Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası yönetimi, Türkiye’nin en çok ziyaret edilen yerlerden biri olan ve Açıkhava Müzesi olma yolunda bir çok adımların atıldığı şu günlerde yapılan çalışmalar, hayata geçirilen projeler ve yeni rotalar hakkında bilgi almak amacı ile Çanakkale Gelibolu savaşları ve Tarihi Alan Başkanlığını ziyaret ettiler.

Çanakkale Savaşlarının yaşandığı, Büyük destanın yazıldığı Gelibolu Tarihi yarımadasına her yıl 3 Milyona yakın ziyaretçi ağırlıyor. Tarihi alana gelen misafirlere rehberlik eden Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odasına bağlı rehberler de Çanakkale savaşında yaşananlar anlatılıyor. Dünyanın sayılı Açıkhava müzelerinden biri olma yolunda bir çok proje hayata geçiren Tarihi Alan Başkanlığı Dalış Turizmi ve Yürüyüş yolları başta olmak üzere bir çok proje hayata geçirildi. Hayata geçirilen bu projeleri tanımak ve bilgi almak amacı ile Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası  Başkan Cihan Müşterioğlu, Koordinatör Çağrı Tok ve Sayman Ercan Yavuz, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı  İsmail Kaşdemir'i makamında ziyaret ederek yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldılar.
Ziyarette, muharebe alanlarında düzenlenen yeni gezi rotalarının son işaretlendirme çalışmalarının tamamlanmasının ardından ziyarete hazır konuma gelmesiyle ÇARO olarak, Proje Yürütücüsü Gürsel Akıngüç ile beraber turist rehberlerine yönelik bilgilendirme gezisi düzenleyeceklerini ifade ederek, olası yeni gezi güzergahlarında oluşabilecek sorunlara ve alınabilecek tedbirlere yönelik çözüm önerileri  paylaşıldı.  21 Kasım 2019 tarihinde  Çanakkale Valiliği, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) ve İl Özel İdare koordinasyonluğunda GMKA 2018 Yılı Turizm Altyapısının Geliştirilmesi Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında desteklediği Çanakkale-Assos Truva Turizm Altyapı Hizmet Birliği tarafından yürütülen “Çanakkale Destinasyon Yönetimi ile Markalaşıyor” projesinin tanıtım toplantısındaki istatistiki verilerde iç turizmde Çanakkale dendiğinde gezi noktası olarak ilk akla gelen yer %81 ile "Gelibolu Yarımadası ve Şehitlikler" yanıtı alınmıştı. Bu bağlamda Tarihi Alan Başkanlığı'nın ne kadar doğru projelere imza attığı  belirtildi.
Başkan Cihan Müşterioğlu ziyarette, Dalış turizminin faaliyete geçmesi için tüm turizm paydaşları gibi ÇARO'nun da her zaman desteğe hazır olduğu ve ülke genelinde dalış sporuna gönül vermiş birçok turist rehberinin gelişmeleri yakın takipte olduğu ifade etti.  Seddülbahir Kalesi'nin restorasyonunun tamamlanmasıyla güney cephesi gezi güzergahı için yeni bir çekim noktası olacağı ve rehberlerin bu noktanın da acenta programlarında yer almasını sağlaması için girişimlerde bulunacağı beliri.
 Müşterioğlu ziyarette, artan yabancı turistlere de dikkat çekerek , Son zamanlarda, bölgede çalışan rehberlerin gözlemiyle muharebe alanlarındaki yabancı ziyaretçi sayısında artış olduğu ve devam eden çalışmalarla birlikte yerli ve yabancı ziyaretçilerin bölgede daha fazla vakit geçirmesinin sağlanacağı yönünde olduğunu belirtti.
 
Şerife Erdem