5 BİN HEKTAR ORMAN KESİMİNİ GÖREN YOK,
ÇEVRECİ SÖYLEM, ‘BACANIN FİLTRE’SİNE…

Son olarak, Kızılkeçili ve İğdelik düz kesimleri ile Ormanlar yok ola dursun, siyaset diline şimdilerde Termik Santraller dolandı.
Metalik maden karşıtı söylem, gösteri ve eylemlere, sahada gerçekleşen ağaç kesimleri neden gösterilmişti.
Binlerce hektar orman alanını, uygulanan kesim tekniği ile düz ara kesimle kelleştiren çalışmalara yönelik gözlenen derin sessizlik, kamuoyundan tepki getirdi.

SANAYİ DEVİ İÇTAŞ’A BÜYÜK SUÇLAMA..
CHP’ li Çanakkale Belediyesi Başkan yardımcısı Rebiye Ünüvar’ın, sosyal medya hesabından yaptığı Termik Santrallerin filtresiz bacalarına ilişkin değerlendirmesi, dikkatleri çevreye zarar vermekle suçlanan isimlere yöneltti.  
İÇTAŞ'  ın enerji yatırımları, Kemerköy ve Yeniköy Santralleri, filtresiz bacalar olarak sıralanan listede geçti.  Paylaşılan liste, Çevreci tepkide yer bulan öfke yüklü söylemleri İÇTAŞ’ ın da üzerine yöneltti

BÜYÜK GELİBOLU YANGININDA, TÜRKİYE’ NİN İÇİ YANMIŞTI..
ALEVLER 4 BİN 49 HEKTARI YUTMUŞTU,
5 BİN HEKTAR, ŞİMDİ  KESİLEREK YOK OLUYOR..

Çanakkale’de düz ara kesim yöntemi ile ormanlar yok olurken, Çevrecilerce gösterilen sessizlik, kamuoyunun sorgusunda.
Metalik maden karşıtlığı için, maden sahasında kesilen ağaçlar gerekçe gösterilerek sahaye yansıyan Çevreci eylemler, Ormanlar yok olurken adeta sınıfta kaldı.
Balaban bölgesi yaşayanları; “Maden sahasının onlarca yüzlerce katı orman alanı yok olurken, neden sessizler?” diyerek manidar bir soruyu gündeme taşıdı.

ÇEVRECİ TEPKİYE, YENİ CEPHE,
İSİM İSİM, TERMİKLER…

CHP’ li Çanakkale Belediyesi’nin desteğinde, Kirazlı Balaban’da gerçekleşen metalik maden karşıtı etkinliklere, yoğun destek sunan Belediye Başkan yardımcısı Rebiye Ünüvar’ ın, bacaları filtresiz termik santrallerin, çevreye olan zararlarından söz edip, bacalarının filtresiz olduğunu kastettiği santrallerin isimlerini sıralayarak, Çevreci tepkiye adeta yeni bir cephe açtığı gözlendi.
 Kişisel sosyal medya hesabından; “Termik santrallere filtre takılmasını erteleyen kanun AKP ve MHP’lilerin oylarıyla kabul edildi! ÇAN TERMİK SANTRALİ 2,5 sene daha zehir saçacak....” vurgusu ardından, Bacalarının filtresiz olduğunu ileri sürdüğü santralleri sıralayan  Ünüvar;
“FİLTRESİ OLMAYAN SANTRALLERDEN BAZILARI” diyerek, isim verdi.
Ünüvar’ ın, Türkiye genelinden örneklemeleri yanında, Çanakkale’den gösterdiği örnekler dikkat çekti.
Özel sektöre ve kamuya ait santraller içinde, 18 Mart Çan 320 EÜAŞ (Kamu) ile Kemerköy 630 Limak-İçtaş, Yeniköy 420 Limak-İçtaş’ in enerji yatırımlarının isimlerini verdi.

GELİBOLU YANGININDA, TÜRKİYE’ NİN İÇİ YANMIŞTI..
Kirazlı Balabanlılar, 1994 yılı örneği ile, Gelibolu yarımadasında çıkan büyük orman yangınından söz etti.  94 yangınında, 4 bin 49 hektar alanın kül olduğunu anımsatan Balaban yöresi yaşanları: “Şimdilerde kesimi gerçekleşen alan, 5 bin hektarmış. Çanakkale’nin burnunu dibindeki kesime karşı tık ok. Nerede çevreci tepki?” diye sordu.
Kirazlı Balaban bölgesinin yaşayanları ve bazı köy muhtarları, bölgelerindeki maden sahası içinde kesimi gerçekleşen alanın, onlarca, yüzlerce katı ormanların, kesilerek yok olduğunu, bölgelerindeki çevreci faaliyetlerin, ormanları yok olan bölgelerde gerçekleşmemesine anlam veremediklerini söyledi.
Çanakkale merkezine yakın mesafelerde yok olan binlerce hektarlık ormanlarda kesilenlerin de ağaç olduğunu savunan yöre halkı; “Çevreci tepki, ağacın sınıfına ve sıfatına göre mi geliyor, alamam zor” diyerek, edindikleri bilgiler ışığında çarpıcı sözler etti.
“İl genelinde milyon metreküpü bulan rakamlarda kesimler gerçekleşiyormuş, Çanakkale’de yakın zaman içinde 5 bin hektar orman sahası, düz kesim ile yeniden oluşturulmak üzere dikime hazırlanacakmış. Binerce ağaç kesiliyor, gözlenen derin sessizlik dikkat çekiyor. Ormanlar görülmüyor, santrallerin bacalarından söz ediliyor.
Çan termik santrallerinden yıllarca önce, Çan’da yaşanan o hava kirliliğinden hiç kimse bu günlerde söz etmiyor.” İfadeleriyle, geçmişten hatırlatmada da bulundu. 

Erdem Sürek