre, ‘Kaygınız var ise, 7/24 bizi denetleyin’ çağrısına, hiçbir Çevre Örgütü temsilcisinin ve Çanakkale Belediyesi’nin ’nin,  kulak asmadığı, denetleme girişiminde de bulunulmadığı öğrenildi.
Doğu Biga Madenciliğin çağrısının yanıtsız kalması ise, kamuoyunda yanıtı aranır birçok soruyu akıllara getirdi.

ÇAĞRI GİBİ, GÖSTERİLEN YOL DA NETTİ..
Aylardır süren Metalik maden karşıtı gösteriler ve gözlenen tepkinin adresinde, Belediye ve çevre örgütlerinin denetim yapacak bir komisyon kurup, şirketin her adımını Çanakkale halkı adına takip edeceğine, yüzlerce kişiyi ekmeğinden edecek adımı seçtiğini savunanlar, şimdilerde  işsiz kalan isimler oldu.
Maden şirketi, ‘Çanakkale halkı adına denetleyin, kaygılar bu sayede ortadan kalksın’ çağrısını, süreç içinde defaten tekrarlamıştı.
Geçtiğimiz gün olduğu gibi, Maden Şirketi ilgilileri; “İlgili kamu kurumları, sürekli denetimlerini sürdürüyor. Belediyemiz, STK’lar ve Üniversitenin de içerisinde olacağı alternatif bir denetim komisyonu da oluşturulsun, kamunun yaptığı denetimlerle birlikte bu komisyon da denetim yapsın. Denetimlerin sonuçlarını kamuoyuyla paylaşsın.” önerisi gibi, net şekildeki ‘bizi denetleyin’ çağrısına hiç yanıt verilmediğini ileri sürdü.

SÖZLERİ NET, İDDİALARI BİRDİ..
“Kaygıları anlıyoruz, projemize güveniyoruz”
Doğu Biga Madencilik, Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Projesi için mevzuatın gerek gördüğü  tüm izinleri aldığı bilinirken, Dava ve bilirkişi süreçlerini de sorunsuz geçtiği öğrenilen şirketin, proje için ilk etapta yaklaşık 300 kişi istihdam ettiği gözlenmişti.
Yüzde 80’i yörede yaşayan insanlardan oluşan çalışanlara, görevlendirilecekleri pozisyonlarla ilgili eğitimler verilmiş, Temmuz ayında başlayan protestolar nedeniyle alanda çalışmalar da durdurulmuştu.

ÇAĞRI NE ZAMAN GELDİ, NELER OLDU..?
Geçen 12 Temmuz’ da,  basın toplantısı düzenleyen Şirket, proje ile ilgili detaylı bilgileri kamuoyuna aktarmıştı.
Doğu Biga Madencilik Şirket Sözcüsü Çağın Şen, Çanakkale Belediyesi ve Çevre örgütlerine seslenmiş, Çevre ile ilgili kaygıların normal olduğunu vurgulayıp,  projeye güvendiklerini, Çanakkale Belediyesi öncülüğünde STK’lar ve ÇOMÜ’nün de aralarında bulunacağı alternatif bir denetim komisyonunun her türlü denetimine açık olduklarının altını çizmişti.
 1 Ağustos tarihinde yapılan basın duyurusunda da aynı komisyonun kurulması teklifi bir kez daha dile getirilmişti.
Komisyon çağrısı yanıtsız kalan şirket yöneticileri, 3 Eylül 2019’da  da, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ı ziyaret etmiş. Ziyarette proje ile ilgili bilgiler verilirken, belediyenin öncülük edeceği ve Çanakkale halkı adına denetimlerde bulunabileceği bir komisyon kurulması önerisinin Başkan Gökhan’ın kendisine de iletilmişti.
Edinilen bilgiye göre, CHP’ li Belediye Başkanı Gökhan’ ın , bu çağrıya da olumlu yada olumsuz hiçbir yanıt vermediği öğrenildi.
Şirket sözcüsü Şen’ in, son bilgilendirme toplantısında kamuoyuna paylaştığı bilgiler gibi, tekrarladığı çağrısı dikkat çekti.

ALTERNATİF MAKENİZMA ÖNERİSİ…
Belediye, STK’lar ve üniversiteden bilim insanlarının yer alacağı bir komisyonun Maden sahasında 7/24 denetim yapabileceği, kamu kurumlarının yaptığı denetimlere eşlik edebileceği, numuneler de alıp tahlile gönderebileceğini ve  bu sayede alternatif bir denetim mekanizmasıyla bütün kaygıların ortadan kaldırılabileceğini savunan Şen’ in bu sözleri hayli ilgi topladı..

ÇAĞRI TEKRARINA, KOMUOYUNDAN  YORUMLAR..
‘İşten kaçmak mı? İddiaların dayanaksızlığı mı?’
Doğu Biga Madenciliğin ‘Alternatif denetim’ çağrısına, kamuoyundan yorumların gecikmediği gözlendi.
Çevreci tepkinin odağındaki şirketin çağrısını, işletmede şeffaflığının bir göstergesi olarak değerlendiren birçok Çanakkaleli;”İddia çok, ispatlamak için denetleyen yok.. “ ifadelerini kullandı.
İşletme sahasında, çevresel kaygı olarak ortaya atılan bütün iddialara yanıtı, kamuoyunun bilgilendirildiği basın toplantısında sunan Şirket yetkililerinin sözleri,  Atikhisar barajından su kullanılacağı, siyanürlü atık havuzu olacağı, toprağın yok edileceği gibi iddiaların gerçeği yansıtmadığını da adeta ortaya serdi.

KESİLEN AĞAÇLARIN BAŞINDA, OLUŞTURULAN ALGI..
Balaban bölgesindeki metalik maden karşıtı gösterilere ilişkin, gözlemlerini dile geitren bir çok vatandaşın; “Denetleyip,  bu sayede de savundukları iddiaların doğru olduğunu göstermek var iken,  2 yıl önce kesilmiş ağaçların başını beklemenin mantığı merak konusu.” İfadesiyle gelen değerlendirmesi dikkat çekti.
‘Çevresel kaygı’ adı altında faaliyet yürüten çevre örgütlerinin, aktif olarak denetim mekanizmasının içerisinde yer almak yerine yüzlerce kişiyi işsiz bırakan tavırda olduğunu öne süren vatandaşlar; “Denetlemek, nöbet tutmaktan daha mı zor?” diye de sordu.

Adem Y.Bağ